România pierde, Ciucă și Ciolacu împart vinovății. Cine face autostrăzi în campanie? Ultimatum SUA - Israel

Președinții celor două partide aflate la guvernare, Marcel Cioacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) se ceartă în public, pe Facebook. Acuzațiile reciproce s-au amplificat odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și parlamentare.

 „Pile și relații” = problemă sistemică a statului român. În ciuda regulilor, legilor, condițiilor impuse de UE, clasa politică din România nu reușește să renunțe la numirile pe criterii stric politice în funcții în care e nevoie de specialiști. Pierderile reale sunt imposibil de estimat.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Comisia Europeană a anunțat că România nu a făcut ceea ce a promis (o problemă ar fi angajările fără criterii de competență) și riscă să piardă bani din tranșa 3 a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
  • Șefii partidelor din coaliția aflată la guvernare (PSD și PNL) se ceartă pe Facebook, liderii locali - în teritoriu. Ambele partide încearcă să își atribuie merite și să distribuie vinovății. Mâine e ultima zi a depunerii listelor pentru alegerile parlamentare.
  • Statele Unite acordă Israelului 30 de zile pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza, în schimbul menținerii nivelului actual de sprijin militar.

Banii din PNRR

E un loc comun că e bine ca lucrurile să fie făcute de cei care se pricep să le facă. Nu și în România. Deși discută despre nevoia ca la conducerea marilor companii de stat să se afle profesioniști de ani de zile (Emil Boc semna reglementarea guvernanţei corporative în 2011), politicienii români nu reușesc să facă acest lucru nici în 2024.

Felul în care premierii Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) au condus guvernul pentru care s-au coalizat în 2021 face ca România să riște, la final de 2024, să piardă bani europeni din PNRR.

România a promis, printre altele, că numirile se vor baza pe competența candidaților și nu s-a ținut de cuvânt. Hotnews a publicat lista numirilor cu probleme înainte de anunțul de ieri al Comisiei. Este vorba despre companii din energie, cu ministru de la PNL, și transporturi, cu ministru de la PSD.

Alte probleme care pot face ca România să piardă circa un miliard de euro, potrivit estimării cursdeguvernare.ro, se referă la investiții în domeniul transporturilor și regimului fiscal al microîntreprinderilor. Comisia Europeană a anunțat că va plăti parțial suma solicitată prin cererea 3, fără a preciza suma care va fi reținută. Aceasta ar urma să fie calculată în luna noiembrie.

PNL și PSD guvernează împreună de trei ani.

A urmat atacul. Prima lovitură de la Nicolae Ciucă, președintele PNL, partid aflat la guvernare de cinci ani de zile și de trei în coaliție cu PSD. „Îi cer domnului Ciolacu să explice de urgență ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR”, a scris Ciucă pe Facebook.

Tot pe Facebook, Marcel Ciolacu i-a răspuns cu „jenă”: „Tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră”. Ciucă a continuat dialogul straniu, dacă nu ar fi profund electoral, azi dimineață: „Guvernul pe care îl conduceți a blocat accesul la fondurile din tranșa 3”.

Pseudo-dialogul dintre cei doi, descris pe larg de Hotnews, nu ar merita poate atât de multă atenție, dacă el nu ar surprinde o parte esențială a toamnei electorale. Au guvernat împreună, au candidat împreună, ajunse în fața alegătorilor, PSD și PNL nu mai știu cum să se dezică unul de celălalt.

Autostrăzi, sedii de campanie, referendum

Europa Liberă analizează azi „dezbinarea coaliției, faza pe infrastructură”. Îndelung așteptata Autostradă A7 a lovit puternic în coaliție la Suceava, unde veteranul PNL Gheorghe Flutur a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean în fața tânărului de 33 de ani de la PSD, Gheorghe Șoldan.

Imagine cu lucrările de la Pașcani, de la locul de întâlnire a autostrăzilor A7 și A8, în iunie 2024.

Subiecte electorale din presa de azi includ articolul context.ro despre sediul de campanie al lui Mircea Geoană, „pe două etaje în clădirea mogulilor imobiliari de la ONE”, dar și informații actualizate despre listele la alegerile parlamentare.

Mâine este ultima zi în care se pot depune listele pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile din țară. Euronews România publică listele și candidații pentru dispora, iar Știrile ProTV analizează lupta politică de pe ultima sută de metri.

Surprizele de pe listele PSD pentru București, unde se regăsește și medicul Adrian Streinu-Cercel, pe Hotnews. La PNL, listele pentru București nu i-au inclus pe Florin Cîțu și Ligia Deca, potrivit Hotnews.

La București, alegerile din această toamnă ar putea veni și cu un referendum. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, va cere, luni, aprobarea consilierilor generali pentru organizarea unor referendumuri cu privire la felul în care se împart banii și responsabilitățile între primarul general și cei de sector.

Anunțul vine după scandalul din Piața Unirii care ar avea, potrivit analizelor, și o miză politică. Despre necunoscutele conflictului Nicușor Dan – Daniel Băluță, pe Europa Liberă.

Ultimatum american pentru Israel

Israelul va trebui să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația umanitară din Fâșia Gaza, a transmis administrația de la Washington, altfel ar putea suferi sancțiuni în privința ajutorului militar.

Termenul limită, precizat într-o scrisoare trimisă duminică de oficiali americani celor israelieni, este analizat de BBC din perspectiva evoluțiilor umanitare care i-au urmat, cu încercări ale Israelului de a dovedi că încearcă și cu îngrijorări profunde ale organizațiilor umanitare pentru soarta palestinienilor care au mai rămas în Fâșia Gaza.

Fâșia Gaza, 14 octombrie 2024.

The Washington Post analizează mesajul către Israel din perspectiva apropiatelor alegeri din SUA, în timp ce CNN scrie despre atacurile israeliene din Gaza în care ar fi murit azi un lider Hamas și despre avertismentul ONU că acțiunile Israelului se plasează la limita producerii unor crime de război.

În Politico, războiul din Orientul Apropiat prin ochii Ucrainei – Kievul critică implicarea cu trupe a SUA în Israel, dar uită că aceasta este menită să răspundă Iranului, care nu e, spre deosebire de Rusia, o putere nucleară.

Ce se întâmplă și ce spun Israelul și Iranul ar trebui să sperie pe oricine, crede editorialistul The New York Times Thomas L. Friedman. Acesta scrie că SUA ar trebui să își schimbe radical abordarea față de regimul ayatollahului Ali Khamenei, să combine amenințarea forței cu soluțiile diplomatice, pentru a anihila pericolul.

Pericolul nu va trece până când Iranul nu renunță la ambițiile imperialiste din regiune, dar nici fără ca Israelul să își clarifice granița de est și să accepte că tot ce se află în afara acesteia va aparține unui stat palestinian în Cisiordania.

Alte subiecte:

  • Zeci de hectare de pământ fertil de pe malul Dunării au fost declasificate abuziv pentru a fi transformate în parc fotovoltaic, într-o afacere de zeci de milioane de euro – investigație Rise Project.
  • Echipa de fotbal a României a învins Lituania în meciul de marți seară din grupa 2, eșalonul valoric C al Ligii Națiunilor. Potrivit GSP, România urmează să câștige grupa indiferent de rezultatul cu Kosovo de la București, din 15 noiembrie.
  • Selecţionata de tineret a României s-a calificat la Campionatul European de fotbal Under-21 din 2025. A învins Elveţia cu 3-1 (2-0), pe Giuleşti Arena din Capitală, în ultimul meci din Grupa E a preliminariilor, scrie Agerpres. Despre controversa comportamentului antrenorului Daniel Pancu, pe Golazo.ro.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News ne găsești AICI.

Toate bune,

Carmen