Bun găsit,
Iată principalele știri:
- Uniunea Europeană ar putea aloca 1 miliard de euro pentru achiziția muniției de artilerie de care Ucraina are mare nevoie.
- Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova, spune premierul Dorin Recean, în timpul unei vizite din România, prima de la preluarea mandatului.
- Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România, potrivit unei investigații de presă.
Posibile sancțiuni pentru China
Am supraviețuit iernii, dar riscurile energetice rămân, a spus Volodimir Zelenski, ieri, în aceeași zi în care s-a întâlnit cu procurorul general al Curții Penale Internaționale, scrie Reuters. Karim Khan i-a spus președintelui ucrainean că va investiga atacurile rusești asupra rețelei electrice.
Reuters mai scrie că Statele Unite caută sprijin printre aliații săi pentru posibile sancțiuni împotriva Chinei din cauza războiului din Ucraina, dacă oferă sprijin militar Rusiei.
La Bruxelles, diplomații Uniunii Europene ar urma să aloce 1 miliard de euro pentru achiziționarea de muniție de artilerie pentru Ucraina, potrivit unui proiect văzut de agenția franceză de presă AFP. Informația a fost publicată și de Politico. Astfel, miniștrii Apărării din UE sunt așteptați să discute propunerea într-o reuniune de la Stockholm în perioada 7-8 martie.
Între timp, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a negat orice implicare în cazul dronelor care au explodat pe teritoriul rusesc - inclusiv una care s-a apropiat la mai puțin de 100 de kilometri de Moscova - în timp ce Kremlinul a ordonat armatei să înăsprească apărarea aeriană, relatează Radio Svoboda.
Publicația Meduza menționează, citând informații neconfirmate, că FSB ar fi găsit urme de explozibil C-4, care ar fi fost fixat pe drona care s-a prăbușit în satul Kolomna, la aproximativ 75 de kilometri de Moscova.
Iar Rusia vrea concesii înainte de a reînnoi acordul cu privire la exportul de cereale din Ucraina, care va expira pe 18 martie, conform Reuters. Ucraina poate exporta cereale din porturile sale de la Marea Neagră doar dacă acest lucru este în interesul Moscovei, este noua cerință invocată de Ministerul rus de Externe.
CNN relatează despre „o flotă misterioasă” care ajută Rusia să transporte petrol în întreaga lume, în ciuda sancțiunilor. Citând surse din domeniu, televiziunea americană estimează că dimensiunea flotei „fantomă” ar fi de aproximativ 600 de nave, adică aproape 10% din petrolierele mari existente la nivel mondial, iar numărul crește constant.
Politico dezvăluie cum a reușit canalul de propagandă al lui Putin să evite sancțiunile UE și să emită dintr-o suburbie a Parisului. Rețeaua Russia Today (RT) poate fi accesat din Europa prin VPN și emite liber în mai multe țări din Africa, unde Rusia a încercat să își consolideze sprijinul pentru războiul din Ucraina.
„Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova”
În ziua în care premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a venit la București, armata ucraineană a comunicat, potrivit Interfax, că provocările în zona vestică a Ucrainei sunt posibile, dar pentru moment nu există o amenințare critică. Asta deoarece numărul de trupe rusești în Transnistria, ocupată temporar, nu ar fi suficient pentru a deschide un al doilea front.
Într-un interviu acordat TVR, noul premier al Moldovei a vorbit despre poziționarea țării sale, între România și Ucraina: „Este clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova”. Avem suficiente capacități consolidate pentru a face față unei eventuale escaladări din Transnistria, a completat Dorin Recean.
În cursul zilei, el s-a întâlnit cu omologul român, Nicolae Ciucă, și cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi l-au asigurat pe oficialul de la Chișinău de sprijinul României în gestionarea provocărilor de securitate, relatează News.ro.
Europa Liberă relatează că România va promova înființarea unei misiuni civile a UE pentru securitatea Republicii Moldova.
Problemele României și un robot numit „Ion”
O investigație Der Spiegel, tradusă în română de Biziday, arată că peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România, unele dintre cele mai vechi din Europa. Mari companii austriece sunt acuzate că au profitat de defrișările ilegale din România, iar atenția publicației germane s-a îndreptat către pădurile din județul Suceava.
Între timp, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care cultivarea, deţinerea, vânzarea, distribuirea drogurilor de risc este pedepsită cu închisoare între 3 şi 10 ani, informează News.ro. O analiză Europa Liberă arată cât de problematică poate fi această lege.
Spotmedia scrie cum proiectul aderării României la Schengen a fost dat uitării, iar obiectivul să fie ratat.
Despre Legile Educației anunțate de ministrul Ligia Deca, publicația mai scrie că ar trebui să poarte mai degrabă numele de legile grupurilor de interese, deoarece nu aduc nimic pentru elev, ba pe alocuri fragilizează principiile care ar trebui să stea la baza educației - calitate și echitate.
Despre cine câștigă și cine pierde la admiterea la liceu, un expert citat de Europa Liberă spune că „vom avea o școală a celor bogați și o școală pentru săraci”.
Colegii mei au mai analizat și cum a ajuns PSD „partidul bun”, care ține cont de societatea civilă și lasă în ofsaid PNL. De asemenea, la rubrica „one2one”, ex-procurorul general Gabriela Scutea a declarat că dosarul de plagiat al premierului Ciucă este în lucru, în timp ce la „10 august” lucrează un singur procuror.
O investigație Libertatea arată că, la peste doi ani după ce ministrul Virgil Popescu și Gabriel Țuțu, șeful Romarm, au făcut campanie electorală cu o viitoare fabrică de armament, locul este în prezent o groapă de gunoi.
Ieri, senatorii au adoptat proiectul de lege privind permiterea reclamelor la TV pentru jocurile de noroc între 23:00 – 06:00. Libertatea scrie că inițiatorul legii nu a fost de acord cu amendamentele introduse de colegii săi de la PNL, care au schimbat radical proiectul inițial.
Iar un efect-surpriză al demisiei lui Ciprian Ciucu de la șefia PNL București este că trei partide și-au arătat susținerea pentru Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, conform Hotnews.
La ședința de Guvern de ieri, premierul Ciucă a prezentat un proiect de inteligență artificială (AI) conceput de cercetători și profesori români, numit „Ion”, relatează Digi24.
Informația a ajuns și în presa internațională, iar Politico scrie că „primul consilier guvernamental cu inteligență artificială din lume” va sintetiza preocupările transmise de cetățeni în rapoarte pe care le va analiza guvernul.
Furie în Grecia
Kostas Karamanlis, ministrul grec al Transporturilor, a demisionat după ce un tren de pasageri care transporta aproximativ 350 de persoane s-a ciocnit cu un tren de marfă, provocând moartea a peste 40 de persoane și rănirea a aproape o sută, relatează BBC.
Încă nu este clar ce a cauzat accidentul, deși premierul grec, după ce a vizitat locul accidentului, a sugerat că de vină ar fi „o tragică eroare umană”. În mai multe orașe au avut loc proteste violente.
Partidul premierului ungar Viktor Orban a anunțat ieri că va sprijini Finlanda și Suedia în procesul de aderare la NATO, în aceeași zi în care Parlamentul Finlandei a adoptat, cu o majoritate covârșitoare, toată legislația necesară pentru aderare, potrivit NYT. În acest moment, pare că va fi o aderare fără Suedia, blocată de Turcia.
Într-un interviu pentru Reuters, ombudsmanul UE, Emily O'Reilly, a declarat că tăcerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la afacerile sale cu producătorul de medicamente Pfizer, care au condus la cel mai mare contract de vaccinare anti-Covid al UE, afectează încrederea publică și reprezintă o problemă care nu va dispărea.
Alte știri:
- Auditorii de mediu aprobă etichete verzi pentru produse care au legătură cu defrișările și regimurile autoritare, potrivit unei investigații transfrontaliere coordonată de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație.
- Sindromul „Havana”, afecțiunea misterioasă semnalată de aproximativ 1.500 de oficiali occidentali care trăiesc în străinătate, este „foarte puțin probabil” să fie opera unui adversar străin, au concluzionat cinci dintre agențiile de informații americane. Raportul nu a identificat o cauză probabilă a simptomelor apărute pentru prima dată în 2016.
- Starbucks a comis încălcări „flagrante” în lupta cu angajații care au încercat să formeze un sindicat, a decis o instanță din SUA.
Așteptăm mesajele dumneavoastră pe e-mail la adresa treiminute@rferl.org, pe Facebook și Instagram.
Zi bună,
George