O platformă civică cere retragerea decorației lui Dorin Florea

Dorin Florea, primar Târgu Mureș

Platforma civică Aresel, care susține participarea și implicarea publică a comunităților rome, îi solicită președintelui Klaus Iohannis retragerea decorației Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, pe care primarul Dorin Florea a primit-o în 2011.

Într-o scrisoare deschisă, Aresel precizează că declarațiile lui Dorin Florea atestă „disprețul acestuia față de locuitorii din Târgu Mureș și, mai mult, un dispreț generalizat față de persoane care aparțin minorității naționale a romilor și a persoanelor care fac parte din grupurile considerate vulnerabile și/sau discriminate”.

Prin decretul din 8 decembrie 2011, primarul Florea a fost decorat de președintele de atunci, Traian Băsescu, cu Ordinul Național Pentru Merit „în semn de apreciere pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării infrastructurii urbane, în interesul comunităţilor care le-au încredinţat, de-a lungul timpului, mai multe mandate de primar”.

Îngrijorarea noastră este cu atât mai justificată cu cât un astfel de discurs incită la ură de clasă și de rasă. Este inadmisibil ca un primar, ales de comunitate, să propună încălcarea unor drepturi garantate de Constituția și legile României. Primarul Dorin Florea nu numai că își arată disprețul față de persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile și defavorizate („săraci” și „țigani”), dar propune cu nonșalanță politici publice de control al vieții intime/private și de purificare socială, inspirate de doctrina și politicile naziste”, precizează Platforma civică.

Primarul Dorin Florea urmează să fie audiat marți la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care s-a autosesizat, un verdict fiind așteptat miercuri, 22 ianuarie.

Dorin Florea, într-o postare pe Facebook, din 13 ianuarie, este de părere că viitorii părinți ar trebui să facă dovada că dețin condițiile necesare pentru creșterea unui copil și anume: dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile, o situație financiară acceptabilă, un nivel de educație minim stabilit prin lege și vârsta minimă la care un adult să devină părinte.

În cazul în care, totuși, un cuplu ajunge să aibă un copil fără să îndeplinească aceste condiții, statul ar urma să-i prea copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare - igienă, educație, hrană - fără ca indemnizația de creștere a copilului să mai fie acordată părinților, a scris Florea pe pagina de Facebook.

Citește și: