De 20 de ani primar la Târgu Mureș, Dorin Florea propune un soi de eugenie, care să-i elimine din ecuație pe cei care nu se descurcă să trăiască suficient de bine și rămân săraci. E vorba mai ales de romi, care îl incomodează, ca primar și om, și de care ar vrea să scape. Nu e prima dată când expune această teorie, dar acum a dezvoltat-o și a justificat-o spunând că la Târgu Mureș „are cel mai mare număr” de romi din țară. Vorbește despre ei cu superioritate fiindcă „de când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”. Prejudecățiile au rămas și ele la fel.
Dorin Florea are 63 de ani și a fost medic înainte să intre în politică. Este membru ALDE după ce a fost în PNȚCD și PD. A studiat administrație publică în Occident, ceea ce nu l-a împiedicat să pedaleze spre poziții extreme.
Cu cinci luni înainte de alegerile locale, Florea propune adoptarea unui set de 5 criterii pentru oricine vrea să aibă copii:
(i) dovada unui loc de muncă;
(ii) dovada unei locuințe stabile;
(iii) o situație financiară acceptabilă;
(iv) un nivel de educație stabilit prin lege;
(v) vârsta minimă la care un adult poate avea copii.
Primarul din Târgu Mureș ar vrea să le interzică romilor să mai aibă copii și crede că multe fete de 12-13 ani au devenit mame „pentru banii de alocație”, cu referire la vârstele fragede la care se căsătoresc mulți dintre membrii acestei comunități.
Florea se urcă pe valul unui rasism mocnit, care este vizibil atunci când romii vor să se angajeze, când li se calculează salariile, în școală și uneori chiar și când vor să intre într-o sală de fitness sau în vreun restaurant mai sofisticat. Adesea pentru ei lefurile sunt mai mici, la restaurant toate locurile sunt rezervate, la școală sunt izolați sau hărțuiți. Peste 70 % dintre români nu au încredere în romi, potrivit unui sondaj IRES făcut la cererea Consiliului Național pentru Combarerea Discriminării. Aceeași cercetare arată că aproape 50% din populația țării crede că naționalismul ar fi o mișcare necesară pentru România.
Dorin Florea a găsit însă „inamicul” comun pentru Târgu Mureș, un oraș în care 44% din populație este maghiară, 2% sunt romi și restul români. Romii pot deveni țapi ispășitori ai nemulțumirilor locale, cu succese electorale garantate, după cum a demonstrat primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a ridicat în 2011 un zid de beton pentru a-i separa pe romi de restul comunității, iar pe ceilalți rămași în oraș i-a mutat în fostul combinat de cupru dezafectat, unde mulți au suferit intoxicații grave. În 2016 a fost reales cu 70% din voturi, deși se afla în arest preventiv, acuzat de corupție.
Rasismul, marginalizarea romilor și naționalismul continuă să facă rating în România, iar primarul din Târgu Mureș a devenit peste noapte un personaj despre care vorbește toată lumea.
Dorin Florea se pregătește în acest fel pentru comemorarea evenimentelor care au avut loc acum 30 de ani. Între 19 și 21 martie 1990 a avut loc la Târgu Mureș cel mai grav conflict interetnic din România, în care au murit cinci persoane, s-au înregistrat sute de oameni brutalizați și răniți, iar conviețuirea dintre români și maghiari a fost aruncată în aer pentru următorii zece ani.
Facebook Forum