Omul care a inventat (și căruia i s-a confiscat) Frontul Salvării Naționale 

Povestea lui Alexandru Melian în dosarele Securității, istorisită de „Evenimentul zilei” în ianuarie 1993. (sursa: Wikipwedia).

„Oameni, destine, istorie”, 11 octombrie 1997, o emisiune de Mircea Iorgulescu. Invitat, profesorul Alexandru Melian, autorul mai multor scrisori și apeluri semnate Frontul Salvării Naționale difuzate la Radio Europa Liberă în 1989.

Mircea Iorgulescu: „Invitatul emisiunii de azi pare mai degrabă desprins dintr-o ficțiune, decît din realitate. Imaginați-vă că undeva, într-o țară aflată de zeci de ani sub dictatură, un om, un singur om, se apucă să scrie și reușește să facă publice un fel de Apeluri la răsturnarea acelei dictaturi. Nu le semnează însă cu numele lui, ci cu o formulă care să dea de înțeles că este vorba de un grup organizat, un grup secret, alcătuit din mai multe persoane hotărîte să lupte împotriva regimului de dictatură.

Îți mai recomandăm Monica Lovinescu (1923-2008): „Am avut impresia că trecutul meu arde...”

După cîtva timp, să zicem patru-cinci luni, regimul dictatorial se prăbușește, iar puterea este preluată de o formațiune ce poartă chiar numele cu care fuseseră semnate acele apeluri. Dar autorul lor real nu are nici o legătură cu această formațiune și nu-i cunoaște pe cei care au întemeiat-o. Pare o invenție, nu-i așa ?

Ei bine, acest lucru s-a întîmplat în realitate, s-a întîmplat în România. În vara anului 1989, postul de radio Europa Liberă a primit și a difuzat două scrisori, două apeluri împotriva regimului Ceaușescu. Ambele erau semnate de un grup misterios, intitulat Frontul Salvării Naționale.

Îți mai recomandăm Mircea Carp: „M-am rugat pentru calmul de a putea judeca”

[Un nou apel semnat Frontul Salvării Naționale, de data asta adresat participanților la Congresul 14 al PCR după realegerea lui Nicolae Ceaușescu ca secretar-general al Partidului Counist Român, a fost difuzat la radio Europa Liberă într-una din edițiile emisiunii „Actualitatea Românească” din noiembrie 1989. N.red]:

S-au făcut la acea vreme tot felul de presupuneri în legătură cu identitatea posibilă a componenților grupului. Cînd, la 22 decembrie 1989, regimul Ceaușescu s-a prăbușit în urma unei revolte populare, cei care au preluat atunci puterea au anunțat formarea unei organizații avînd denumirea... Frontul Salvării Naționale. Mai mult, există documente ce atestă că, în momentul în care s-a propus această denumire, unul dintre participanți a spus: „dar FSN există de șase luni”... Ceea ce avea să fie ulterior un argument în favoarea tezei că a existat un complot.

Numai că trei luni mai tîrziu, în martie 1990, într-un important ziar din București, a apărut o revelație uimitoare.

Cele două misterioase scrisori-apeluri nu aveau nici o legătură cu cei care luaseră puterea și se proclamaseră întemeietorii Frontului Salvării Naționale.

Profesorul Alexandru Melian (imagine de arhivă)

Autorul lor era un singur om, el acționase de unul singur, el scrisese textele, el găsise această denumire, el le trimisese pe căi ocolite spre difuzare la Europa Liberă.

Acest om este invitatul emisiunii de astăzi. Se numește Alexandru Melian, și este conferențiar la Universitatea din București, Facultatea de Litere.