Panică nu se creează, ca dovadă vaccinarea este prăbușită, în 27 ianuarie s-au vaccinat cu prima doză doar 3.756 de persoane.
Problema majoră este cea a spitalelor. Pe de o parte, ele încep să se aglomereze, într-o singură zi numărul internărilor a crescut cu 254, iar în secțiile de Terapie Intensivă sunt deja internate 692 de persoane, cu 42 mai multe față de ziua precedentă.
Spitalele, sub presiunea focarelor de Covid
Pe de altă parte, numărul focarelor de Covid din spitale este și el în creștere - 131 de focare și 1.448 de cazuri în rândul personalului medical și al pacienților - dar „situația nu este alarmantă”, susține Alexandru Rafila. Cauza ar fi, sugerează ministrul, lipsa testării sistematice a personalul medical la intrarea în serviciu.
E un număr de cazuri care e similar cu ce se întâmplă în alte țări. În Danemarca au fost ieri 43.000 de cazuri, în Cehia 30.000 de cazuri, în Portugalia 57.000 cazuri.
În București, de exemplu, sunt afectate nouă spitale: Witing, Elias, Sfânta Maria, Grigore Alexandrescu, Fundeni, Cantacuzino, Colentina, Colțea și Alexandru Obregia. Cea mai gravă situație este la Witing, care a luat măsura sistării internărilor până pe 30 ianuarie, iar pacienții care au fost contacți cu cei pozitivi vor fi izolați și vor sta singuri în saloane, iar angajații care i-au îngrijit vor fi identificați.
Cauza acestei situații este prostul management și nerespectarea protocolului stabilit de Ministerul Sănătății, care prevede testare la trei zile cu teste rapide antigen sau la 7 zile cu teste PCR a personalului nevaccinat, cei vaccinați fiind testați doar dacă prezentau simptome, spune pentru Europa Liberă medicul Laurențiu Ungurianu.
„Nu s-a aplicat reglementarea ordinului ministrului Sănătății asupra protocoalelor de testare pentru personalul din spitale. Nu există o evidență a personalului vaccinat sau nevaccinat din spital și nu s-a făcut nicio testare decât atunci când cineva avea simptome și cerea acest lucru. Nu a existat nicio acțiune din partea conducerii spitalului de a testa personalul angajat.
Pacienții testați negativ la internare au început să apară pozitiv de luni încoace. Când au apărut aceste 17 persoane infectate - pacienți și personal de la Chirurgie, de la Medical, de la Farmacie, personal Tesa - a apărut și o hârtie în jurul prânzului prin care se cerea ca tot personalul să fie testat. Neexistând un protocol de testare și văzând că crește numărul infectaților, s-au speriat și au închis activitatea ca să nu mai aibă nicio problemă și au testat tot personalul”, spune medicul Laurențiu Ungurianu de spitalul Witing pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Vaccinarea copiilor de peste 5 ani începe cu stângul. Mihai Craiu: „Niciun părinte nu și-ar dori copilul în spital”Adrian Marinescu: Autoritățile au toate motivele să fie îngrijorate
Adrian Marinescu, director medical la Spitalul „Matei Balș”, unde în acest moment sunt 30 de cazuri de infectări, afirmă că e normal ca personalul medical să se infecteze din moment ce Omicron se transmite atât de rapid. Autoritățile au toate motivele să fie îngrijorate, pentru că dacă numărul de cazuri va continua să crească, e limpede că presiunea pe personalul medical va crește, iar acesta trebuie să fie apt să îngrijească pacienții.
„Absolut că autoritățile ar trebui să fie alarmate și să ia măsuri, acum depinde care e abordarea. Sunt țări din Europa unde personalul medical care avea forme ușoare își continuă activitatea, sigur respectând măsurile de prevenție în raport cu ceilalți, sau, dacă nu facem acest lucru, atunci trebuie să încercăm să reducem infectarea. Părerea mea e că e greu de făcut asta, pentru că infectarea nu se produce în spital, ci vine în spital din exterior. Se întâmplă într-o măsură mult mai mare acum. Măsurile ar trebui să fie testarea tuturor, indiferent de statutul vaccinării, care nu e deloc simplu de realizat din toate considerentele”, declară medicul Adrian Marinescu pentru Europa Liberă.
Măsurile restrictive trebuie păstrate, atrage el atenția ca răspuns la reacția celor care ar vrea ca acestea să fie ridicate. Testarea și centrele de evaluare sunt „ceea ce se poate face în mod realist”.
Îți mai recomandăm Omicron, valul copiilor | Aproape 3.000 de infectări, într-o singură ziOctavian Jurma: E inevitabil să se ajungă la 20.000 de spitalizări, iar la copii la 1.000 pe zi
Cu toate acestea, medicul Octavian Jurma susține că autoritățile sunt mult prea liniștite în fața evoluției valului 5 Omicron și spitalele încep să se aglomereze văzând cu ochii, chiar dacă curba spitalizărilor este deocamdată în urma celei a infectărilor.
„Mă aștept ca valul de internări Omicron să crească mai repede chiar decât a crescut valul Delta. La copii e clar din prima: valul Omicron a ajuns cu o lună mai repede să depășească vârful valului Delta. În următoarele două săptămâni, dacă nu chiar săptămâna viitoare, e posibil să depășim dublul valului Delta și să trecem de 1.000 de internări pe zi la copii. La adulți, dacă spitalizările urcă doar cu jumătate, va fi un dezastru.
Până acum, în toate valurile numărul mediu de spitalizați a fost deasupra numărului de infectări, a fost cam de 20.000 la 18.000 și cam la o săptămână distanță. Deci, vârful de internări în spital poate ajunge la 30.000 dacă se păstrează corelația, iar dacă Omicron este cu 50% mai puțin virulent, așa cum sperăm, este aproape sigur că se vor depăși 20.000 de internări. Mi se pare inevitabil”, declară medicul și cercetătorul Octavian Jurma pentru Europa Liberă.
Predicțiile lui Alexandru Rafila: 40.000 de cazuri săptămâna viitoare
Avertismentele lui Octavian Jurma au toate șansele să devină realitate. Chiar ministrul Alexandru Rafila a anunțat că, probabil, săptămâna viitoare se vor depăși 40.000 de cazuri zilnic.
„Săptămâna viitoare va exista o nouă creștere spectaculoasă. Adică cifrele cu 4 în față nu sunt excluse pentru această perioadă", a afirmat Rafila, precizând că tendința descendentă a îmbolnăvirilor este estimată până cel puțin pe 10 februarie.
Capacitatea de testare a crescut în ultimele două zile la peste 100.000 de teste PCR și antigen pe zi, urmând „să intre în dispozitiv" pentru testare și medicii de familie, care miercuri au făcut doar 7.000-8.000 de teste. „Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare", a mai spus Rafila.
Din punctul de vedere al ocupărilor paturilor de spital, Clujul, unde incidența este de 17,85, are un grad de ocupare de 68%, fiind posibil ca săptămâna viitoare să se atingă 75%.
În 8 județe și în București, rata de infectare depășește 10%, iar în afară de Cluj, o rată foarte mare se înregistrează în Timiș - 16,71%. În București, unde rata de infectare este de 12,79%, sunt cele mai multe cazuri de noi infectări în 24 de ore, aproape 5.000.
Și situația de la Terapie Intensivă începe să se înrăutățească, deși gradul de ocupare al paturilor la nivel national este de sub 40%, sunt județe cu probleme, iar de săptămâna viitoare ar putea începe transferul pacienților între județe.