Linkuri accesibilitate

Omicron, valul copiilor | Aproape 3.000 de infectări, într-o singură zi


Medicii infecționiști spun că majoritatea copiilor care ajung în spital în valul V sunt sugari. (Imagine generică)
Medicii infecționiști spun că majoritatea copiilor care ajung în spital în valul V sunt sugari. (Imagine generică)

Recordul zilnic în rândul copiilor infectați cu noul coronavirus a fost înregistrat miercuri. Peste 3.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani au fost diagnosticate cu Covid în mai puțin de 24 de ore. Minorii ajunși în spital sunt, în general, sugari.

258 din cele 1.005 cazuri confirmate oficial în județul Timiș în ultimele 24 de ore sunt ale unor copii cu vârsta de până în 18 ani. Situația este similară și în Dolj unde 18% dintre cei confirmați cu noul coronavirus, în baza testelor efectuate de marți până miercuri, sunt minori. Șapte dintre aceștia au ajuns în spital.

Simptomele, aceleași ca la tulpinile precedente

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt diagnosticați cu Covid, în medie, 10 copii pe zi. Purtătoarea de cuvânt a instituției, dr. Raluca Alexandru, spune că nu sunt testați toți copiii ajunși în camera de gardă, ci doar cei care prezintă simptome. Pe secții sunt internați în prezent 14 minori, majoritatea sugari. Unul singur are nevoie de oxigen.

„Manifestările clinice sunt cele cunoscute pentru copiii ajunși în spital: febră, laringită pneumonie. Mai apare și componenta digestivă, ea trebuie avută în vedere și luată ca simptom Covid”, a declarat Raluca Alexandru pentru Europa Liberă.

Ea spune că medicii care tratează minori nu au remarcat o paletă de simptome specifice variantei Omicron, comparativ cu celelalte.

E adevărat că nici nu există date despre câți dintre copii diagnosticați au avut ultimul tip de boală pentru că diferențierea se face în laborator. Ea îi sfătuiește pe părinții să apelez la medic din primul moment în care apar manifestări care ar putea indica boala pentru că există în continuare riscul de complicații.

București: 736 de clase închise, 1.647 de copii infectați

Peste 700 de clase au fost închise de la reluarea cursurilor în Capitală pentru că au existat trei cazuri de îmbolnăvire în fiecare dintre ele. 158 de cadre didactice au fost și ele diagnosticate cu Covid. Deși exista încă din valul patru o notă trimisă de minister în acest sens, pe site-urile inspectoratelor nu există lista actualizată a claselor închise.

Andra Berceanu, director executiv al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România spune, pentru Europa Liberă, că are date, din școli, că există întârzieri la testare din partea DSP de până la 96 de ore.

„Practic, suntem pe cont propriu. Valul 5 se desfășoară cu un ordin comun Ministerul Educației și Ministerul Sănătății care legalizează infectarea și selecția naturală. Dreptul la sănătate este încălcat de dreptul la educație, drept la educație care nu este nici el respectat pentru că nu putem vorbi de un proces educațional coerent sau eficient cu elevi și cadre didactice bolnave. Practic, toți actorii principali ai educației: elevi, părinți și profesori sunt abandonați de autoritățile care insistă ca școlile să rămână deschise cu orice preț. Goale, dar oficial deschise”, a declarat Andra Berceanu.

Andra Berceanu, director executiv al Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România, cere ministerului închiderea claselor la apariția primului caz de Covid.
Andra Berceanu, director executiv al Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România, cere ministerului închiderea claselor la apariția primului caz de Covid.

În plus, menținerea elevilor la școală până când apar trei cazuri pe clasă, spune aceasta, nu face altceva decât să întrețină focarele.

„Focarele trebuiau izolate imediat, clasa trecută online la primul caz identificat cu test rapid, iar ancheta DSP se putea desfășura fără a expune întreg colectivul. De asemenea, trebuia să se țină cont de gradul de risc diferit în școlile din mediul urban vs. școlile din mediul rural. Avem școli cu 100 de elevi în rural și cu 2000 în urban, rata de incidență și mobilitatea sunt mai reduse în rural vs urban.”

În Timiș, Direcția de Sănătate Publică a declarat deja focare în șapte instituții de învățământ, printre care și o tabără de schi. Aici, au fost confirmate între 3 și 38 de cazuri de îmbolnăviri în rândul copiilor și angajaților.

  • Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara – 25 cazuri confirmate - Focar în supraveghere;
  • Liceul Teoretic Teologic Baptist Timișoara – 10 cazuri confirmate - Focar în supraveghere;
  • Colegiul Național „Constantin Diaconovici-Loga” Timișoara– 20 cazuri confirmate - Focar în supraveghere;
  • Școala Gimnazială Nr.30 Timișoara - 38 cazuri confirmate - Focar în supraveghere;
  • Focar post tabară de ski – 21 cazuri confirmate - Focar în supraveghere;
  • Colegiul Național Bănățean Timișoara– 25 cazuri confirmate - Focar în supraveghere;
  • Școala Gimnazială Nr.27 Timișoara - 3 cazuri confirmate - Focar în supraveghere;

Reprezentanții părinților spun că ministerul ar trebui să permită accesul online și copiilor care nu au avut contact direct cu o persoană infectată, dar care doresc să se protejeze astfel. După doi ani de pandemie și în lipsa testării în școală, instituțiile de învățământ ar fi trebuit să fie pregătite astfel încât educația să continue și în caz de forță majoră, consideră aceștia.

„Părintele este responsabil pentru sănătatea copilului său, iar a nu acorda accesul la predarea online, deși aceasta este posibilă fără pierderi din punct de vedere educațional, se încadrează la rea-voință și chiar la zădărnicirea combaterii bolilor. Important în următoarele săptămâni este să existe acces la educație fără a periclita sănătatea, indiferent că acest lucru înseamnă pentru unii școală cu prezență fizică, iar pentru alții predare online. Aceasta ar trebui să fie singura preocupare a Ministerului Educației, nu intimidarea părinților care nu vor să-și expună copiii”, spune Andra Berceanu.

Rafila contrazice cifrele oficiale, Ministerul Educației rămâne ferm pe poziții

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, la începutul ședinței de guvern, că informațiile despre o „creșterea geometrică" a numărului de cazuri sunt „neadevărate” și că trebuie urmărită tendința.

„I-am pus la dispoziţie domnului ministru Cîmpeanu toate cifrele oficiale care arată şi tendinţa, nu numai cifra dintr-o anumită zi. Ieri (marţi - n.r.) erau 11 copii internaţi la Terapie Intensivă, cu zece mai puţin faţă de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internaţi, iar numărul copiilor afectaţi şi care erau internaţi era de 338", a susținut Alexandru Rafila la începutul ședinței Executivului.

Ministrul Sănătății spune că trendul nu demonstrează o creștere a numărului de cazuri în rândul minorilor
Ministrul Sănătății spune că trendul nu demonstrează o creștere a numărului de cazuri în rândul minorilor

Potrivit datelor prezentate miercuri de autorități, în spitale se aflau 387 de copii cu Covid - „374 în secții, cu 37 mai mult decât în ziua anterioară și 13 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară".

Ministerul Educației nu are o situație clară a numărului de îmbolnăviri. Secretarul de stat Sorin Ion spune că datele ajung la centru abia vineri, în condițiile în care nu s-ar putea centraliza în fiecare zi informații din 17.000 de școli. Oficialul spune că va cere inspectoratelor școlare să reia practica publicării numelor claselor închise.

Sorin Ion consideră că toate criteriile stabilite împreună cu Ministerul Sănătății - trecerea clasei în sistem online la 3 cazuri în clasă și închiderea școlilor în funcție de gradul de ocupare a paturilor din spitale sunt cele corecte în acest moment. Sorin Ion adaugă că atâta vreme cât copilul nu are comorbidități, poate veni la școală chiar dacă în clasa sa au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG