Moțiunea simplă „26 mai vă cere demisia, domnule Meleșcanu!”, depusă de senatori PNL, USR și PMP, a fost votată marți în plenul Senatului, fiind respinsă cu 69 de voturi contra și doar 37 pentru. Senatorii din opoziție au cerut demisia lui Meleșcanu, însă chiar și dacă ar fi reușit să strângă voturile necesare, nu ar fi existat o obligativitate legală pentru demiterea ministrului de Externe.
Îți mai recomandăm Dosar penal pentru votul din diaspora. Peste 40 de plângeri, trimise de Parchetul General la DNA
UPDATE: Ministrul de Externe s-a apărat de la tribuna Senatului, arătând din nou că procesul de votare a fost îngreunat de faptul că alegerile s-au desfășurat în paralel cu referendumul. Meleșcanu a arătat că, dacă de obicei timpul de vot pentru fiecare român din diaspora era de circa 2 minute, pe 26 mai acesta a crescut la 4-6 minute.
Meleșcanu a mai spus că în cele 441 de secții de votare din diaspora ar fi putut să voteze 1,1 milioane de cetățeni: „Dublarea, prin referendum, a alegerilor, a creat principala problemă. În foarte multe locuri, ambasadele nu sunt concepute pentru a face față unor manifestații cu foarte mulți oameni. Am avut probleme și cu sistemul de la STS. Timpul necesar pentru a prelucra datele respective lua foarte mult”.
Ministrul de Externe a mai spus și că personalul din secțiile de votare a fost incomplet, pentru că reprezentanții partidelor politice nu și-au trimis reprezentanți: 86 au lipsit în total, în diaspora, singurul partid care a avut reprezentant peste tot fiind USR.
„Nu existat nici cea mai mică dorință de a îngreuna acest proces de votare. Am dorit ca toți românii să voteze”, a spus Teodor Meleșcanu.
„Ce s-a întâmplat în 26 mai, la secţiile de votare din diaspora, a fost picătura care a umplut paharul. Nu mai putem tolera proasta gestionare a MAE, a acestui minister-far responsabil de dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale şi de imaginea României, acest minister care suferă cumplit din cauza domnului Meleşcanu. (...) Aţi eşuat lamentabil şi irevocabil în faţa cetăţenilor acestui stat în a le asigura dreptul fundamental de vot pe 26 mai”, se arată în textul moțiunii, citat de Agerpres.
Senatorii care au inițiat moțiunea mai acuză numărul prea mic al secțiilor de votare din diaspora, deși ministrul de Externe Teodor Meleșcanu s-a apărat, explicând că au fost deschise mai multe secții de vot față de alte scrutinuri. Meleșcanu a dat vina pe referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis, în același timp cu alegerile, pentru îngreunarea procesului de vot.
Îți mai recomandăm Teodor Meleșcanu își cere scuze pentru cozile din diaspora și cere o anchetăMoțiunea mai critică de asemenea și inițiativa mutării ambasadei românești de la Tel Aviv la Ierusalim sau lipsa propunerilor pentru unele posturi de ambasadori vacante.
„Aţi avut mereu o poziţie oscilantă în relaţia României cu Federaţia Rusă. Aţi declarat că doriţi o relaţie mai bună cu eternul mare vecin al nostru din Est, care are o poziţie 'rigidă' faţă de România din cauza apartenenţei noastre la Uniunea Europeană şi la NATO”, mai acuză moțiunea Opoziției.
Teodor Meleșcanu trebuia să participe marți, de la ora 16.00, și la o dezbatere în Camera Deputaților, în cadrul „Orei Guvernului”, unde urma să fie chestionat de deputați tot despre votul din diaspora. Meleșcanu a anunțat însă că nu poate participa, pentru că este prezent la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa, din Senat.
Îți mai recomandăm România pierde zdrobitor un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Pe cine responsabilizează Iohannis