Partidele de opoziție ”responsabile” care trebuie să se angajeze să voteze o moțiune de cenzură după alegerile prezidențiale sunt PNL, UDMR, Pro România, ALDE și grupul minorităților. PMP nu este menționat.
Miezul Pactului este cerința adresată acestor partide să respingă în parlament cele două propuneri de investitură în funcția de premier venite de la viitorul președinte, potrivit articolului 89 ( al 1) din Constituție. După respingerea acestora, în termen de 60 de zile, viitorul președinte ” se angajează să dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate odată cu alegerile locale din 6 iunie, în temeiul articolului 63 alineat (2)”.
Propunerea de Pact a mai suferit însă modificări față de forma de mai sus, anunțată în conferința de presă, și cea trimisă partidelor. Barna a aflat de la juriștii partidului că există o decizie a Curții Constituționale din 2012, când guvernul Emil Boc a dorit să organizeze alegerile parlamentare simultan cu cele locale, care interzice acest lucru.
Despre decizia CCR presa a scris încă de acum două săptămâni, dar nimeni de la USR-PLUS nu a băgat de seamă decât post factum, după prezentarea oficială a Pactului . Așa că termenul de 6 iunie a fost înlocuit cu ”până în alegerile locale”. ”Alegerile locale sunt o limită maximă, tocmai pentru a respecta acea decizie a CCR”, explică Dan Barna pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Sondaj IMAS: PSD continuă să scadă-17,9%, Dăncilă-8.4%. Barna trece pe locul 2 la mare distanță de Iohannis
Cele două propuneri de premieri care ar trebui să fie respinse în parlament ar urma să fie din ”zona non-PSD”, spune Barna fără a intra în detalii. De aici se poate înțelege că ar putea fi vorba chiar de oameni din PNL sau USR, ceea ce ar însemna ca partidele să-și respingă chiar candidații lor.
” Cele două propuneri vor fi pur formale, depinde de partide, dacă vor să ieșim din criză sau să stăm cu un guvern PSD. Vom vedea dacă spun că vor anticipate doar declarativ sau sunt dispuse să-și și asume declanșarea lor”, spune Dan Barna pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Barna îi cere lui Iohannis să se implice în crearea unei majorități pentru alegeri anticipate imediat după prezidențialeChiar și așa, este vezabilă formula propusă de Barna și Cioloș în condițiile în care și acum se strâng cu dificultate cele 234 de semnături la moțiunea de cenzură anunțată de liberali și în România nu s-au organizat niciodată, în 30 de ani, anticipate? Puțin probabil, spun pentru Europa Liberă surse din PNL. ”Este mai mult o mișcare de campanie ca să justifice de ce nu vor să intre la guvernare când clamează toată ziua că vor să cadă guvernul Dăncilă, dar nu-și asumă nimic.”
Sursele noastre susțin că între PNL și USR nu au avut loc discuții serioase despre anticipate, ci doar unele de principiu. ”Este puțin probabil să semneze acum vreun partid sau președintele Iohannis acest Pact, vom aștepta rezultatul alegerilor și după aceea mai vorbim. Barna caută să-și contureze mai bine profilul de candidat, de aceea a făcut mișcarea asta”, susțin sursele citate.
Pe de altă parte, PNL ar fi dispus să achieseze la ideea de a-și respinge propriul candidat pentru a provoca alegeri anticipate, considerate ca fiind singura soluție de a înlătura guvernul Dăncilă.
”Noi nu ne fixăm cuplarea alegerilor anticipate cu alte scutinuri electorale, ci cât mai repede posibil. Vom avea un BEx și vom analiza Pactul față de care nu avem o poziție de respingere.”, declară pentru Europa Liberă Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL.
În același timp, este evident că fără alegeri anticipate, PSD își poate păstra la limită o majoritate parlamentară chiar și după prezidențiale, sau, invers, majoritatea opoziției va fi foarte fragilă, făcând aproape imposibile anticipatele.
Îți mai recomandăm Dan Barna, la Târgu Mureș: România ar trebui să depășească acest clivaj etnic în care fiecare votează cu etnia lui
Pactul propus de Alianta USR-PLUS ( varianta prezentată în conferința de presă)
Guvernul Dăncilă nu mai are nici majoritate, nici legitimitate, dar se agață de putere și prelungește criza politică. Alianța USR PLUS face apel la toate forțele politice responsabile să semneze Pactul pentru anticipate!
Acesta este Pactul!
„Pact politic și parlamentar pentru declanșarea alegerilor anticipate.
Noi, Președintele României, PNL, Alianța USR PLUS, ALDE, UDMR, Grupul minorităților naționale și Pro România ne angajăm, prin semnarea acestui Acord, să declanșăm alegeri anticipate în data de 6 iunie 2020, odată cu alegerile locale.
Cei 261 de senatori și deputați ai partidelor noastre, care reprezintă majoritatea în Parlament, se obligă să urmeze toți pașii prevăzuți în acest acord, în termenele constituționale, cu obiectivul de a organiza alegeri anticipate odată cu alegerile locale, în virtutea responsabilității față de România și a reprezentării intereselor cetățenilor care în 26 mai și-au exprimat neîncrederea în partidul de guvernământ.
Organizarea alegerilor anticipate este astăzi imperativă pentru a scoate România din criza politică și morală și constatând următoarele:
Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament și refuză să demisioneze.
Din cauza luptelor interne pentru putere, PSD a generat 3 crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-miniștri și înlocuirea a 80 de miniștri, ceea ce a condus la o instabilitate fără precedent a administrației centrale.
România a ajuns după trei ani de guvernare PSD să fie cea mai vulnerabilă economie din Uniunea Europeană, în situația unei crize economice.
Guvernul Dăncilă și PSD continuă încercările de subordonare a Justiției și refuză să abroge legea privind recursul compensatoriu care pune în pericol siguranța și viața cetățenilor României.
Noi, semnatarii acestui acord, ne angajăm să:
Semnăm și votăm moțiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvern și demiterea acestuia în conformitate cu articolul Articolul 113 din Constituția României:
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Potrivit articolului 110 alineat (4):
Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
Președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări de învestitură în condițiile articolului 89 alineat (1) privind Dizolvarea Parlamentului din Constituția României care prevede:
1. După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură.
Viitorul președinte al României se angajează să dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate odată cu alegerile locale din 6 iunie, în temeiul articolului 63 alineat (2):
2. Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Conștienți de răspunderea cu care am fost învestiți de cetățeni, noi semnatarii acestui Acord considerăm că această criză politică, guvernamentală, morală și economică generată de partidul de guvernământ nu mai poate continua fără să pună în pericol interesele românilor”.