Chiar înainte de podul peste Dunăre de la Vidin, o coloană de camioane intră într-o parcare. Toate se îndreaptă spre România.
În momentul de față, în septembrie, nu e coadă la punctul de trecere a frontierei, dar camioanele nu pot merge direct în graniță. Drumul e deviat de un semafor, iar pe șosea sunt și oameni care - uneori cu amenințări - îi îndrumă pe șoferi spre parcare.
Parcarea este privată și nicăieri nu se menționează că ar fi obligatorie. Dimpotrivă, proprietarii săi și instituțiile statului bulgar spun că nu este. Dar șoferii afirmă că nu au de ales dacă să o evite sau nu. Și costă bani.
„Ei ne obligă să urcăm”, a declarat pentru Europa Liberă Bulgaria un șofer care a cerut ca numele său să nu fie făcut public. „Pun o mașină și o motocicletă în fața ta pe drum și te obligă să treci pe acolo.”
Sute de camioane pleacă zilnic din Bulgaria pe la Vidin. Dacă toate trec prin parcare, înseamnă venituri zilnice de zeci de mii de leva.
Parcarea de la Vidin a fost deschisă acum câteva luni și nu este singura din Bulgaria. Au mai existat astfel de parcări – înainte de podul peste Dunăre de la Ruse-Giurgiu și la punctul de control Căpitan Andreevo, de la granița cu Turcia.
Șoferii s-au plâns de multe ori în legătură cu utilizarea forțată a acestor parcări, iar dacă încercăm să luăm urma proprietarilor lor par a fi aceleași persoane și companii cărora statul bulgar le-a delegat controlul activităților profitabile de la frontieră.
„Cu ajutorul statului, acestor parcări li se acordă de fapt o poziție dominantă”, spune – pentru Europa Liberă Bulgaria – Laura Georgieva, de la Fondul Anticorupție. „În plus, li s-a oferit posibilitatea de a controla traficul.”
Instituțiile statului au anunțat că vor face inspecții ale parcărilor private întinse de-a lungul frontierelor, însă nu au constatat nicio încălcare a legii. Și, de-a lungul anilor, se pare că nu doar au închis ochii, ci au ajutat la construirea acestei afaceri.
Transportatorii străini vorbesc deja de luni bune de zile despre discriminare și lipsă de transparență în parcări. Camera Bulgară a Transportatorilor Rutieri a avertizat că transportatorii din Turcia și Grecia caută să ocolească Bulgaria din cauza „haosului de la frontiere”.
„Pagubele pentru Bulgaria și poporul bulgar vor fi colosale. Vorbim despre miliarde”, spune Ivan Khristanov, fost ministru adjunct al Agriculturii, pentru Europa Liberă Bulgaria.
„Bulgaria este ostatică într-o mână de bandiți”, a adăugat el.
Cum s-a ajuns la această situație? Răspunsurile sunt în rândurile următoare.
„Cine ești tu să sari peste rând”
Parcarea din Vidin este situată chiar înainte de podul peste Dunăre, la punctul de trecere a frontierei Vidin-Calafat și este deschisă din mai 2024.
Șoferii spun că sunt direcționați către parcarea privată în mai multe moduri.
În primul rând - traficul în sine este organizat astfel: există un semafor care, potrivit șoferilor, indică camioanelor să devieze spre parcare.
Instituțiile de la Sofia nu neagă acest lucru. Krasimira Stoianova, ministrul interimar al Transporturilor din Bulgaria, a declarat că semaforul a fost instalat la cererea companiei care deține parcarea și cu permisiunea municipalității Vidin, a arhitectului acesteia și a direcției regionale a Ministerului de Interne.
Întrebată, în septembrie, de către un parlamentar în timpul unei interpelări, despre parcările din vămi, Stoianova a răspuns că semaforul nu mai trimite camioanele în parcarea privată. „Acest lucru nu se mai întâmplă”, a adăugat ea.
Însă, șoferii care au trecut prin punctul de control la câteva zile după aceea au declarat pentru Europa Liberă că au văzut din nou semaforul direcționând camioanele către parcare.
Dacă un șofer îndrăznește să ignore calea spre parcare, sunt acolo ofițeri cu o mașină și un scuter între benzi care dirijează TIR-urile. Unii șoferi spun că s-au confruntat cu un comportament agresiv.
„M-am dus să trec direct, o mașină a oprit în fața mea, o motocicletă a oprit și mi-au spus: «Trebuie să treceți prin parcarea tampon». Am întrebat de ce. [Mi-au răspuns:] «Păi, pentru că e coadă»”, a declarat pentru Europa Liberă Bulgaria un șofer care a încercat să treacă prin punctul de control fără să se oprească în parcare, dar nu a reușit.
El a fost de acord să vorbească cu reporterii RFE/RL, dar numai sub condiția păstrării anonimatului, pentru că trece frecvent prin graniță și se teme de repercusiuni.
„Au mai venit încă doi, au început să sară la bătaie, forțându-te să intri. «E [parcarea] obligatorie, cine ești tu să sari peste coadă?»”, a mai povestit șoferul. „Și m-au forțat să intru. Pentru ce? Pentru a le da 15 leva...”, o sumă echivalentă cu aproximativ 40 de lei.
Îți mai recomandăm Cel mai puternic oligarh din Bulgaria, Delian Peevski, ar putea pierde controlul asupra puterii pe care o dețineCompania proprietară a declarat în răspunsuri scrise că intrarea în parcare nu era obligatorie și că angajații săi „nu au urmărit niciodată camioanele pentru a le forța să facă ceva”.
Dar șoferul de mai sus nu este singurul care spune o poveste similară.
Biroul procurorului districtual din Vidin a informat Europa Liberă în legătură cu trei plângeri ale șoferilor de la deschiderea parcării, în mai, până la mijlocul lunii septembrie.
Toți spun același lucru: drumul le-a fost blocat de persoane care i-au forțat să intre în parcare. În unul dintre rapoarte, șoferul spune că a fost insultat și amenințat, iar camionul său a fost avariat.
Plângerile sunt în faza de verificare – nu au ajuns în instanță, iar acuzațiile nu au fost dovedite.
Referitor la devierea forțată a camioanelor către parcarea privată cu plată, ministrul interimar de Interne al Bulgariei, Atanas Ilkov, a declarat în parlament, la mijlocul lunii septembrie, că va verifica.
„În ceea ce privește parcarea cu tipi în haine negre, vă asigur că vom verifica și, dacă este într-adevăr cazul, vom lua măsuri”, a declarat acesta. Nu se știe care va fi rezultatul cercetării promise.
Îți mai recomandăm Bulgaria are un guvern interimar. Alegeri parlamentare, pe 27 octombrie„Treci înapoi!”
Dacă cineva reușește totuși să ajungă la frontieră fără să treacă prin parcare, e trimis înapoi de la punctul de trecere a graniței. Cel puțin asta i s-a întâmplat șoferului cu care a vorbit jurnalistul de la Europa Liberă Bulgaria.
„Am trecut direct, nu am intrat în parcarea-tampon. Ofițerul vamal bulgar vine de acolo și îmi spune: «Nu ai intrat în parcarea-tampon, ai sărit coada, întoarce-te»”, afirmă el.
Din poveste, se pare că și funcționarii guvernamentali au direcționat camioanele către parcare, ajutându-i pe „băieții în negru” să facă bani.
Parcarea din Vidin are un sistem de gestionare a traficului. Camioanele care intră primesc un pager care le semnalează șoferilor când le vine rândul să se îndrepte spre punctul de trecere a frontierei.
Acest pager poate fi obținut doar la parcarea privată.
Europa Liberă Bulgaria a întrebat mai multe instituții dacă trecerea prin această coadă, administrată de societatea privată care gestionează parcarea-tampon de la Vidin, este o condiție pentru trecerea frontierei. Niciuna dintre ele nu a răspuns direct. Agenția Vamală a declarat că nu are nicio legătură cu organizarea traficului către punctul de trecere a frontierei.
În fiecare zi, între 800 și 1.200 de camioane pleacă din Bulgaria prin podul peste Dunăre de la Vidin. Intrarea în parcare costă 15 leva (aproximativ 40 de lei) pentru transportatorii bulgari și 25 de euro (125 de lei) pentru cei străini.
Nu este clar ce venituri are compania și nici ce cheltuieli are – nu și-a depus încă raportul financiar anual.
Dar, ca un calcul aproximativ, dacă toate camioanele care trec prin Podul Dunărea 2 se opresc în parcare și jumătate dintre ele sunt bulgare, înseamnă venituri de zeci de mii de leva pe zi, iar într-o lună aproximativ un milion de leva.
A cui e parcarea de la Vidin
Parcarea de lângă Vidin este deținută de compania privată Danubia Logistic Vidin. Aceasta nu are nicio altă activitate și este deținută de un cetățean macedonean, care nu ar avea altă experiență în afaceri.
Cu toate acestea, conexiunile firmei duc spre persoane și companii care au construit parcări similare la alte puncte de trecere a frontierei.
Danubia Logistic Vidin a fost înregistrată în ianuarie 2023 și, la câteva săptămâni după aceea, a început să cumpere proprietatea pe care se află acum parcarea.
Proprietarul societății este cetățeanul macedonean Gorancho Cvetkovski. O investigație comună a site-ului BIRD și a publicației macedonene Laboratory for Investigative Reporting arată că, atunci când a cumpărat compania - în aprilie 2023 - Cvetkovski lucra ca șofer pentru o filială din Macedonia de Nord a Minstroi Holding, companie a omului de afaceri bulgar Nikolai Valkanov.
Cvetkovski a fost concediat de acolo numai după ce presa a trimis întrebări angajatorului său.
Europa Liberă a trimis întrebări la adresa de e-mail a lui Cvetkovski, pe care a găsit-o în Registrul Comerțului, însă adresa este inactivă.
Cvetkovski a cumpărat compania de la un alt proprietar, Parking Captain Andreevo.
Pentru o perioadă în 2022, adresa sa de corespondență a fost la parcarea-tampon pentru camioane de la punctul de trecere a frontierei Căpitan Andreevo (granița cu Turcia, în sudul Bulgariei).
Conform unei investigații realizate de Capital, societatea este operatorul acestei parcări. Acest lucru sugerează că parcarea de la Vidin face parte dintr-o rețea mai mare.
„Multiplicarea modelului Căpitan Andreevo”
Prima parcare tampon pentru camioane, care funcționează într-un mod similar, este cea de la Căpitan Andreevo. Aceasta a apărut în 2020 și există, de asemenea, acuzații că șoferii sunt forțați să o folosească.
Era operațională în 2022, când guvernul premierului Kiril Petkov a decis să returneze statului o altă activitate la același punct de trecere a frontierei, dată anterior unei companii private.
Este vorba despre controlul de laborator – testarea obligatorie a produselor alimentare care intră în Uniunea Europeană prin frontierele sale externe.
Aceasta fusese atribuită, în 2011, companiei private Eurolab, fără concurs. Încercarea guvernului din 2022 de a returna această activitate statului a dus la dezvăluiri privind amenințări și oferirea de mită.
O verificare a site-ului BIRD a arătat existența unor legături între societate și Christoforos Amanatidis-Taki, căutat de Interpol în trecut pentru implicare în crima organizată.
Ivan Hristanov, pe atunci ministru adjunct al agriculturii din Bulgaria, a lucrat activ la acest caz și a vizitat punctul de control.
„S-a întâmplat de mai multe ori când am intrat în Căpitan Andreevo [...] am observat o patrulă de poliție care devia camioanele spre parcare. Când spun de mai multe ori, vreau să spun de fiecare dată”, a declarat Khristanov pentru Europa Liberă Bulgaria.
Parcarea este deținută de compania „IBTT”, în care au participații trei companii. Una dintre ele - Progressive Building 2016 - este a lui Razmig Chakarian, cunoscut sub porecla „Ami”.
„Pare mai mult decât logic că el ar putea organiza patrule prin intermediul Ministerului de Interne pentru a-și devia traficul de camioane către parcare, indiferent dacă are într-adevăr nevoie de acel lucru, indiferent dacă frontiera este ocupată sau nu”, spune Khristanov.
Ei caută întotdeauna să umple parcarea pentru a face cât mai mulți bani posibil.Ivan Khristanov
„IBTT” și „Danubia Logistic Vidin” mai au ceva în comun: ambele sunt reprezentate de avocatul Ivaylo Velinov, care, potrivit unei investigații a Capital, a fost și avocatul companiei „Eurolab 2011”.
Europa Liberă a trimis întrebări la adresa de e-mail a lui Velinov înscrisă în Registrul Comerțului, dar nu a primit niciun răspuns.
Ceilalți acționari ai IBTT sunt deținuți de compania finanțatorului Emil Herssev. Compania mai are o parcare - la punctul de trecere a frontierei Lesovo, în alt loc al graniței Bulgaria-Turcia. Iar Herssev, prin intermediul celorlalte companii ale sale, are o participație în compania care operează parcarea din Ruse.
O anchetă a ONG-ului Fondul Anticorupție (ACF) a arătat încă din 2023 situația de la parcarea-tampon de la Ruse. Acesta a fost construită pe proprietatea municipală, dar este gestionată și de o companie privată care colectează banii.
„Ceea ce am văzut în practică de la mijlocul anului trecut, de la mijlocul anului 2023, este o multiplicare a modelului Căpitan Andreevo”, a declarat Laura Georgieva, expert juridic principal la Fondul Anticorupție, pentru Europa Liberă Bulgaria.
Adică, spune ea, problema nu este că aceste parcări există, ci că au câștigat de fapt o poziție dominantă, cu cooperarea instituțiilor statului.
„Ele sunt monopol de facto. În plus, li s-a oferit posibilitatea de a controla traficul (transfrontalier), ceea ce acum este foarte diferit de a avea o parcare [...] Acestea sunt funcții publice, sunt funcții de stat. O societate privată nu poate îndeplini funcții publice”.
Felul în care închid instituțiile ochii
Instituțiile de stat au început să inspecteze parcările-tampon în septembrie, după ce transportatorii bulgari și străini au reclamat această problemă. Cu toate acestea, înainte de scandal, diverse instituții ajutau de fapt companiile private să facă afaceri la frontierele de stat.
Pentru a construi parcarea de la Vidin, de exemplu, a fost modificat planul urbanistic general al orașului.
Acest lucru s-a făcut cu cooperarea municipalității Vidin, iar Inspectoratul de Mediu (RIEW) din Montana a aprobat schimbarea fără o evaluare de mediu. Municipalitatea însăși a vândut companiei o proprietate din zonă. Iar arhitectul șef din Vidin a emis o autorizație de construcție în aprilie 2024.
Acum, municipalitatea Vidin a declarat în răspunsuri scrise pentru Europa Liberă că „nu aprobă organizarea traficului introdusă și trecerea obligatorie prin parcarea-tampon construită”.
În plus, mai multe instituții au permis companiei care deține parcarea să pună un semafor pentru a devia traficul. Nimeni nu a împiedicat angajații parcării să direcționeze camioanele către parcare.
Potrivit lui Ivan Khristanov, acest lucru indică acțiuni deliberate.
„Toți acești oameni și toate aceste instituții închid ochii în mod deliberat”, a spus el, adăugând că acest lucru este în beneficiul oamenilor din spatele acestei afaceri. „Acești bandiți nu vor cheltui un ban dacă nu au nicio garanție că investiția lor va da roade.”
„Ei nu vor să se schimbe”
Transportatorii străini vorbesc despre discriminare și lipsa de transparență a parcărilor-tampon de la granița cu Bulgaria.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră, într-un răspuns scris dat către Europa Liberă Bulgaria, că prețurile de parcare mai mari pentru șoferii străini reprezintă discriminare.
De asemenea, asociația s-a declarat îngrijorată de lipsa de transparență în activitatea operatorilor de parcări din Ruse și Vidin, care gestionează și cozile virtuale de la punctele de control, și de lipsa de control din partea autorităților.
„În ciuda numeroaselor intervenții ale UNTRR, situația nu s-a schimbat până în prezent”, a adăugat asociația.
Camera bulgară a transportatorilor rutieri a avertizat în septembrie că transportatorii din Turcia și Grecia caută o opțiune pentru a ocoli Bulgaria din cauza „haosului de la frontieră”.
La trei zile după acest avertisment, prim-ministrul interimar al Bulgariei, Dimitar Glavchev, a ordonat inspectarea parcărilor. Nu există informații cu privire la modul în care acestea au fost finalizate.
Potrivit lui Ivan Khristanov, locul Bulgariei în Europa este în joc.
„Interesele Bulgariei sunt legate de Schengen, sunt legate de zona euro, sunt legate de integrarea deplină”, a declarat el.
„Iar oamenii care se află în spatele acestui lucru - și trebuie să ne dăm seama și de acest lucru - nu vor ca lucrurile să se schimbe. Pentru ei, integrarea deplină a Bulgariei în structurile europene înseamnă sfârșitul schemelor. Integrarea frontierelor înseamnă sfârșitul parcărilor.”
Îți mai recomandăm Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, spune că încă nu e momentul ca România să intre deplin în SchengenArticol preluat de pe site-ul Europa Liberă Bulgaria.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI