Pe urmele pagerelor explozive, din Taiwan, în Ungaria și Bulgaria. Cine le-a produs?

Fumul iese dintr-un magazin de telefoane mobile în timp ce membrii apărării civile se pregătesc să intervină în orașul Sidon, Liban, pe 18 septembrie 2024, la explozia unor dispozitive electronice.

O companie bulgară cu numele „Norta Global ltd.” ar face parte din lanțul de vânzare a pagerelor care au explodat în Liban și Siria, scrie publicația maghiară „Telex”, care citează o sursă anonimă. Potrivit publicației, compania bulgară a cumpărat pagerele din Taiwan și apoi le-a vândut Hezbollahului.

Membrii Hezbollah au primit aproape simultan, marți, mesaje pe pagerele lor – dispozitive de comunicare cu tehnologie veche pentru transmiterea de mesaje scrise scurte. Obiectele au explodat în mâinile sau buzunarele persoanelor care le purtau. În exploziile din 17 septembrie au murit cel puțin 12 persoane și au fost rănite peste 3.000.

Întrebarea cum au ajuns pagerele la Hezbollah – organizație desemnată teroristă de către Statele Unite – a apărut la câteva ore după explozii.

Norta Global Ltd, compania bulgară descrisă ca participantă la livrări, există, dar nu are angajați, iar la adresa sa din Sofia e o «agenție pentru noi companii», după cum a constatat un reporter al Europei Libere Bulgaria.

O verificare în registrul bulgar al comerțului arată că proprietarul societății este Rinson Jose, cetățean norvegian.

Un avocat de la „agenția pentru întreprinderi noi” a confirmat pentru Europa Liberă că Ranson Jose este clientul său.

Potrivit Telex.hu, compania care ar fi vândut pagerele către Hezbollah este firma bulgară Norta Global Ltd.

„Nu au fost efectuate operațiuni vamale [cu pagere] pe teritoriul Bulgariei”, a anunțat joi dimineață agenția bulgară de contrainformații DANS. Agenția răspunde rar la acuzațiile din presă, chiar și atunci când acestea îi afectează direct activitățile.

Israelul ar fi creat cel puțin trei companii-fantomă în spatele cărora să ascundă adevărata identitate a celor care au creat pagerele, relatează New York Times, citând trei surse anonime din serviciile secrete israeliene.

Una dintre companiile „fantomă” ar fi BAC Consulting din Ungaria, iar NYT nu le numește pe celelalte două.

O verificare făcută de Europa Liberă Bulgaria arată că atât compania maghiară, cât și cea bulgară au fost înființate în urmă cu aproximativ doi ani.

Legăturile financiare

Ancheta în curs a agenției bulgare de contrainformații DANS încearcă să descopere gradul de implicare al Norta Global, dacă acesta a existat, în lanțul de aprovizionare cu echipamente utilizate de organizația libaneză.

În colaborare cu Agenția Națională de Venituri și cu Ministerul Afacerilor Interne, DANS efectuează inspecții comune pentru a descoperi orice posibilă implicare a societății bulgare în furnizarea de echipamente de comunicații către Hezbollah.

DANS a observat că fluxurile de numerar, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro, au trecut prin Bulgaria, după care aceste fonduri au fost transferate ulterior în conturi bancare din Ungaria, potrivit bTV.

Îți mai recomandăm Dispozitive Hezbollah explodează din nou în Liban. 20 de morți și 450 de răniți

Originea pagerelor

Primele informații despre originea pagerelor au venit de la Hezbollah, care a pornit o anchetă internă și care a spus că dispozitivele au fost livrate în urmă cu aproximativ cinci luni și că producătorul lor este compania Gold Apollo cu sediul în Taiwan.

Dar compania taiwaneză a negat și a spus că pagerele au fost fabricate de compania maghiară B.A.C. Consulting, care avea o licență pentru producerea exact a acestui model: AR-924.

B.A.C. Consulting susține însă că nu este producător, ci doar comerciant. Și că, în această calitate, a fost un intermediar între Gold Apollo din Taiwan și Norta Global din Bulgaria.

Amprenta bulgară

Prima sursă care indică o urmă bulgară este publicația maghiară „Telex”. Potrivit surselor sale, firma din Sofia a cumpărat pagerele direct din Taiwan și apoi le-a vândut Hezbollahului. Firma maghiară nu ar fi făcut nimic, iar dispozitivele nu au fost niciodată în Ungaria.

O verificare a redacției maghiare a Europa Liberă a arătat că firma BAC Consulting arată ca o companie „cutie poștală” – conform documentelor, nu există alți angajați în afară de proprietar și înregistrează un profit scăzut.

Europa Liberă a trimis întrebări companiei, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns.

Îți mai recomandăm Misterul firmei de la Budapesta care ar fi produs pagerele care au explodat în Liban

În ceea ce privește compania bulgară „Norta Global”, aceasta este înregistrată pe bulevardul Vitosha din capitala Sofia și nu are angajați.

La adresa respectivă, au constatat reporterii Europa Liberă Bulgaria, există o „agenție pentru companii noi”. Compania din spatele acestei agenții se numește „Empresi” și este deținută de Atanas Atanasov și Eli Atanasova.

„Este clientul nostru, trebuie să îl verific”, a declarat Atanasov pentru Europa Liberă, când a fost întrebat cine este cetățeanul norvegian Rinson Jose, care are o firmă la acea adresă.

Atanasov a închis ușa biroului și nu a mai vrut să vorbească. Celălalt proprietar al „Empresi”, Eli Atanasova, este avocatul care a înregistrat compania „Norta Global” în registrul firmelor din Bulgaria.

Atanasova a răspuns la un apel la telefonul Europei Libere, dar după ce a auzit întrebarea, a închis și nu a mai răspuns.

Potrivit vecinilor, așa-numita „New Business Agency” închiriază adresa de aproximativ cinci-șase ani. Aceasta este vizitată de multe persoane și lucrează în principal cu străini.

O verificare a registrelor arată că 196 de companii sunt înregistrate la această adresă.

Cine este proprietarul?

Site-ul de investigații BIRD a publicat fotografia unui bărbat care s-a înregistrat sub numele de Rinson Jose pe o platformă pentru antreprenori care caută parteneri și finanțare pentru ideile lor de afaceri.

Acesta a indicat că locuiește în capitala Norvegiei, Oslo, și că are experiență în gestionarea afacerilor și vânzări.

De asemenea, este furnizat un link către un profil LinkedIn. Acesta precizează că Jose a absolvit o universitate din India în administrarea afacerilor și apoi a studiat la o universitate din Oslo, unde a absolvit în 2015. După aceea, ar fi lucrat în diverse companii din capitala norvegiană.

Avocatul biroului Norta Global din Sofia, Atanas Atanasov și jurnalista Genka Shikerova de la RFE/RL Bulgaria.

O verificare făcută de Europa Liberă Bulgaria arată că aceeași persoană apare într-o fotografie a unei școli norvegiene de predare a limbilor străine din Oslo.

Europa Liberă nu a putut confirma independent că persoana din fotografie este proprietarul companiei Norta Global, cu sediul în Bulgaria.

Am încercat să îl contactăm prin intermediul profilului său LinkedIn, dar până în prezent nu am primit niciun răspuns.

Într-un mesaj pe site-ul propriu, agenția bulgară de contrainformații DANS a declarat că desfășoară o anchetă , dar până în prezent nu au descoperit „operațiuni vamale către societățile străine menționate în mass-media”.

Asta înseamnă că, cel puțin din punctul de vedere al autorităților bulgare, acest tip de mărfuri nu a trecut prin teritoriul Bulgariei.

Îți mai recomandăm Pagerele și stațiile walkie-talkie ucigașe. Cum au explodat mii de dispozitive folosite de Hezbollah

Articol scris de Serviciul bulgar al RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.