Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din casă în două intervale orare: 7.00 - 11.00 şi 19.00 - 22.00

Carantină coronavirus - generic

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că se va prelungi prin ordonanță militară programul prin care persoanele cu vârste peste 65 de ani vor putea ieși din casă pentru cumpărături sau pentru a face mișcare în jurul locuinței.

Astfel, vârstnicii vor avea de acum la dispoziție două intervale orare: dimineața între ore 7.00 și 11.00 și seara între 19.00 și 22.00.

„Având în vedere că vremea se încălzește și că intervalul a fost considerat prea scurt, vor fi două intervale zilnice.

Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși dimineața între orele 07.00 și 11.00 și seara de la 19.00 la 22.00, fie pentru cumpărături, fie pentru mișcare în jurul casei sau al blocului”, a spus Klaus Iohannis.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

În continuare va fi nevoie ca aceste persoane să completeze o declarație pe proprie răspunde în care să motiveze necesitatea deplasării. Declarațiile vor dispărea abia după 15 mai când vor fi relaxate măsurile restrictive.

Până în prezent, persoanele peste 65 de ani avea la dispoziție doar două ore pentru a ieși din casă pentru cumpărături și activitatea fizică: între orele 11 și 13.

Circulația persoanelor peste 65 ani era permisă și în afara intervalului 11-13 doar dacă se făcea în interes profesional sau în interes agricol.

Decizia de modificare de prelungire a numărului de ore și de modificare a intervalului vine în contextul în care în supermarketuri sau în piețele agroalimentare au fost mai multe zile în care s-au creat aglomerații, în special în intervalul orar destinat persoanelor peste 65 de ani.