Pianistul și activistul anti-război rus Pavel Kușnir a murit în arest în Orientul Îndepărtat

Arestat la sfârșitul lunii mai sub acuzația de extremism, după ce și-a exprimat opțiunile împotriva războiului din Ucraina, Pavel Kușnir a decis să intre în greva foamei, decizie care i-ar fi adus decesul.

Pianistul și activistul anti-război rus Pavel Kușnir a murit într-un centru de detenție din Birobidjan, în estul îndepărtat al țării, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, transmite agenția germană Deutsche Presse.

În vârstă de 39 de ani, artistul a decedat după ce intrase în greva foamei, a informat sâmbătă portalul rus pentru drepturile civile OVD-Info.

În Germania, pianista Olga Shkrygunova, o apropiată a lui Kușnir, a confirmat sâmbătă decesul pe Facebook.

Artistul a lucrat la Orchestra Filarmonicii din Birobidzhan și a fost arestat la sfârșitul lunii mai sub acuzația de extremism.

Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi, cel mai ferm opozant al lui Putin, găsit mort în închisoare. Purtătorul de cuvânt confirmă decesul

Kushnir nu făcuse niciun secret din poziția sa față de invazia rusă a Ucrainei vecine, scrisese o carte împotriva războiului și posta pe YouTube mesaje anti-război.

Nu există detalii referitoare la motivul pentru care a început greva foamei. OVD-Info a înregistrat aproape 1.000 de cazuri în justiție împotriva activiștilor anti-război din Rusia.

Aproape 300 de persoane sunt închise în arest preventiv, lagăre penale sau instituții medicale.

Îți mai recomandăm Raport Amnesty International | Deținuții ruși antirăzboi, privați de legătura cu familiile lor

Joi, Rusia și Occidentul au făcut schimb de prizonieri într-o operațiune majoră. Ilya Yașin, un membru al opoziției ruse eliberat, a declarat vineri în orașul german Bonn că nu a vrut de fapt să părăsească Rusia. El a susținut că mai sunt și alți prizonieri politici grav bolnavi, a căror salvare ar fi fost mai urgentă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.