Mesajul lui K. Iohannis pentru ministrul Educației. „Persoanele acuzate de plagiat să facă un pas în spate"

Poziția președintelui ar trebui să genereze măsuri concrete prin care cei care au plagiat să își piardă funcțiile.

Președintele dă dreptate comunității academice în legătură cu modificările la legislația CNATDCU, promovate de Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Klaus Iohannis condamnă imposta academică. Reacția vine la câteva zile după publicarea unei scrisori deschise, în care comunitatea academică cerea ca președintele să își exprime poziția oficială privind modificările la legislația CNATDCU.

După ce scrisoare a strâns mai multe semnături în mediul online, președintele a ieșit cu o poziție oficială.

Așa cum am afirmat în numeroase ocazii, am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Poziția mea față de fenomenul plagiatului rămâne neschimbată,” susține președintele.

Îți mai recomandăm Ministrul Educației încurajează plagiatul? Lista VIP-urilor favorizate de modificarea regulamentului CNADTCU

El punctează și importanța încrederii societății în mediul universitar care poate fi compromisă de suspiciunile legate de plagiat.

Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancționarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acțiuni concrete și coerente pentru a preveni instituirea unei „culturi a plagiatului”, precum și pentru a evita compromiterea calității în procesul educațional și de cercetare", este mesajul prezidențial.

Potrivit președintelui, plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate.

Pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe aceia care facilitează acest lucru. Apreciez că societatea civilă și mediul academic și-au exprimat clar punctul de vedere și așteptările privind modificările propuse la Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Le solicit inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință”, a precizat președintelui.

Îți mai recomandăm Foştii şefi ai Academiei de Poliţie - condamnare în dosarul şantajării jurnalistei Emilia Șercan

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a eliberat un ordin ministerial care ar fi îngreunat procesului de sesizare a lucrărilor plagiate la doctorate. Intenția lui Sorin Cîmpeanu a fost introducerea unor modificări la Regulamentul de funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și a Metodologiei de analiză a sesizărilor de plagiat.

Comunitatea academică, dar și jurnaliștii au reacționat puternic împotriva inițiativei, actul fiind văzut drept compromițător pentru integritatea academică. În scrisoarea deschisă comunitatea de academicieni din România a scris că modificările propuse de Sorin Cîmpeanu reprezintă „o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și îi favorizează pe cei vinovați de fraudă academică.

Îți mai recomandăm Surse | Șeful AEP va fi „concediat” de Coaliție. Cum se apără de acuzele de plagiat