Promisiuni, amenințări, înțepături, nimic din arsenalul obișnuit al campaniilor interne nu este lăsat la o parte, iar faptul că acestea răzbat în public, așa cum s-a întâmplat chiar la moțiunea de cenzură depusă de PSD, când Florin Cîțu a spus că „am tranșat alegerile din PNL”, este un semn că tensiunile nu mai pot fi ținute sub obroc.
De altfel, Florin Cîțu, devenit extrem de vocal în ultima perioadă pe fondul campaniei electorale, caută să se prezinte drept un „reformist” și unica speranță a unui „nou suflu” în partid. Mai mult, Cîțu, lansează promisiuni care se pot dovedi fără acoperire în viitor, în condițiile în care chiar dorește să păstreze viabilitatea alianței cu USR PLUS.
„Mesaj ferm pentru colegii mei, membri PNL în București: cu mine președinte al partidului, vom susține doar membri PNL la primăriile de sector. Votați înțelept când alegeți președinții PNL de sectoare. Mult succes și vă aștept alături de echipa câștigătoare. Împreună construim România liberal”, a spus Cîțu în contextual alegerilor de la sectorul 1 din București.
Îți mai recomandăm Analiză | Șase luni la putere: marile eșecuri ale Coaliției și ale guvernului CîțuDeclarația a primit replica tăioasă a lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății demis de premier, moment care a provocat o criză în coaliție: „Florin Cîțu făcând promisiuni wow! pentru PNL București! Involuntar, ce face domnul Cîțu este să le amintească liberalilor din București și bucureștenilor despre succesul PNL București în alegerile din 2016. Și atunci au avut doar candidați proprii, refuzând orice colaborare cu USR. Au pierdut absolut tot”, a scris Voiculescu pe Facebook.
Ce ascunde mesajul lui Câțu
Premierul Cîțu s-a referit indirect la faptul că la alegerile locale din București, PNL a avut candidați proprii doar în sectoarele 3, 5 și 6, iar în celelalte sectoare a susținut candidații USR și PLUS. O astfel de aserțiune ridică însă mari semne de întrebare, Florin Cîțu numărându-se printre cei care au susținut apăsat alianța cu USR PLUS la București, formulă pe care o vedea câștigătoare, ceea ce s-a și dovedit a fi. Și ar putea fi și pe viitor, ținând cont că alegerile locale sunt într-un singur tur, iar legea care le-ar putea modifica nu întrunește susținerea Coaliției, fiind îngropată în Parlament.
Legea alegerilor locale în două tururi de scrutin produce disensiuni în Coaliție, USR PLUS fiind un susținător al ei, în timp ce PNL nu, deși oficial nu declară asta, iar UDMR nici nu vrea să audă.
Îți mai recomandăm Strategia grupării influente și tăcute din PNL | Cheia de la Iohannis și miza CongresuluiPe de altă parte, mesajul transmis de Cîțu se adresează celor nemulțumiți, deloc puțini la număr din sursele Europei Libere, care sunt frustrați de faptul că PNL nu a avut peste tot candidați în București și care nutresc convingerea că în felul acesta ar fi câștigat. Florin Cîțu nu ezită să se folosească de toate mijloacele pentru a reuși să-și impună oamenii la conducerea organizațiilor din București. Din informațiile Europei Libere, are șanse la sectoarele 2, 4 și 5. Deocamdată, la sectorul 1 a câștigat Sebastian Burduja, apropiat de Orban, care era deja de doi ani în fruntea filialei.
Politologul Andrei Țăranu spune pentru Europa Liberă că declarația premierului Florin Cîțu nu are nicio susținere și antagonizează și mai mult relația cu USR PLUS.
„Este absolut stupid pentru că știe toată lumea că PNL a fost pe locul trei la alegerile locale, în spatele USR și a PSD, și este clar o tendință în București de a fi înlocuit PNL cu USR PLUS. Declarația nu are niciun fel de susținere și în egală măsură antagonizează și mai mult relația dintre PNL și USR PLUS”.
Îți mai recomandăm Bătălie Cîțu-Orban-Barna pe remanierea miniștrilor. Lider PNL: „Cîțu are nevoie doar de Iohannis”
Din ecuația acestui tip de mesaj nu poate fi scoasă nici specularea animozității față de USR PLUS pe care o împărtășesc mulți din PNL și care nu mai este un secret. De fapt, anti-userismul este la mare căutare în PNL, iar de la episodul demiterii fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, moment în care USR PLUS a cerut îndepărtarea lui Florin Cîțu din funcția de premier, acesta se numără printre cei care consideră că adevărații adversari politici sunt colegii de alianță. De altfel, premierul le-a pus gând rău unor miniștri USR PLUS la evaluarea pe care o va face, existând șanse serioase de remaniere. Mișcarea este însă amânată până la toamnă, după toate probabilitățile.
„Declarația este îndreptă împotriva USR PLUS, cunoscut fiind sentimentul profund anti-USR care există în PNL București, cu conflictul de la sectorul 1, de la Consiliul General etc. Este un semnal împotriva liderilor care îl susțin pe Orban, deși evident șansele PNL de a câștiga fără sprijinul USR erau nule”, spune pentru Europa Liberă profesorul și analistul politic Cristian Pîrvulescu.
Andrei Țăranu se întrebă de ce premierul face astfel de declarații în public, de ce folosește o astfel de retorică, cum a fost și cea de la moțiunea de cenzură, când a spus că alimentele s-au ieftinit, puterea de cumpărare a crescut, deci românii o duc foarte bine.
„Încearcă să-și adune un capital politic care să fie a lui, dar în sondajele de opinie stă foarte slab la capitolul încredere, unde este pe locul 7-8, mult în spatele lui Orban și Ciolacu. Toată această retorică îi face deservicii și nu știu în ce măsură reușește să capitalizeze la nivel politic în interiorul PNL”, consideră politologul Andrei Țăranu.
Îți mai recomandăm Surse. Mesajul lui Orban către primari: Cîțu pleacă acasă după Congres! | Premierul a blocat numirileRăzboiul festivismelor
Retorica mereu festivistă a lui Florin Cîțu nu este prea agreată nici în partid. Potrivit unor surse din PNL, premierul ar fi un fan al lui Donald Trump și consideră că dacă repetă de zece ori că lucrurile merg bine, că ”eu sunt cel mai bun și am mereu dreptate”, atunci lucrurile acestea intră în subconștientul publicului, care chiar ajunge să creadă că așa este. Mai este vorba și de armata de consilieri pe care o are Florin Cîțu, ne spun sursele menționate, din care unii „provin de la biroul de comunicare al SRI”.
Cristian Pârvulescu este de părere că lupta din PNL nu se va tranșa în funcție de declarațiile politice ale unuia sau altuia, ci în funcție de garanțiile pe care le oferă candidații oamenilor din partid că le vor fi protejate interesele pe termen mediu și lung.
„De fapt, situația nu s-a tranșat în niciun fel, ea se tranșează în acest moment în alegerile din filiale și se adresează filialelor. Sigur, asta nu se face la amvonul Parlamentului, dar fiind vorba despre un moment vizibil l-a folosit. În raport cu opinia publică în general astfel de mesaje nu sunt bune. Dar în final, oamenii vor vota în partid în funcție de propriile lor calcule și interese, nu de declarații. Iar aceste calcule merg spre cel care poate să le ofere cel mai mare sprijin pe termen mediu și lung, spre ce garanții oferă unul sau altul dintre candidați că interesele lor vor fi protejate în următorii trei-patru ani”.
Pe de altă parte, nici Ludovic Orban nu se jenează să folosească o retorică festivistă și populistă, lăudându-se cu realizările partidului sub mandatul său, deși cele din alegerile parlamentare nu au fost un real succes, PNL obținând sub scorul PSD.
„Au fost ani de reconstrucţie, au fost ani de muncă, de pregătire, au fost ani de campanii grele derulate în condiţii la care nimeni nu s-ar fi aşteptat, în special campania pentru alegerile locale şi campania pentru alegerile parlamentare. (…) La final de mandat stau cu fruntea sus şi pot să vă spun că în 4 ani de zile am realizat lucruri la care nimeni nu s-ar fi aşteptat (…) Vă spun pentru că ştiu, vreau şi pot să conduc partidul spre noi victorii, aşa cum l-am condus şi în cei 4 ani de când mi-aţi acordat încrederea să vă fiu lider”, a spus Orban la conferinţa de alegeri interne de la Organizaţia PNL Sector 1.
Avantajul lui Ludovic Orban este cunoașterea excelentă a partidului, faptul că încearcă, acum, ca și în trecut, să satisfacă nevoile baronilor locali și ale primarilor și, mai ales, că a oferit stabilitate partidului, lucru pe care nu uită să-l puncteze. În același timp, este văzut ca un lider ”prăfuit”, fără niciun apetit pentru reforma partidului. Și nici pentru reforme în general. Abil, Orban mizează pe ideea de continuitate, ceea ce conferă activului de partid siguranța că lucrurile nu vor suferi mari schimbări bruște în ceea ce privește funcțiile și banii la care aspiră, firesc, toți după ce ajung la putere.
Ceea ce nemulțumește în primul rând opinia publică și nu este nici în interesul partidului, nici al premierului este că „PNL se dă în stambă, și-a scos congresul în stradă și asta va da foarte prost. E partidul de la guvernare, are primul ministru și se fac jocuri interne ca și cum ar fi jocurile întregii Românii”, consideră Andrei Tăranu.
Îți mai recomandăm Cîțu se autoproclamă cel mai mare inamic al PSD cu Orban în spatele său. Mesajul important venit de la Klaus Iohannis