Clasarea parțială a dosarului „10 august” este considerată de filiala PNL București o sfidare la adresa oamenilor decenți din România.
„Printre oamenii care au protestat în Piața Victoriei în 10 august, s-au aflat foarte mulți membri și simpatizanți ai organizațiilor noastre si lideri ai PNL București. Toți știu exact ceea ce au trăit și ceea ce au pățit ca urmare a intervenției jandarmilor, pentru că au fost acolo. Un număr consistent de protestatari nevinovati din societatea civila dar și mulți membri ai PNL București, inclusiv Președintele organizației București, au fost răniți și gazați atunci”, transmite organizația PNL într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.
Pentru liberalii din Capitală este de înțeles subordonarea față de ordin din structurile de ordine publică „dar să spui printr-o decizie, la capătul investigațiilor, că fiecare jandarm din Piață a făcut după cum a crezut el sau ea că este bine, arată a sfidare față de toți oamenii decenți din această țară și din acest oraș”.
Dosarul „10 august” a fost clasat parțial de procurorii DIICOT care au anunțat declinarea unei părți din anchetă în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.
Prin ordonanța din data de 26 iunie, procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.
DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
„În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe (...) un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet”, transmite DIICOT.
Îți mai recomandăm DIICOT a clasat parțial Dosarul 10 august. Toți șefii Jandarmeriei au scăpat pe motiv că s-a respectat legea