Medicii de familie și-au renovat cabinetele pe datorie, deși li s-au promis fonduri europene

Medicii de familie protestează față de propunerea Casei Naționale de Sănătate de a micșora tarifele pentru pacienți și pentru serviciile medicale începând cu 1 februarie 2024. Medicii spun că nu vor încheia contracte cu CNAS, iar pacienții vor fi nevoiți să plătească serviciile.

În plin scandal și negocieri cu Casa de Sănătate din cauza scăderii veniturilor, sute de medici de familie se mai confruntă cu o problemă: așteaptă și acum banii pentru renovarea cabinetelor și aparatura promisă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul Sănătății nu a virat până acum niciun leu medicilor de familie din banii dedicați lor prin PNRR – plan post-Covid prin care UE a alocat României fonduri de peste 29 mld de euro.

Sute de medicii de familie care au vrut să își reabiliteze și să își doteze cabinetele cu aparatură din banii PNRR – în cele două proiecte pe care le gestioneaza Ministerul Sănătății – nu au primit încă decontarea facturilor și nici aparatele cerute și aprobate de minister.

În august 2022, Ministerul Sănătății îi invita pe medicii de familie să aplice pentru banii din PNRR. Era vorba de două tipuri de proiecte:

  • unul pentru dotarea cabinetelor cu aparatură medicală, în valoare de 45.000 de euro fără TVA/cabinet;
  • în al doilea, medicii de familie ar fi trebuit să primească 15.000 de euro fără TVA/cabinet pentru renovarea și reabilitarea clădirilor în care își consultă pacienții.

Pentru aparatura promisă (ecografe, spirometre, monitoare funcții vitale, aparate point of care și electrocardiografe), Ministerul Sănătății a organizat licitația cu un an întârziere.

În octombrie 2023, Ministerul Sănătății preciza pentru Europa Liberă că urma să organizeze licitație pentru aparatura medicală pentru medicii de familie prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate.

Astăzi, la trei luni de la acea promisiune, niciun medic de familie nu a primit vreun aparat medical.

Îți mai recomandăm Medicii de familie și din policlinici renunță momentan la proteste. CNAS a promis să nu scadă tarifele până pe 30 iunie 2024

Nici în privința renovării și reabilitării clădirilor lucrurile nu stau mai bine.

Sute de medici au primit aprobarea proiectelor în octombrie-decembrie 2022. Semnarea contractelor a avut loc cu un an mai târziu – adică în iulie-august 2023.

De atunci, mulți medici au început lucrările de renovare pe banii proprii, cu speranța că facturile lor vor fi decontare.

Ministerul Sănătății nu a decontat încă nicio factură.

„Mi-i și rușine să mă întâlnesc cu furnizorii”

Alina Mărcuș este medic de familie în comuna Petru Rareș din județul Bistrița Năsăud și are în grijă peste 2.000 de pacienți.

A semnat contractul pentru proiectul de renovare în iulie 2023, cu termen de finalizare în 18 ianuarie 2024. Proiectul acoperă instalarea unei centrale termice, panouri fotovoltaice, mobilier medical și zugrăvitul clădirii.

Clădirea cu panouri solare în care funcționează cabinetul medicului de familiei Alina Mărcuș.

„Două investiții – zugrăveala și mobilierul medical, care au fost cu bani mai puțini – le-am plătit din fondurile personale, urmând ca să recuperez banii. Alte două investiții – adică partea de căldură și panouri fotovoltaice – la mica înțelegere cu cei care mi-au prestat serviciile. Au fost făcute de ei, urmând ca eu să le dau banii când îi voi primi de la minister. Or, deja am cererile de transfer de bani către firma 1 și 2, depuse în septembrie și în octombrie, și n-am primit niciun leu”, a spus Alina Mărcuș pentru Europa Liberă.

Medicul arată că, pe parcursul anului trecut, Ministerul Sănătății i-a cerut mai multe lămuriri cu privire la proiectele ei.

„Tot dosarul meu a fost făcut de mine fără nicio firmă și am mai greșit pe aici pe colo, dar au fost îngăduitori și am corectat. În 27 decembrie 2023 am primit ultima notificare cum că nu au respins nimic de la plată”, mai spune Alina Mărcuș.

Clădirea cu cabinetul medicului de familie al Alinei Mărcuș înainte de montarea panourilor solare.

Cabinetul ei ar trebui să primească în jur de 80.000 de lei, dintre care 36.500 de lei pentru panouri solare și 48.500 de lei pentru căldură, bani pe care trebuie să îi dea către firma care i-a executat lucrările.

10.000 de lei pentru mobilier și zugrăveală i-a plătit din banii personali.

„Mi-i și rușine să mă întâlnesc cu furnizorii cărora am să le plătesc banii pentru panouri solare. Atât doar că oamenii sunt înțelegători și au înțeles că ăsta e lucru cu statul și trebuie să așteptăm”, a spus medicul de familie.

„Dacă toate facturile sunt încărcate și sunt aprobate, de ce nu îmi dau banii?”.

Îți mai recomandăm Ministerul Sănătății nu a început nici acum licitația pentru aparatura cu bani din PNRR promisă medicilor de familie de un an

Comunicare greoaie cu Ministerul Sănătății

Și Alina Mărcuș, dar și ceilalți medici de familie cu care Europa Liberă a discutat, spun că comunicarea cu Ministerul Sănătății este foarte greoaie.

Pe platforma pe care trebuie să încarce documentele pentru decont nu răspunde nimeni. Medicii nu știu astfel dacă au întocmit sau nu documentația corect.

În plus, aproape toată luna octombrie, platforma pe care trebuiau încărcate contractele semnate de medicii de familie nu a funcționat.

Anca Vlădău a coordonat proiectele pentru toate cele șase cabinete de medicină de familie aflate în clădirea din centrul orașului Bistrița, din județul Bistrița-Năsăud.

În total, proiectele gestionate de ea sunt în valoare de 90.000 de euro, plus TVA.

Clădirea în care funcționează cabinetul medicului Anca Vlădău se află în renovare.

Anca Vladău a depus proiectele în 2022, aprobarea a venit în octombrie 2023 și a semnat contractele în noiembrie 2023.

„Trebuie să lucrăm în lunile de iarnă, trebuie să decopertăm clădirea, fațada. Mi s-a părut absurd să aprobi finanțarea în plină iarnă. Cu chiu cu vai am pus acoperișul. Acum suntem la interior. Și trebuie terminat totul în 29 martie”, a spus Anca Vlădău.

„Am făcut un contract cu echipa care lucrează că le voi vira banii imediat ce îi primesc. Nu am primit până acum niciun ban și nici nu mă aștept să primesc prea curând”, spune Anca Vlădău, care are pe listele ei 3.100 de pacienți.

Cabinetul medicului Anca Deleanu din Iași a fost reabilitat de o firmă care „o păsuiește” cu plata.

La Iași, medicul Anca Deleanu are cabinetul tot în centrul orașului. A depus proiecte și pentru renovare și mobilier, dar și pentru aparatură medicală.

„Pentru renovare și mobilier, proiectele trebuiau să înceapă în ianuarie 2023, dar s-au tergiversat lucrurile astfel încât primele contracte s-au semnat la final de iulie. Eu atunci l-am semnat, dar contractul e valabil când e semnat și de către minister, iar ei l-au semnat în septembrie. Din momentul ăla eu trebuie să realizez renovarea până în martie. Am găsit o firmă de construcții care m-a păsuit, în sensul că mă așteaptă cu banii”, spune Anca Deleanu.

Cabinetul medicului de familie Anca Deleanu, din Iași, se află în renovare.

Aparatura medicală nu a ajuns la medici

Nici medicii de familie care au depus proiecte pentru dotarea cabinetelor cu aparatură medicală nu au primit vreun aparat.

Ileana Popescu este unul din medicii de familie din București care a depus un proiect prin care cerea EKG, holter, ecograf și un computer. Proiectul a fost depus în 4 august 2022, iar spre finalul anului medicul a primit confirmare că va fi finanțat.

„Suntem deja în 2024 și nu am mai primit nicio veste privind proiectul. Deja mi-am pierdut speranța. Nu ne-a înștiințat nimeni că proiectul întârzie”, spune Ileana Popescu.

Îți mai recomandăm PNRR | Investițiile pentru medicii de familie aprobate în 2022 nu au ajuns la ei. De ce riscă România să piardă banii pentru reforme

Adrian Roșu este medic de familie în comuna Dobrești, județul Bihor, și are 1.600 de pacienți. A depus proiect pentru aparatură medicală, prin care a cerut analizoare point of care (aparat pentru analize mediale rapide).

„Primăria mi-a făcut proiectul pe PNRR pentru zugrăvire și reabilitare și cabinetul este aproape gata. Eu am aplicat pentru aparută medicală – numai pentru analizoare point of care, pentru 50.000 de euro. În urmă cu doi ani am depus proiectul și n-am primit nimic, nicio informație. Ministerul Sănătății oricum a introdus în tipul ăsta de proiecte un singur analizor point of care, nici nu știm care e”, spune Adrian Roșu.

Medicul Adrian Roșu a realizat reabilitarea clădirii în care funcționează cabinetul său cu ajutorul primăriei, care a aplicat tot pentru banii din PNRR.

Medicul de la Bihor spune că atunci când Ministerul Sănătății va trimite totuși analizoarele aprobate acestea nu vor putea fi folosite fără autorizație de la direcțiile de sănătate. Pentru asta, medicii trebuie să aibă spații separate, deoarece aceste aparate pot fi folosite doar într-un spațiu autorizat, ca un mini-laborator.

Adrian Roșu are astfel de analizoare luate printr-un alt proiect pe bani europeni.

Europa Liberă a cerut un puct de vedere Ministerului Sănătății cu privire la întârzierea cu aproape doi ani a proiectelor pentru medicii de familie prin PNRR.

Până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Într-un răspuns din 2023 la o solicitare pe aceeași temă, Ministerul Sănătății preciza că în luna octombrie 2023 abia urma să se organizeze achiziția pentru aparatura medicală de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate.

Tot atunci, Ministerul Sănătății recunoștea că a întârziat și proiectele pentru reabilitarea cabinetelor.

Bâlbăieli ale ministrului Alexandru Rafila cu privire la întârzierea plății facturilor

Întrebat luni, 15 ianuarie 2024, într-o conferință de presă despre situaţia plăţilor prin PNRR pentru medicii de familie care au făcut lucrări în cabinete, Alexandru Rafila a spus că există bani, dar că banii nu au fost dați pentru că au fost depuse puține solicitări de rambursare.

„Să nu facem generalizări, eu înţeleg că acum este o perioadă de efervescenţă, toată lumea are plângeri, reproşuri care se adresează Ministerului Sănătăţii, CNAS, Guvernului României dar vreau să fim foarte clari la chestiunea aceasta legată de PNRR. Există bani pentru finanţarea tuturor acestor contracte, numărul acestor contracte care au fost depuse şi semnate este de 2.450. Până la data de 31 decembrie au fost solicitate rambursări pentru 143 de contracte, adică pentru 6% din totalul contractelor încheiate, deci nu e vorba de o situaţie generală”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Alexandru Rafila se scuză că au fost depuse prea puține cereri.

Rafila a spus că plățile se vor face începând din această săptămână. Ministrul a dat vina și pe deficitul bugetar prea mare pe anul trecut.

„Banii au existat, dar România trebuie să se încadreze într-o limită de deficit bugetar, ea a fost în jur de 5,7%, pentru că un deficit bugetar excesiv aducea România într-o situaţie foarte periculoasă din punct de vedere al echilibrului financiar şi nu cred că cineva îşi doreşte acest lucru”, a mai spus Rafila în conferința de presă.

Medicii de familie și din policlinici avertizează că își vor închide cabinetele

De o săptămână, medicii de familie și cei din policlinici protestează la casele de asigurări de sănătate județene nemulțumiți de noile tarife, propuse începând cu 1 februarie, pentru pacienții de pe liste, pentru consultații și serviciile medicale.

Tarifele anunțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar însemna o scădere a veniturilor cabinetelor medicale cu sume cuprinse între 30 și 50%.

Astfel, medicii de familie ar urma să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.

Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023. În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.

Medicii de familie din București, Timișoara, Târgu Mureș și alte orașe au anunțat că, în cazul în care CNAS nu revine asupra tarifelor, ei nu vor mai încheia contracte cu CNAS și pacienții vor trebui să plătească. Unii dintre ei au spus că își vor închide cabinetele.

Joi, 18 ianuarie, în urma negocierilor dintre CNAS și asociațiile profesionale ale medicilor, tarifele pentru listele de pacienți și pentru consultații rămân la fel până la 30 iunie 2024. De la 1 iulie 2024, CNAS va veni cu alte propuneri. În lunile ianuarie-iunie, cabinetele medicilor de familie vor fi controlate.