România a trimis la Bruxelles cererea de plată cu numărul 3 din PNRR, de aproape 2,7 miliarde euro

România a încasat până acum peste 9,1 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

România a trimis Comisiei Europene pentru aprobare cererea de plată cu numărul 3 din PNRR. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că reformele cerute au fost îndeplinite. Cererea în valoare de aproape 2,7 miliarde de euro acoperă 74 de jaloane.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat vineri după-amiază că a trimis spre aprobare cererea de plată III din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), în valoare de aproape 2,7 miliarde euro, care acoperă un număr total de 74 jaloane.

Mai exact, cea de-a treia cerere de plată are o valoare totală de aproape 2,67 miliarde de euro, dintre care 1,85 miliarde sunt sub formă de granturi, iar 811 milioane de euro sunt sub formă de împrumuturi.

Cererea trimisă Comisiei Europene pentru aprobare acoperă un număr total de 74 ţinte aferente trimestrului III 2022 şi trimestrului IV 2022.

Îți mai recomandăm Guvernul se bazează pe venituri ipotetice pentru a reduce deficitul. Economiștii și patronatele au dubii

Potrivit datelor transmise de minister, printre cele mai relevante reforme şi investiţii cu impact socio-economic aferente celei de-a treia cereri de plată, se numără:

  • Adoptarea Strategiei forestiere naţionale 2020-2030 (Jalonul 22);
  • Semnarea contractelor pentru 50% din lucrările legate de modernizarea şi reînnoirea infrastructurii feroviare (Jalonul 72);
  • Intrarea în vigoare a Legii privind apărarea şi securitatea cibernetică a României (Jalonul 151);
  • Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale (Jalonul 215);
  • 600.000 case de marcat conectate la sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (Jalonul 221);
  • Intrarea în vigoare a legii „Licenţei industriale unice” (Jalonul 243);
  • Semnarea de contracte pentru reînnoirea parcurilor de vehicule de transport public (achiziţionarea de vehicule nepoluante) (Jalon 294);
  • Intrarea în vigoare a actului legislativ de modificare a Codului administrativ şi de instituire a unor consorţii administrative în unităţile administrativ-teritoriale rurale sau predominant rurale învecinate, existente ca zone rurale funcţionale (Jalon 310);
  • Intrarea în vigoare a legii de aprobare a normelor de aplicare a VMI (Jalon 384);
  • Modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală (Jalon 424);
  • Intrarea în vigoare a legislaţiei privind dialogul social, care să prevadă un dialog social şi negocieri colective semnificative şi oportune, în conformitate cu recomandările OIM (Jalon 449);
  • Lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier (Jalon 489).

Îți mai recomandăm Reforma pensiilor speciale și-a dat obștescul sfârșit. Iohannis a promulgat legea

Potrivit MIPE, sumele aferente cererii de plată numărul 3 se vor adăuga sumei de 9,1 miliarde euro pe care România a încasat-o până în prezent prin PNRR.

Din această sumă, 3,79 miliarde euro reprezintă pre-finanţarea, 2,56 miliarde euro reprezintă cererea de plată cu nummărul 1, iar 2,75 miliarde euro - cererea de plată numărul 2.

Odată finalizată procedura de plată pentru cererea de plată cu numărul 3, România urmează să transmită cea de-a patra cerere de plată în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro aferentă îndeplinirii a 46 de ţinte şi jaloane.

Comisia Europeană a alocat României prin PNRR suma de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi).

Fondurile sunt destinate pentru realizare a 66 de reforme şi 111 investiţii (177 de măsuri), structurat în jurul a 16 componente. Planul revizuit conţine în total 518 ţinte şi jaloane.

Îți mai recomandăm Temă falsă a guvernului Ciolacu. Noile taxe nu reduc riscul de a pierde banii UE
Articol scris cu ajutorul relatării News.ro.