Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a obligat Polonia să plătească miercuri o amendă de 1 milion de euro (1,2 milioane de dolari) pe zi pentru decizia sa de a ignora o hotărâre a UE privind reformele judiciare de la Varșovia.
„Prin ordonanța sa, pronunțată astăzi, vicepreședintele Curții obligă Polonia să plătească Comisiei o penalitate cu titlu cominatoriu de 1.000.000 de euro pe zi, de la data la care această ordonanță este comunicată Poloniei”, transmite Curtea, într-un comunicat remis presei miercuri.
Instanța supremă a UE a impus pedeapsa pentru că Polonia nu a suspendat camera disciplinară a Curții Supreme, după ce în luna iulie a acestui an a decis că aceasta nu garantează imparțialitatea justiției.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană | Ungaria și Polonia, criticate pentru subminarea independenței justiției și a presei. Ungaria anunță referendum anti-LGBTJudecătorii Curții spun că amenda este „necesară pentru a evita prejudicii grave și ireparabile aduse ordinii juridice a Uniunii Europene și valorilor pe care se întemeiază acea Uniune, în special cea a statului de drept”.
Comisia Europeană a cerut să fie aplicate „sancțiuni financiare” pe 9 septembrie, după ce Polonia nu a respectat decizia din iulie.
Îți mai recomandăm CJUE: Modificările legilor justiției din Polonia încalcă dreptul european. Răspunsul dur al VarșovieiPe Twitter, ministrul adjunct al Justiției din Polonia, Sebastian Kaleta, a numit amenda „uzurpare și șantaj”, potrivit Deutsche Welle.
Camera de disciplină a fost înființată în 2018 și poate demite judecători și procurori.
CJUE se teme că, astfel, Camera poate fi folosită ca instrument de control politic, pentru a impune sancțiuni exact acelor magistrați care dau dovadă de independență față de puterea politică.
La începutul acestei luni, Curtea Constituțională a Poloniei a decis că legea poloneză înlocuiește legislația UE atunci când există un conflict între cele două.
Îți mai recomandăm Polonia dată în judecată de Comisia Europeană la CJUE pentru legile justiției. Cum s-a ajuns aiciSăptămâna trecută, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în Parlamentul European că va desființa camera de disciplină, dar nu a dat niciun calendar precis cu termene pentru când va avea loc acest lucru și nici nu a promovat vreun proiect de lege în acest sens.
Polonia a fost acuzată că a regresat în ceea ce privește independența justiției și libertatea presei de către alte state membre ale UE.
Uniunea Europeană acuză Polonia că a politizat sistemul judiciar prin plasarea de judecători loiali Partidului Lege și Justiție, aflat la guvernare.