Gazprom a anunțat că analizează consecințele juridice și comerciale ale deciziei de ieri a Curții Europene de Justiție, de la Luxemburg, care a hotărât reducerea fluxului de gaze rusești pe conducta Opal, care leagă printr-o extensie Germania de Nord Stream1, ocolind Polonia și Ucraina.
Curtea Europeană de Justiție a anulat o decizie a Comisiei Europene care permitea grupului rus Gazprom să livreze mai multe gaze naturale prin conducta Opal. Este vorba despre o decizie din 2016 a Comisiei Europene care ridicase limitele impuse cu privire la accesul grupului rus Gazprom la gazoductul Opal din Germania, o decizie care permitea Rusiei să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale spre Europa ocolind Ucraina şi Polonia. Opal, care transportă anual 36 de miliarde de metri cubi de gaze, face legătura între gazoductul Nord Stream şi reţeaua de transport a gazelor naturale din Europa.
În decizia de ieri a judecătorilor de la Luxembourg se arată că au fost încălcate principiile de solidaritate energetică care au avut un impact direct asupra securității energetice a Poloniei, țara care a cerut intervenția CJUE și, implicit, a amendat poziția privilegiată a Gazprom. Și Rusia ceruse arbitrajul instanței care deține atribuția de reglementare legală pe teritoriul UE.
Decizia CJUE mai prevede că Gazprom va trebui să permită şi altor furnizori să utilizeze capacitatea gazoductului Opal conform „reglementărilor pieţei din UE" pentru a asigura accesul nediscriminatoriu al tuturor companiilor de gaze.
Ucraina și Polonia au considerat decizia Curții Europene de la Luxembourg o victorie care reduce potențialul unei crize de gaze, mai cu seamă în Ucraina.
„Decizia CJUE prezervă securitatea energetică a Poloniei și Ucrainei la un înalt nivel”, a declarat ministrul polonez al energiei, Krzysztof Tchorzewski.
"În urma interzicerii monopolizării conductei Opal de către Gazprom, partea rusă nu va putea opri complet tranzitul gazelor către Europa prin Ucraina, cel puţin în următoarele luni", a declarat Maciej Wozniak, directorul companiei poloneze de gaze.
La Kiev, decizia a fost considerată „o surpriză plăcută” de către compania de stat Naftogaz. Iurii Vitrenko, directorul executiv al companiei, a spus pe rețelele de socializare „Sper că acesta va fi un semn de schimbare graduală de atitudine a Europei față de Gazprom și față de folosirea de către Rusia a gazelor ca instrument de influență politică”
Reprezentanți ai UE, Ucrainei și Rusiei se întâlnesc, pe 19 septembrie la Bruxelles pentru a discuta posibila extindere a contractului tranzitului de gaze dinspre Rusia către Europa prin Ucraina, care expiră la 1 ianuarie anul viitor. Negocierile se desfășoară simultan cu presiunile Gazprom de a pune în funcțiune Nord Stream 2 în primăvara lui 2020, proiect care intenționează ocolirea Ucrainei de către conductele rusești.