Sunak s-a clasat pe primul loc, cu 137 de voturi primite din partea colegilor săi, în timp ce Liz Truss a primit 113 voturi. Cea de-a treia concurentă pentru funcția de lider al Partidului Conservator, Penny Mordaunt, a ieșit din cursă la scurtă distanță de Truss (105 voturi).
Echipa lui Sunak a sărbătorit victoria sa, colegii săi punctând faptul că fostul ministru al Finanțelor are cele mai mari șanse să câștige în fața unor viitoare alegeri generale împotriva Partidului Laburist.
„Acesta este un rezultat puternic, cu un mandat clar din partea parlamentarilor (conservatori, n.r.). Acum (Rishi Sunak, n.r.) va lucra zi și noapte pentru a obține nominalizarea Partidului Conservator ca să-i învingă pe laburiști, să protejeze uniunea celor 4 țări ale Regatului Unit și să profite de oportunitățile oferite de Brexit”, se arată în comunicatul dat de echipa lui Rishi Sunak.
Liz Truss le-a mulțumit colegilor ei pentru sprijinul oferit în cea de-a cincea rundă de alegeri și a spus că „e pregătită să lupte (pentru funcție, n.r.).”
Mordaunt, care în runda precedentă obținuse mai multe voturi decât Liz Truss, i-a felicitat pe cei doi pentru rezultatele obținute.
„Politica nu e ușoară. Ea e dificilă și un loc care dezbină oamenii. Acum trebuie să lucrăm cu toții împreună pentru a ne uni partidul și a ne concentra pe ce trebuie făcut”, a declarat Mordaunt după aflarea rezultatelor.
La următoarea rundă de alegeri vor putea participa 160.000 de membri ai Partidului Conservator, iar rezultatele vor fi anunțate pe 5 septembrie. Câștigătorul îi va lua locul lui Boris Johnson, actualul premier al Marii Britanii. Cursa pentru lider al Partidului Conservator a presupus 5 runde de vot și a inclus inițial 8 candidați.
Îți mai recomandăm Cum afectează demisia lui Boris Johnson ajutorul dat Ucrainei? Reacția RusieiCine sunt cei doi finaliști pentru funcția de premier
Rishi Sunak rămâne preferatul în cursa pentru fotoliul de lider al Partidului Conservator și, implicit, de premier al Marii Britanii. Publicul îl percepe pe Sunak în mod diferit, unii văzându-l ca pe un copil dintr-o familie de imigranți care a luptat pentru a obține ce-și dorește, în timp ce alții cred că fostul ministru de Finanțe este reflecția scenei politice britanice, ocupată de „aristocrați” și de pătura socială superioară a țării.
El a devenit, în schimb, popular în rândul britanicilor după ce a decis să continue cu plata salariilor și cu oferirea de concedii plătite celor care nu au putut lucra în perioada pandemiei de Covid și a lockdown-urilor.
„În timpul pandemiei, când Guvernul ținea briefing-uri de presă televizate în mod regulat, ministrul (de Finanțe, n.r.) anunța ultimele măsuri de sprijin economic pentru populație, în timp ce prim-ministrul (Boris Johnson, n.r.) transmitea ultimele cifre de morți și că trebuie să stăm închiși în casă”, a transmis un pasionat de politică britanică publicației Al Jazeera.
La scurt timp după ridicarea lockdown-urilor, Sunak și-a schimbat politicile de guvernare și a ales să crească taxele, fapt ce l-a costat simpatia în rândul populației de rând, care se confruntă acum cu o creștere a costurilor legate de trai.
Liz Truss este ministrul de Externe al țării din 15 septembrie 2021 și a servit înainte în Ministerul Femeilor și Egalității. Truss a studiat, filozofie, politică și economie la Colegiul Merton, Universitatea din Oxford.
În schimb, momentul ei de popularitate a fost atins atunci când, în poziția de ministru al Comerțului Internațional, a reușit să obțină mai multe acorduri comerciale cu Japonia și Australia, cu doar câteva luni înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.
Mulți oameni o privesc ca pe un politician care „poate să ducă la capăt lucruri”, unii numind-o inclusiv „noua femeie de fier”, poreclă deținută de fostul premier britanic, Margaret Thatcher. Printre cele mai de seamă rezultate ale ei ca ministru de Externe se numără eliberarea lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe (femeie cu cetățenie britanico-iraniană) dintr-o închisoare din Iran și impunerea de sancțiuni Rusiei după invadarea Ucrainei.
Îți mai recomandăm Demisia lui Boris Johnson. Despre (ne)încredere și bun simț politic în democrațieCum se poziționează cei doi politicieni britanici față de Ucraina
Pentru început, politicienii britanici, fie ca e vorba de opoziție sau de partidul majoritar din Parlament, au o înțelegere comună față de războiul din Ucraina și sprijinul pe care Marea Britanie trebuie să-l ofere Kievului.
Rishi Sunak a avertizat încă de la începutul conflictului că războiul din Ucraina va cauza incertitudini pentru economia britanică. În luna mai, el a promis în timpul întâlnirii G7, de la Bonn, că țara sa va acorda Ucrainei până la 50 de milioane de dolari pentru a asigura aprovizionarea constantă de curent electric țării.
Cu toate acestea, de când și-a dat demisia, Sunak a adus de foarte puține ori în discuție cum va gestiona războiul dintre Rusia sau Ucraina sau care sunt viitoarele politici externe ale Marii Britanii. La începutul lui aprilie, presa britanică a transmis că soția sa are mai multe active în valoare de 400 de milioane de lire sterline într-o companie de IT din India, fondată de tatăl ei, ce continuă să aibă legături economice cu Moscova.
Tot în trecut, Sunak a insistat săptămâni pe lângă Boris Johnson să nu investească miliarde de lire în centrale nucleare noi pentru a reduce dependența de petrolul și gazul rusesc. În aprilie, fostul ministru era de părere că Rusia nu va pierde războiul împotriva Ucrainei.
Your browser doesn’t support HTML5
De cealaltă parte, Liz Truss a jucat un rol mult mai important în sprijinul diplomatic oferit de Marea Britanie Ucrainei. O susținătoare a ideii că Ucraina e liberă să-și decidă singură viitorul și, ca urmare, nu trebuie să renunțe la teritorii pentru pace, Truss a păstrat permanent legătura cu omologul ei ucrainean, Dmitro Kuleba, cu care s-a întâlnit inclusiv în perioada războiului în Polonia.
Ea rămâne, de altfel, și candidata cu cea mai multă experiență în a se confrunta cu Rusia. Înainte de război, Truss s-a deplasat inclusiv la Moscova pentru a pune presiune pe Kremlin să își retragă trupele, staționate atunci la granița cu Ucraina.
Cu toate acestea, Truss a fost luată peste picior de Lavrov, cel din urmă acuzând-o că știe prea puține despre problemele teritoriale dintre Rusia și Ucraina.
Indiferent de cine va câștiga în cursa pentru fotoliul de lider al Partidului Conservator, Kievul se așteaptă ca sprijinul financiar, umanitar și militar din partea Londrei să continue.