Premierul Marcel Ciolacu a declarat că își dă demisia dacă PNL nu susține măsurile fiscale. „Riscăm să pierdem fondurile europene”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că renegociază cu Comisia Europeană deficitul bugetar.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că, dacă PNL nu va susține pachetul de măsuri fiscale și de reformă a statului, își va depune mandatul de premier. Declarația a fost făcută la Aleph News.

„Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepții fiscale (toate excepțiile însumează 75 miliarde lei), România fără nici o măsură în acest moment va ajunge la un deficit mai mare de 6,2% din PIB. Automat va duce la stoparea fondurilor europene și la instabilitate politică”, a spus Marcel Ciolacu.

„Dacă liberalii nu înțeleg situația și ce e în joc, eu îmi pun mandatul pe masă și mergem la alegeri. Am și eu răbdarea mea. Jocul e peste capul lui Ciolacu și al lui Ciucă, ce se joacă în acest moment regional”, a mai declarat Ciolacu la Aleph News.

„Eu nu îmi permit să pierd aderarea la OCDE. Îmi asum măsurile cap-coadă. România nu își mai poate permite această situație”, a mai spus Ciolacu, care a precizat că „joacă ”cu mandatul pe masă”.

Liderul PSD a mai spus că „e posibil să pierd niște voturi, îmi asum, voi explica și în partid. Dar acasă, când mă uit în oglindă, știu că am făcut ce e corect pentru România, țara în care crește copilul meu”.
El a explicat că „cea mai mare provocare e să facem corecțiile fără mărirea TVA”.

Îți mai recomandăm De ce ezită guvernul Ciolacu să ia măsuri fiscale și ce categorii profesionale nu-și permite să supere în an electoral

Declarațiile lui Marcel Ciolacu vin în contextul în care guvernul pregătește noi măsuri fiscale pentru a aduce mai mulți bani la buget și pentru a acoperi deficitul bugetar. Marcel Ciolacu a precizat că pachetul fiscal pe care îl va adopta nu va conține nici un impozit nou, ci eliminarea facilităților fiscale, din care a enumerat scutirile de taxe, impozite și contribuții de sănătate.

În ce privește creșteri de taxe și impozite, el a anunțat posibila creștere a accizelor la tutun și a redevențelor.

Marcel Ciolacu a admis și eroarea de la construcția bugetului pentru 2023, spunând că în legea bugetului s-a estimat o creștere a veniturilor la buget cu 14% față de anul trecut, dar creșterea e de doar 11%. El a dat vina pe scăderea consumului și a producției industrială.

România va avea un deficit de 6,2% din PIB în acest an (mult peste ținta asumată de 64,4% din PIB asumată) și va pierde fondurile UE dacă nu adoptă măsuri urgente, a spus Marcel Ciolacu.

„Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepții fiscale (toate excepțiile însumează 75 miliarde lei), România fără nici o măsură în acest moment va ajunge la un deficit mai mare de 6,2% din PIB. Automat va duce la stoparea fondurilor europene și la instabilitate politică”, a spus Marcel Ciolacu.

Îți mai recomandăm Gaură de 37 de miliarde de lei la buget. Ce taxe majorează coaliția PSD-PNL ca să acopere deficitul bugetar (surse)

Rareș Bogdan îl critică pe Ciolacu

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declar pentru G4Media că amenințarea cu demisia a premierului Marcel Ciolacu este „un șantaj direct” și că PNL este obligat sa spună „NU” propunerilor de majorare a taxelor și impozitelor.

„Este cel mai grav atac la proprietate de la Iliescu încoace!”, a declarat Rareș Bogdan.

„Exista oameni politici și oameni de stat, îl citez pe Marcel Ciolacu de anul trecut. Încet, încet, domnul Ciolacu dorește să rămână doar om politic. Declarațiile sale din ultima vreme îmi întăresc tot mai mult aceasta parere. Conditionarea aceasta indusa voluntar, in mod evident repetat, mie imi suna ca o amenintare sau mai clar, un santaj direct! Daca poporul roman nu accepta sa faca ce vreau eu, daca Partidul National Liberal imi contesta masurile economico-fiscale voi declansa alegeri anticipate in Romania!”, a declarat Rareș Bogdan pentru G4Media.

Mihai Tudose: „A venit scadența! Nu vă plac soluțiile PSD?”

Mihai Tudose îi dă replica lui Rareș Bogdan. Într-un mesaj pe Facebook, Mihai Tudose îl întreabă pe Bogdan dacă este vocea autorizată de PNL.

Tudose îi reamintește colegului europarlamentar că PNL a guvernat singur o bună perioadă de timp și că a venit scadența pentru măsurile luate de liberali.

„Stimate aliat galben, situația e următoarea: ori faceți rost de o poziție constructivă și împreună redresăm țara… ori ne întoarcem la popor și vedem cum faceți atunci când zăngăniți potcoavele și lumea vă va întreba ce ați făcut cu calu’!”, a scris Tudose.

Cătălin Drulă către Marcel Ciolacu: „Nu merge să fugi când vine nota de plată”

O reacție la declarațiile premierului Marcel Ciolacu a venit și din partea opoziției. Cătălin Drulă, președintele USR a scris și el pe Facebook un mesaj pentru Ciolacu, căruia îi transmite că „nu merge să fugi când vine nota de plată”.

„De aproape 2 ani sunteți la guvernare. VOI ați creat dezastrul. Voi, PSD și PNL, patronați de Iohannis. Cum credeați că se termină datul în păcănele și petrecerea în care ați rupt banca?”, se întreabă Drulă. Acesta spune că cele două partide sfidează maxim și când crează zilele astea posturi plătite cu mii de euro din bani publici.

„Mai merge o șampanie și niște caviar așa la ultima comandă, nu?
Ce faceți voi este FURT. Furați viitorul României, furați șansele românilor de a trăi mai bine.
Și pentru asta trebuie să plătiți VOI”, scrie Cătălin Drulă.