Premierul Ludovic Orban a respins luni o vinovăție colectivă pentru tragedia de la spitalul din Piatra Neamț. Pornind de la afirmația ministrului Sănătății - „toți suntem vinovați" - premierul a insistat că pentru fiecare „nerealizare" există o vină individuală.
„Într-un moment dificil, a făcut o declaraţie. Întotdeauna există responsabili, există vinovaţi individuali pentru fiecare nerealizare. Din punctul meu de vedere acum, în schimb, treaba noastră este să rezolvăm toate problemele, să asigurăm reducerea numărului de infectări, prin respectarea normelor de protecţie sanitară, să asigurăm tratarea pacienţilor care se îmbolnăvesc şi să găsim soluţii pentru orice situaţie care apare, inclusiv soluţia de a putea realiza rapid orice lucrare e necesară, de modernizare, de reparaţii, pentru a putea conferi siguranţă în secţiile de Terapie Intensivă – siguranţă care este oricum în secţiile de Terapie Intensivă. Nu trebuie judecate toate secţiile de Terapie Intensivă după ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, dar vrem să ne asigurăm o dată în plus şi mai mult decât atât, să sprijinim managementul spitalelor, pentru a putea asigura toate dotările şi lucrările necesare în secţiile de Terapie Intensivă”, a arătat premierul la finalul unei ședințe la Ministerul Sănătății.
Îți mai recomandăm Radiografia unui mic Colectiv. Cum am ajuns „toți vinovați” de morții de la ATI NeamțÎn noaptea tragediei, Nelu Tătaru vorbea de o vinovăție colectivă pentru cele petrecute în 30 de ani în sistemul sanitar românesc.
„Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, era prima declarație a ministrului după incendiu.
Luni, Nelu Tătaru a revenit și și-a nuanțat declarația.
„Toți ar trebui să ne simțim vinovați din miniștrii care am fost pentru tot ce se întâmplă în sănătatea românească”, a spus luni Nelu Tătaru, întrebat din nou dacă se simte responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat.
El a deplâns involuția din sistemul sanitar românesc, arătând că nimic nu s-a schimbat în trei decenii.
„După acești 30 de ani, și am văzut în această pandemie dezvăluirea unui sistem pe care-l cunoșteam, adaptarea de la o zi la alta, după 8 luni de zile vedem necesarul de servicii medicale, necesarul de siguranța pe care i-o dăm pacientului, dar și corpului medical, atunci ne gândim dacă noi cei care am fost în minister 30 de ani, cei care am fost în administrațiile locale, cei implicați politic la un moment dat și au avut alte interese locale sau personale am ajuns în acest moment. Cred că dacă ne uităm în urmă vedem că 30 de ani au rămas 30 de ani", a precizat ministrul.
Îți mai recomandăm Bătălia politică pe spitale. Arsene (PSD) dă vina pe Guvern pentru tragedia din subordinePrivind vinovații punctuali, el a arătat că sunt în desfășurare două anchete conduse de Parchetul General și ISU care vor stabili circumstanțele producerii incendiului.
Procurorii i-au audiat duminică seară, după tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț, pe managerul unității sanitare, Lucian Micu, și pe șeful secției ATI, medicul Liviu Ungureanu.
Ministrul Tătaru a arătat că rămânerea în funcție sau demiterea managerului Lucian Micu este stric în atribuția Consiliului Județean Neamț, dar ministerul va face o evaluare și va înaintata o propunere sau recomandare către autoritățile locale care au decizia finală.
Tot duminică, anchetatorii au realizat mai multe percheziții în birourile din spitalul unde s-a produs incendiul, pentru a căuta documente legate de funcționarea Secției ATI.
Zece persoane și-au pierdut viața sâmbătă seară și alte șapte au fost rănite, printre care mai mulți medici, în urma izbucnirii unui incendiu la Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț.