Ce jocuri face președintele Iohannis și cum a ajuns mărul discordiei în coaliție

Scandalul generat de candidatura președintelui Klaus Iohannis la Senat a încins spiritele în coaliția PSD-PNL.

Chestiunea candidaturii președintelui Iohannis ca independent pe listele PNL pentru Senat și refuzul PSD de a achiesa la idee au ridicat brusc tensiunea în coaliție. S-a ajuns la acuze și amenințări. La liberali scadalul dă în clocot, mai ales după ce președintele a spus că nu-și dorește legea.

Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri că nu este de acord cu legea care îi permite să candideze pe listele PNL pentru că este o lege făcută pentru o singură persoană, susținând astfel acuzele aduse în spațiul public amendamentului liberal.

 „Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană. Bref, nu va exista această lege şi eu nu doresc să existe”.
Președintele Klaus Iohannis

„Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun şi acum, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Faptul că președintele nu a negat o candidatură la fel de vehement cum a făcut-o în cazul legii lasă loc mai degrabă speculației că va dori să candideze.

Dar în această situație nu are decât două posibilități: fie rămâne în funcția de președinte și candidează ca independent pe listele PNL fără ca legea să fie modificată, soluție avansată de Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, fie candidează ca independent pe cont propriu.

În niciunul dintre cazuri nu va trebui să-și dea demisia, ceea ce oricum a spus de la bun început că nu va face.

Varianta lui Florin Iordache

Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, fost ministru al Justiției în perioada Liviu Dragnea, autorul celebrei OUG 13, susține că nu este nevoie de modificarea legii pentru că există Decizia CCR din 2004 care a validat modificarea legislativă făcută pentru Ion Iliescu.

A știut sau nu Iohannis? Cine minte?

Declarația lui Klaus Iohannis ridică o întrebare legitimă: a știut sau nu președintele de amendamentul pregătit de liberali prin care putea să candideze independent pe listele partidului?

Așa cum a pus problema, Iohannis lasă să se înțeleagă că nu, deci Partidul Național Liberal (PNL) ar fi făcut exces de zel în a-l ajuta în privința candidaturii.

Pare improbabil să fie așa din moment ce Nicolae Ciucă nu a negat niciun moment existența unei întâlniri tripartite în acest sens ( informație apărută pe surse liberale) la care ar fi participat el, Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu.

Mai mult, întregul comportament al lui Nicolae Ciucă a fost de natură să întărească faptul că întâlnirea a avut loc și că Marcel Ciolacu și-ar fi încălcat angajamentul de a susține modificarea legii.

Cel care a negat clar o întâlnire în 3 aprilie a fost Marcel Ciolacu.

Îți mai recomandăm PNL vrea să schimbe legea pentru a-i permite lui Klaus Iohannis să candideze la Parlament

Că a știut sau nu de modificarea legislativă pregătită de liberali, nu este limpede de ce președintele Iohannis a lăsat să treacă atâta timp până să aibă o intervenție pe această temă, pentru că, în mod evident, PNL a ieșit cu imaginea șifonată din scandalul care s-a amplificat de la zi la zi.

Analistul politic Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că pentru PNL cel mai mare risc acum ar fi să meargă pe varianta unei candiaturi a lui Iohannis fără modificarea legii, adică pe varianta lui Florin Iordache.

„Atunci PNL o să se procopsească cu o piatră de moară pe lista de la București, cu rezultate politice proaste.

Ce s-a pierdut deja în tot acest scandal nu cred că poate fi recuperat, dar, dacă Iohannis nu candidează, PNL poate fi salvat în sensul că nu se duce mai jos”, ne declară Ovidiu Voicu.

Din punctul de vedere al profesorului Cristian Pîrvulescu „o candidatură a lui Klaus Iohannis devine din ce în ce mai improbabilă în situația creată”.

Îți mai recomandăm Nicolae Ciucă încearcă să intre în turul doi sub flamura anti-PSD. Succes sau eroare?

Nicolae Ciucă, pierdere și mai mare de imagine

Deocamdată partidul nu a avut o reacție după declarația președintelui Iohannis – făcută miercuri, în SUA, unde se află la a 79-a reuniune a Adunării Generale a ONU – care pune partidul și pe Nicolae Ciucă într-o poziție și mai proastă.

În PNL atmosfera este tensionată, sunt voci care cer răspicat abandonarea oricărui demers care ar face posibilă aducerea lui Iohannis pe listele partidului.

„Am pierdut enorm în aceste zile, noi o vedem și în sondaje, nimeni nu a anticipat reacția furibundă a societății, ceea ce arată că președintele a devenit foarte impopular. Problema e că partidul nu a fost consultat cu privire la această decizie, care a fost luată în câțiva oameni. Cred că cel mai bine ar fi să abandonăm orice fel de acțiune”, ne spune o sursă din PNL.

Din informațiile Europei Libere, cel care a susținut demersul candidaturii președintelui pe listele PNL ca independent a fost chiar Nicolae Ciucă, secondat de Lucian Bode și Rareș Bogdan.

Doar că scandalul iscat i-a creat lui Nicolae Ciucă o problemă de imagine și mai mare și nu-l ajută deloc să crească în sondaje, unde este plasat pe locul cinci sau șase.

Ciucă pierde foarte mult din toată povestea asta. Ostațul Ciucă s-a dovedit a fi aghiotantul lui Iohannis.
Ovidiu Voicu, analist politic

Ciucă nu prea are cum să recupereze deficitul de imagine, iar PNL a făcut mari greșeli de analiză în campanie, spune pentru Europa Liberă profesorul Cristian Pârvulescu.

„Ciucă este grav afectat în momentul acesta de tot ce s-a întâmplat în precampanie, panourile, bătălia de Nassiriya, acum asta cu candidatura lui Iohannis. Cu siguranță este pe locul 6 și are un partid dezorientat. Nu prea mai are cum să recupereze deficitul de imagine”, spune profesorul Pârvulescu.

Ciolacu și Ciucă sunt la cutițe din cauza lui Iohannis

Tensiunea dintre PNL și PSD, dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a crescut brusc după refuzul social-democraților de a vota modificarea legislativă.

Se ridică totuși o serie de întrebări justificate: de ce a așteptat PNL până în ultimul moment ca să modifice legea și de ce s-a răzgândit Marcel Ciolacu?

Răspunsurile sunt la îndemână. Până la candidatura la Senatul României, președintele a bătut la alte uși în speranța unei funcții – șefia NATO, un înalt post la Bruxelles – dar toate încercările au fost un fiasco.

De cealaltă parte, dacă în prima fază Marcel Ciolacu părea favorabil modificării legii și spunea că președintele nu poate fi obstrucționat să candideze, după ce a văzut amploarea scandalului, nu i-a mai convenit să fie legat de imaginea șifonată a președintelui.

În plus, i-ar fi fost complicat să nege un „blat” cu PNL și Iohannis în condițiile în care campania electorală este centrată pe adversitatea dintre cele două partide, Ciolacu și Ciucă fiind competitori în cursa prezidențială.

Îți mai recomandăm Ce-i mână în lupta pentru prezidențiale pe candidații-iepuraș

PSD le-a transmis un mesaj clar și PNL, și lui Iohannis, spune profesorul Cristian Pîrvulescu.

„PSD simte că poate realiza un scor atât de bun în alegeri încât să nu mai aibă nevoie de PNL în viitoarea guvernare.

De fapt îi transmit un semnal lui Iohannis că epoca lui s-a încheiat și influența lui asupra politicii este aproape zero și că în orice caz PSD nu mai este dispus să-l asculte”, spune Cristian Pîrvulescu pentru EuropaLiberă.

Coaliția în pericol?

Conflictul dintre cei doi lideri ai coaliției a atins punctul culminat. Nicolae Ciucă chiar a pus sub semnul întrebării funcționarea coaliției după alegeri.

Legat de ce vom face după alegeri, nu văd cum putem să realizăm o coaliție cu PSD în astfel de condiții”.
Nicolae Ciucă, liderul PNL

Fostul președinte al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), i-a transmis lui Nicolae Ciucă că este „complet absurd” să vrea să rupă coaliția pentru că PSD nu vrea să voteze o lege pentru un singur om.
„Domnul Ciucă și PNL vor să dea foc țării și s-o arunce în haosul instabilității doar pentru că PSD nu vrea să îi dea un loc de muncă lui Iohannis. Cum sună asta?!, a scris Simonis pe Facebook.

Cu toate acestea, liderii PNL nu vorbesc nicio clipă despre ieșirea de la guvernare chiar dacă transmit mesaje că ar prefera o alianță cu partidele de drepta.

Pentru ieșirea de la guvernare nici nu mai este timp, explică analistul Ovidiu Voicu. Ciolacu poate rămâne premier interimar vreme de 45 de zile și PSD rămâne singur la guvernare „dar a doua zi sunt dați afară toți PNL-istii de sus până jos și asta partidul nu o să accepte”.

„Nu cred că alianta se va rupe nici după alegeri, pentru că, oricâtă influență mai are acum președintele Iohannis asupra liderilor PNL, după alegeri, când se va pune problema dacă să intre sau nu la guvernare, e clar că va fi o revoltă în partid. Toți baronii locali vor spune că vor la guvernare”, susține Ovidiu Voicu.

Cearta generată de refuzul PSD de a susține modificarea legislativă dorită de liberali s-a extins și asupra altor subiecte.

O nouă cale de atac a PNL se referă la absorbția fondurilor europene, care ar fi zero potrivit unui raport al Consiliului Fiscal.

Siegfried Mureșan, Dan Motreanu, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă și Tănase Stamule au ieșit cu declarații extrem de dure la adresa lui Marcel Ciolacu, acuzat are absorbție zero a fondurilor europene de coeziune în bugetul multianual UE 2021-2027 și că a eșuat în atragerea fondurilor PNRR.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI