Președintele PNL, Ilie Bolojan, crede că România riscă să aibă un parlament „pulverizat” și haos.
El se referă în primul rând la situația economică a țării.
Și asta pentru că marile companii din economia românească sunt integrate în economia globală, iar România este dependentă de împrumuturi.
Bolojan avertizează că dacă în România nu va fi echilibru, atunci nu doar clasa politică, ci și ceilalți români vor avea mari probleme.
Îți mai recomandăm Pensiile din decembrie, plătite și din fondul de rezervă. Guvernul dă 1,6 mld. lei la bugetul de pensii după ce l-a redus în septembriePe de altă parte, Ilie Bolojan spune că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu, aflat la final de mandat, ca Executivul să nu angajeze cheltuieli majore pentru 2025, iar datoriile către companiile care lucrează pentru stat să fie plătite.
Your browser doesn’t support HTML5
Cele mai importante declarații
Despre decizia Curții Constituționale de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale:
„Eu nu am date ca să spun că nu a fost corect (n.r. primul tur al alegerilor prezidențiale). (…) Pentru prima dată, sistemul de scanare a funcționat bine. Dacă se face renumărarea, trebuie să se facă în așa fel încât să nu fie suspiciuni. (…) Această nevalidare (n.r. a primului tur), înainte de alegerile parlamentare, dă naștere unor scenarii care pot avea influență și asupra alegerilor parlamentare”.
Despre posibilitatea ca România să nu aibă în Parlament, o majoritate prooccidentală:
„Orice așezare politică în următoarele săptămâni care nu garantează stabilitate în România și orientarea proeuropeană și înțelegerea că trebuie să facem reforme va crea niște probleme majore pentru români. Gândiți-vă că noi ne împrumutăm cu zeci de miliarde în fiecare an. Indiferent ce guvern vine, nu va putea opri să se împrumute, pentru că nu suntem în stare să funcționăm fără deficite.”
Despre ce va face PNL de luni, 2 decembrie, ziua de după alegerile parlamentare ce vor avea loc duminică, 1 decembrie:
„E foarte puțin probabil să fie o majoritate formată de două partide, pentru că se pare că, datorită pulverizării, n-o să se poată face 50% între două partide, PNL cu USR, de exemplu. Sau cum a fost până acum, PNL și PSD. Și indiferent cum vor evolua lucrurile, în funcție de ponderea fiecăruia, va fi o discuție pentru țara asta.”
Despre deciziile Guvernului în ultima lună de guvernare și discuția cu premierul Marcel Ciolacu:
„Am discutat doar telefonic (n.r. cu premierul Marcel Ciolacu) despre chestiunile care au ținut de cheltuieli, de niște angajamente pentru viitor și pe partea de eliminare a nedreptăților pentru militari. Am fost de acord că trebuie lucrat, ca aceste probleme, care sunt diferențele mari în pensiile rezerviștilor militari, trebuie să fie corectate.”
Ilie Bolojan, avertisment înainte de alegerile parlamentare
Ilie Bolojan a preluat conducerea interimară a Partidului Național Liberal (PNL) după eșecul fostului președinte al partidului la primul tur al alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă s-a clasat pe locul cinci, după ce a obținut aproximativ 812.000 de voturi.
Întreaga fostă conducere a PNL și-a dat demisia.
Ilie Bolojan spune că reforma statului este esențială, pentru că acum România este dependentă de împrumuturi cu care își finanțează deficitele.
Îți mai recomandăm Cine e responsabil de eșecul istoric al partidelor Puterii? Analist: Au părut mai interesați de beneficii decât de reforme!Bolojan susține că a acceptat să preia conducerea PNL, care a înregistrat unul dintre cele mai slabe scoruri electorale din ultimii ani la alegerile prezidențiale, condiționat de acceptarea de către liberali a unui plan de reforme.
Liderul PNL propune, printre altele, reducerea numărului de parlamentari la 300 și reducerea subvenției pentru partidele politice între anii electorali.
Totodată, Ilie Bolojan propune reducerea numărului de ministere și agenții și realizarea unui audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și companiile de stat, în primele șase luni ale anului viitor.
Președintele interimar al PNL crede că se impun și creșterea vârstei de pensionare la magistrați și înființarea unui program integrat pentru creșterea producției agricole românești.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.