Bună dimineața, dragi prieteni,
România pare suspendată în așteptare, iar pașii spre alcătuirea unui nou guvern se fac cu încetinitorul. Sigur că orice lucru bine făcut cere timp, dar când mii de oameni își măsoară viețile în secunde sub măștile de oxigen din spitale, viteza e cheie.
Iată principalele știri:
- Premierul desemnat, Dacian Cioloș, se întâlnește astăzi cu liderii PNL și UDMR, Florian Cîțu și Kelemen Hunor.
- Comisia Europeană urmează să anunțe astăzi o serie de măsuri care să permită reducerea facturilor la electricitate și căldură în această toamnă.
- O interesantă investigație Recorder dezvăluie mecanismele prin care banii publici acordați BOR sunt cheltuiți discreționar pentru lucrări supraevaluate.
Analiză SWOT pentru premier USR PLUS. Și repede
Privite în detaliu, declarațiile politice de ieri sunt dezamăgitoare. Liberalii ridiculizează propunerea de premier a Cotrocenilor. USR PLUS se teme că desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier este o capcană întinsă USR PLUS de Klaus Iohannis.
Fostul comisar european este invitat să privească cu multă circumspecție mărul otrăvit, cum scrie Adevărul. O clară și succintă prezentare a situației face și Hotnews.
Informații din cercurile liberale spun că liderul Florin Cîțu le dă asigurări parlamentarilor PNL că președintele Iohannis anticipează un eșec al lui Dacian Cioloș, și că următorul premier desemnat va fi chiar Florin Cîțu.
Nu e deloc clar însă cât de convinși sunt liberalii. Unii fac apeluri mai mult sau mai puțin publice către Ilie Bolojan să preia guvernarea și, eventual, partidul.
Ludovic Orban insistă cu ruperea de PNL, bazându-se pe câteva zeci de parlamentari, dar mai ales pe colegi din județe.
Cert este că Dacian Cioloș, confruntat la scenă deschisă cu tot felul de declarații contondente din partea liberalilor, supărați încă pe USR PLUS că „a spart Coaliția”, a enumerat ce urmează dacă nervii nu se liniștesc, iar revenirea în alianța cu liberalii nu este posibilă: guvern minoritar sau depunerea mandatului.
Fostul vicepremier al lui Florin Cîțu, Dan Barna, a fost mai explicit: dacă miercuri nu se deschid negocierile, USR PLUS vine cu un cabinet propriu. Va fi o majoritate parlamentară ad hoc sau susținerea PSD, e mai puțin important.
În definitiv, premierul Dacian Cioloș a mai guvernat o dată cu Vasile Dâncu, vicepremier PSD, de ce ar ezita să o facă acum când catastrofa sanitară justifică măsuri urgente?
Pe scurt, cu 440 de morți pe zi, PNL nu are de decis între Cioloș și Câțu. Întrebarea când se va mai prezenta încă o dată dl. Cîțu în Parlament pentru un nou mandat - pe care nu are cum să îl obțină - nu e rațională.
PNL are de decis între Dacian Cioloș și ieșirea de la guvernare.
Comisia Europeană decide măsuri de reducere a facturilor
Le Monde scrie într-un articol de primă pagină că Bruxelles-ul va încuraja statele membre să reducă impozitele pe piața energiei și să redistribuie profiturile obținute din creșterea prețurilor către familiile sărace, citându-le pe comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.
Libertatea a explicat că raportat la nivelul salariilor, România are practic cele mai mari prețuri la electricitate și gaz din Europa, în condițiile în care inflația a depășit 6%.
Uniunea Europeană nu încurajează plafonarea prețurilor care ar perturba piețele, cu efecte negative în lanț, ci politici indirecte precum sprijinul pentru familiile sărace, și reducerea taxelor, inclusiv reducerea TVA pentru utilități.
Între timp, The Times descrie o nouă criză în aprovizionare după cea a combustibililor provocată de lipsa de șoferi pentru cisterne. De această dată, lipsa de șoferi de autotrenuri și camione, provocată de Brexit a dus la blocarea porturilor, în primul rând, a portului Felixstowe de lângă Londra.
Din cauză că fluxurile de transport au fost perturbate, containerele nu au mai putut fi descărcate, multe au fost reîmbarcate și trimise la Anwerp/Belgia, Rotterdam/Olanda sau tocmai la Hamburg/Germania, în Marea Nordului. Problema nu se va rezolva până de Crăciun, iar multe containere sunt încărcate cu ... jucării.
În mijlocul problemelor, guvernul Johnson primește și o veste bună, exact din partea Bruxelles-ului legată de protocolul privind granița europeană cu Irlanda de Nord. Noile propuneri ar putea evita temerile britanice legate de reinstituirea controalelor de frontieră externă cu Republica Irlanda, o chestiune politică extrem de sensibilă.
Pro și contra vaccin în SUA și „Catedrala Prăduirii Neamului”
Disputele pro și contra vaccin domină astăzi presa americană. Washinton Post detaliază argumentele republicanilor din Texas care se opun politicilor administrației democrate Biden de a impune obligativitatea vaccinării pentru angajații federali, dar și politici stricte pro-vaccinare pentru companiile private mari.
New York Times se oprește asupra cursei pentru funcția de guvernator din statul Virginia unde dezbaterile legate de vaccinare și măsuri de protecție au în centru școlile. Disputele, alimentate de republicani radicali, s-au extins asupra programelor școlare și asupra a cât control au părinții asupra a ceea ce învață copii în clase.
O discuție extrem de interesantă și pentru România unde refuzul vaccinării și a măsurilor sanitare relevă forme de educație paralelă, extrem de pregnante, unde oficialii, profesori, medicii sunt personaje negative.
Or, în aceste zile, impactul acestor comportamente face diferența dintre viață și moarte pentru mii și mii de persoane. Vă ținem la curent cu evoluția situației permanent.
Deloc de neglijat aici, atitudinea ambiguă a Bisericii Ortodoxe legată de vaccinul anti-Covid. Criticii ierarhiei BOR erau numeroși în mediile urbane și occidentalizate și înainte de pandemie, dar ruptura pare că se accentuează acum.
Nu ajută nici lipsa de transparență în materie de cheltuire a fondurilor publice, după cum explică în detaliu și extrem de elaborat o excelentă anchetă Recorder publicată în aceste zile.
Politicieni drenând fonduri publice spre proiectele BOR, ca să îi ia apoi înapoi la prețuri supra-evaluate, evitarea sau trucarea licitațiilor, rețele de oficiali și preoți angrenați într-un vast mecanism financiar. O corporație cu cifrele în seifuri, acesta este Clanul Marelui Alb, descris de Recorder, cu referire la Patriarhul Daniel.
Alte subiecte:
- Conservatorii spanioli îi răspund președintelui Biden care a deplâns soarta indigenilor după Columb că descoperirea Americii este cel mai grandios moment din istoria lumii după Imperiul Roman.
- The Guardian avertizează că planurile Chinei de a construi noi termocentrale aruncă în aer planurile verzi contra schimbărilor climatice
Nu uitați, dacă aveți comentarii și sugestii, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.
Ne revedem mâine, toate cele bune,
Elena Tănase