„Mi-au spus să scap rapid de rolul de prezentator”, este o declarație a fostului director de știri al televiziunii bulgare bTV, Anton Hekimian, într-un clip apărut săptămâna trecută, prin care fostul jurnalist devenea politician.
Până la finalul lunii septembrie, Anton Hekimian a condus știrile bTV, un post privat de televiziune cu acoperire națională, care face partie din reteaua internațională CME. În România și Republica Moldova, CME deține canalele tv din trustul Pro.
Astfel, în decurs de câteva zile, Anton Hekimian a intrat într-un alt rol, cel de candidat la funcția de primar al capitalei bulgare, numit personal de liderul partidului de guvernământ GERB, fostul prim-ministru Boyko Borissov.
Nominalizarea jurnalistului a ridicat o întrebare importantă: a avut GERB vreo influență asupra televiziunii private atunci când actualul candidatul era director de știri?
Pe jurnaliștii din Bulgaria îi mai frământă acum și alt gând: e posibil ca, odată cu acest eveniment, încrederea publicului în mass-media să fie și mai mult zdruncinată.
„Este periculos atunci când politica încearcă să sape în media și să scoată un chip consacrat în ani de zile”, spune pentru Europa Liberă Bulgaria jurnalista și analista Vesislava Antonova.
În opinia ei, acest lucru întărește sentimentul de estompare a graniței dintre cele două sfere.
Profesoara Neli Ognyanova, expertă în dreptul mass-media și lector la Universitatea din Sofia, spune că acesta este „un alt indicator clar că mass-media este controlată și că jurnalismul este în criză”.
Cum a făcut trecerea
Un anunț privind nominalizarea GERB pentru funcția de primar al Sofiei era așteptat de luni de zile, dar candidatura a fost decisă abia în ultima săptămână.
Boyko Borisov a promis „o soluție neconvențională”, deoarece se știa de mult timp că Yordanka Fadakova, în funcția de primar din 2009 și membră recunoscută a partidului, nu va candida din nou.
Cu o zi înainte de termenul limită de înregistrare pentru viitoarele alegeri locale din 29 octombrie, Hekimian a fost prezentat drept candidat la funcția de primar al capitalei și lider al listei GERB pentru consilierii municipali.
Cu două zile mai devreme, el renunțase în mod surprinzător la postul de director de știri al televiziunii bTV, poziție în care era responsabil de buletinele de știri și programele de actualități.
Hekimian a fost numit în această funcție în decembrie 2020, înlocuindu-l pe Venelin Petkov, ca urmare a unei schimbări în acționariatul mass-media.
Îți mai recomandăm Raport Freedom House. Democrația, în declin, din Europa până în Asia. Rusia, regres total. România, cu probleme eticeNumirea sa a venit după aproape 20 de ani în această televiziune, timp în care a devenit o figură recunoscută ca prezentator al matinalului.
După nominalizarea sa pentru funcția de primar al Sofiei, televiziunea bTV a dat o declarație potrivit căreia radiodifuzorul a introdus măsuri pentru a-și păstra numele și reputația și pentru a asigura relatarea imparțială a campaniei electorale.
Relațiile lui Hekimian cu GERB
În fața presei, Hekimian a evitat întrebările despre relațiile sale cu GERB și fostul premier Borisov. Mai exact, când au început și cât de apropiați erau.
El a acordat primul său interviu televizat pentru BNT, săptămâna trecută, în care a declarat că „în acest moment și de-a lungul anilor, relațiile mele cu Boyko Borisov sunt profesionale”.
Profesoara Neli Ognyanova spune că, fără îndoială, a existat o legătură între Hekimian și Borisov în trecut.
„Atât timp cât Borisov leagă alegerile de veselia și inteligența candidatului, este vorba despre loialitate - și pe vremea când [Hekimian] deținea funcția de șef al știrilor bTV”, afirmă ea.
Îți mai recomandăm Bulgaria va avea un guvern de coaliție. Premierii se vor schimba prin rotație, după modelul RomânieiPredecesorul lui Hekimian în această funcție (din 2014 până în 2020) a fost Venelin Petkov.
Petkov a declarat pentru Europa Liberă că, în calitate de prezentator al emisiunii „În această dimineață”, Hekimian avea o autonomie enormă și era liber să comunice cu toți actorii politici din țară.
Venelin Petkov nu a dorit să comenteze dacă Hekimian a avut contacte strânse cu GERB în acei ani.
„Cred că nu este nevoie de o dovadă mai mare” decât nominalizarea lui Hekimian pentru funcția de primar de către GERB.
Demiterea lui Petkov și înlocuirea sa cu Hekimian se explică prin noul proprietar de la acea vreme al bTV Media Group, fondul de investiții PPF, și prin viziunea acestuia asupra politicii editoriale a mass-media.
Dacă GERB a jucat un rol în această numire, numai partidul și PPF pot spune, a completat Petkov.
Îți mai recomandăm Fostul premier bulgar Boyko Borisov a fost reținut într-un dosar de corupție al Parchetului EuropeanEuropa Liberă a întrebat bTV despre mecanismele de protecție a jurnaliștilor săi împotriva afilierii politice.
Televiziunea a răspuns că oferă sprijin și resurse complete pentru a proteja angajații din redacție și, de asemenea, implementează politici interne pentru un mediu profesional sigur.
Respectarea principiilor jurnalismului independent este o chestiune de autoreglementare, a adăugat radiodifuzorul.
„Cel mai critic”
Servilismul unui patron de presă față de un partid politic nu se traduce neapărat prin manipularea publicului, crede profesoara Neli Ognyanova.
Relația dintre mass-media și partid poate fi observată în alegerea sau evitarea subiectelor, în eliminarea rolului presei dintr-un program TV și în politica față de invitați.
Analista Vesislava Antonova este de părere că nu ar trebui trase concluzii pe baza unor observații sumare ale conținutului mass-media.
Este nevoie de o monitorizare atentă care să arate nu doar dacă politicienii unei anumite forțe politice au dominat acea televiziune, ci și cum au fost realizate interviurile cu aceștia, spune ea.
Relația dintre mass-media și partid poate fi observată în alegerea sau evitarea subiectelor, în eliminarea rolului presei dintr-un program TV și în politica față de invitați.
Hekimian a fost atacat de celelalte partide. Președintele BSP, Kornelia Ninova, a spus despre el că a fost „cârtița” lui Borisov la bTV. În replică, fostul jurnalist a spus că remarca este jignitoare „pentru întreaga breaslă jurnalistică”.
„Eu sunt persoana care i-a pus cele mai incomode întrebări lui Boyko Borisov”, a declarat fostul director de știri în interviul de după nominalizare, la BNTV.
Hekimian „nu s-a impus niciodată ca jurnalist sau comentator politic. A fost întotdeauna mai degrabă un «om al poporului»”, a completat analista Vesislava Antonova.
De asemenea, fostul director bTV, Venelin Petkov, a spus că nu poate da un răspuns precis, întrebat dacă a văzut o legătură între această televiziune și GERB în conținutul de știri, după 2020.
„Din păcate, aceasta este înclinația. Am observat-o de mai multe ori și în momente politice cheie pentru Bulgaria. Dar nu am ținut o statistică exactă”, a spus el.
Îți mai recomandăm Rusia deține o bucată din coasta bulgară a Mării Negre, iar puterii de la Sofia nu pare să-i peseProblema cea mai mare, potrivit fostului șef al știrilor, este „dispariția jurnalismului” de la bTV în anii de după schimbarea de proprietar.
De asemenea, profesoara Neli Ognyanova a subliniat că nu este corect să se aplice remarcile critice tuturor prezentatorilor de știri de la bTV și nici să se afirme că a existat o legătură politică doar la bTV și doar în timpul lui Hekimian.
Există o legătură între bTV și GERB
În 2022, într-un interviu pentru radioul BNR, fostul director Venelin Petkov a vorbit despre presiunile politice exercitate de GERB asupra televiziunii bTV în perioada în care a fost director.
„Încercările de a exercita această influență au fost multiple - de la denunțuri anonime, până la plângeri foarte personale care au fost trimise la sediul central de la Praga. Pentru probleme practic inexistente, pentru o lipsă de obiectivitate inexistentă”, a explicat Petkov pentru Europa Liberă.
O altă formă de presiune în această perioadă a fost atitudinea personală a lui Borisov față de bTV.
Îți mai recomandăm Scepticism și dezinteres general față de știri. Raport: Subiectul banilor de la partide către presă a rămas nerezolvat și s-a acutizatÎn primăvara lui 2020, anul în care au avut loc proteste împotriva guvernului său, premierul de atunci a început să numească postul de televiziune „Bozhkov TV” - aluzie la faptul că instituția media apără interesele omului de afaceri Vasil Bozhkov.
Fugarul Vasil Bozhkov, considerat cândva cel mai bogat om din Bulgaria, s-a întors în august în Bulgaria, după un exil de trei ani din cauza acuzațiilor penale.
De asemenea, Borisov a făcut în mod repetat comentarii critice la adresa jurnaliștilor bTV.
La scurt timp după aceea, în decembrie 2020, Hekimian a fost promovat la conducerea redacției. De atunci, Borisov nu a mai criticat public bTV.
Efecte negative împotriva presei
„O altă mare pată a fost lăsată astăzi pe demnitatea jurnalismului bulgar”, a scris Annie Tsolova, o jurnalistă cu vechime la bTV și Nova TV, cu ocazia candidaturii lui Hekimian.
Venelin Petkov a descris evenimentul ca fiind „semnificativ și trist”.
„Acceptarea lui ca fiind ceva normal este un simptom care arată amorțeala unor oameni și cum jurnalismul poate să nu conteze prea mult pentru ei”, a spus el.
Toate partidele pot beneficia de acest lucru, completează Petkov: „Când nimeni nu pune întrebări și nu caută contextul, este foarte ușor să îți impui ideile - oricât de absurde ar fi ele”.
Îți mai recomandăm Alegeri în Bulgaria | Acuzații de fraudă, violență, candidați homofobi și criză politicăJurnalista Vesislava Antonova a spus că este surprinzător faptul că un ziarist poate ajunge „un om al puterii, în loc să fie un corector al acesteia”.
În afară de dependența față de politică, mai sunt și alte probleme în presa bulgară. De exemplu, vulnerabilitatea la dezinformare.
„Cheia se află în educație și cultură, precum și în statul de drept real”, concluzionează profesoara Neli Ognyanova.
Ea crede că aranjamentele făcute ar trebui să se vadă imediat în campania pentru alegerile locale, în care fostul șef al știrilor bTV va fi un participant activ.