Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, spune la Interviurile one2one, că bugetul Primăriei Capitalei este unul de subzistență, din care jumătate, trei miliarde de lei, e cheltuit pentru subvenții la termoficare și transportul în comun.
Nicușor Dan admite că bucureștenii plătesc direct doar o treime din prețul gigacaloriei, așa că – dezvăluie el în interviul acordat Europei Libere – noul Consiliu General va discuta despre majorarea prețului pentru căldură pentru populație.
În același interviu, primarul general anunță că în București vor fi instituite noi benzi unice dedicate exclusiv transportului în comun. În plus, spune el, încă 70 de mii de locuri de parcare din interiorul inelului central care acum sunt gratuite vor fi disponibile doar cu plată.
La Europa Liberă, edilul explică și de ce pledează pentru extinderea atribuțiilor Primăriei Generale în ceea ce privește emiterea autorizaţiilor de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului: jumătate dintre construcții ar fi ridicate ilegal, iar Inspectoratul de Stat în Construcții ar fi depășit de gravitatea fenomenului.
Problema construirii în Capitală în viitor ar urma să fie rezolvată parțial de noul Plan Urbanistic General, care nu va fi gata în luna noiembrie, ci anul viitor, mai anunță primarul la one2one.
Îți mai recomandăm Referendumul lui Nicușor Dan a trecut de Consiliul GeneralPrimarul explică în interviu care vor fi principalele prevederi ale documentului strategic de dezvoltare a Capitalei și unde ar putea fi construită viitoarea mare sală de concerte din București.
Nu în ultimul rând, primarul Capitalei anunță la Europa Liberă unde va fi organizat Târgul de Crăciun din acest an.
Cele mai importante declarații
- Despre referendumul propus a fi organizat în București, pentru ca Primăria Generală să aibă mai mulți bani:„Dacă ne uităm la 2023, am avut 15 miliarde de lei cu totul (n.r. cotă din taxe, impozite locale și bugetul național). Noi (n.r. Primăria Generală) am luat 6 miliarde, primăriile de sector au luat 9 miliarde. Din cele 6 miliarde de lei, pe care noi le-am luat, 3 le-am dat pe subvenții.”
- Despre lipsa banilor la Primăria Generală pentru noi investiții mari:
„Raportul real (n.r. între sumele primite de Primăria Generală și primăriile de sector) este 3 la 9, în condițiile în care atribuțiile noastre sunt mult mai mari decât ale sectoarelor. Noi avem marea infrastructură, avem toate spitalele, avem toate teatrele, avem iluminatul public, semaforizare.”
- Despre dorința primarului general al Bucureştiului de a emite autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul capitalei:
„În anul 2008, am făcut o cerere la Inspectoratul de Stat în Construcții București și le-am solicitat să-mi spună – pe anii 2007-2008 – câte autorizații au verificat și câte au găsit ilegale. Erau 50% (construite ilegal. (…). La fel e și acum. Nu vorbim de găletușa cu care se duc copiii la plajă, vorbim de casele în care locuim noi.”
- Despre posibilitatea scumpirii încălzirii în București:
„Gigacaloria costă cam 1.000 lei, adică producție și transport, plus toate pierderile, și bucureștenii plătesc 330 lei.(…). E o decizie (n.r. mărirea costului gigacaloriei) pe care o s-o ia Consiliul General nou, cel care va fi învestit peste o săptămână. O să avem o discuție pe tema aceasta, da.”
- Despre neemiterea autorizației de construcție la planșeul din Piața Unirii, pe care Primăria Sectorului 4 vrea să-l consolideze:
„Așteptăm ca Primăria Sectorului 4 să vină cu un proiect pentru autorizație în regim normal. Și pentru autorizația asta în regim normal, e nevoie de un aviz de la Metrorex, pe care încă nu-l au, această lucrare este lipită de peretele Metrorex. Și acei specialiști de la Metrorex trebuie să se pronunțe pe structura pe care o pun cei de la Sectorul 4 acolo, ca nu cumva să le afecteze structura lor de rezistență. E o chestiune foarte serioasă.”
Nicușor Dan face bilanțul schimbării țevilor de apă caldă și căldură la final de mandat
La one2one, primarul general spune că în primul mandat al său, între 2020 și 2024, s-au schimbat 155 de km de țevi principale din totalul magistralelor centrale de 1.000 de km. Alte 3.000 de km de țevi reprezintă conducte secundare, dar edilul susține că avariile pe acestea din urmă produc mai puține daune și neplăceri pentru că afectează mai puțină populație și se repară mai repede.
În București, mii de apartamente și zeci de cămine studențești nu aveau la începutul acestei săptămâni apă caldă.
„Sper că 2024 o să fie primul an în care facem 70 de km (n.r. de rețele noi de conducte principale de termoficare). Și, dacă menținem acest ritm până la finalul acestui mandat, în 2028 o să fim la jumătate, o să fim la 500 de km din 1.000 de km”, explică primarul general al Capitalei.
Investițiile în aceste noi conducte, în producția de agent termic și pierderile reprezintă 40% din prețul total de 1.000 de lei al gigacaloriei, explică edilul, adică 400 de lei. Populația plătește doar o treime, adică 330 de lei din prețul de producție și transport al gigacaloriei.
Nicușor Dan spune că noul Consiliul General care se va instala la Primăria Bucureștiului săptămâna viitoare va discuta despre problema subvenției masive pe care instituția o achită pentru confortul locuitorilor care sunt racordați la sistemul centralizat. Edilul mărturisește că ca ridica chiar el problema.
Îți mai recomandăm Locuiești într-unul din marile orașe? Iată cât a împrumutat primăria în numele tău! Metropolele României datorează 1,5 miliarde de euroÎntrebat de ce subvenția pentru apă caldă și căldură este așa de mare în București, Nicușor Dan a explicat: „Sunt 550.000 de apartamente care sunt branșate. Cred că cei care s-au debranșat sunt de ordinul 20-30-40.000. Și ar fi o adevărată catastrofă ca fenomenul de debranșare să fie foarte mare și, în felul ăsta, sistemul să fie și mai ineficient”.
La începutul acestei săptămâni, bucureștenii au început să primească la calorifere, căldură, însă din cauza vechimii sistemului de termoficare, presiunea livrării apei calde va fi mică la început pentru a nu se intra în colaps, a mai explicat primarul general.
De ce vrea Nicușor Dan ca Primăria Generală să dea toate autorizațiile de construcție din București
Primarul general spune că jumătate dintre construcțiile ridicate în Capitală în ultimii ani sunt ilegale.
Nicușor Dan a explicat că a cerut ajutorul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) dar instituția nu ar face față:
„Orice om responsabil, când vede incidența asta de nelegalitate, mărește numărul de oameni care verifică, nu? Asta pentru a duce în legalitate. Nu vorbim de găletușa cu care se duc copiii la plajă, vorbim de casele în care locuim noi”, descrie primarul situația.
Nicușor Dan spune că la ICS, astăzi, inspectorii sunt și mai puțini decât acum câțiva ani.
„Noi am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice 12 autorizații. Asta în 2021. Ei ne-au au zis că au verificat una și că totul e în regulă. Și i-am dat în judecată. Și am câștigat în 2023. Și instanța i-a obligat să le verifice pe cele 12 și ca să execute asta au venit la noi, s-au plâns că au trebuit să aducă inspector din Ialomița”.
Îți mai recomandăm Țară în service | Metoda „intrării în legalitate” sau cum permite statul român construcția ilegală a unui blocÎn acest context, spune primarul general, a cerut Consiliului General ca a doua întrebare la referendumul propus pentru 24 noiembrie să fie „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.
Nicușor Dan spune că a discutat până acum despre această problem cu liderii a trei formațiuni politice parlamentare care candidează la alegerile prezidențiale de pe 24 noiembrie – Nicolae Ciucă, PNL, Elena Lasconi, USR, și Ludovic Orban, Forța Dreptei. Toți ar fi promis că-l susțin în acest demers.
Citește aici interviul integral cu Nicușor Dan la one2one.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.