Ministerul Energiei: tranzacţia prin care MVM (Ungaria) ar prelua E.ON are „probleme de securitate”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD) privind tranzacţia prin care MVM Zrt (Ungaria) ar prelua divizia de furnizare gaze şi energie electrică a E.ON Energie România. Ministerul invocă legăturile companiei cu Rusia și riscuri de securitate.

Într-un comunicat, Ministerul Energiei transmite că vânzarea diviziei E.ON Enerrgie către compania de stat maghiară MVM Zrt „ridică şi probleme de securitate, prin potenţialul său de a submina independenţa energetică a României şi de a favoriza influenţele externe ostile Uniunii Europene”.

„Nu vom permite ca sectoarele critice, precum cel energetic, să devină vulnerabile în fața unor jocuri geopolitice sau economice care nu respectă principiile noastre europene de concurență, transparență și piață unică. (...) Șantajul energetic trebuie să rămână o amintire tristă a trecutului, iar viitorul trebuie să fie cel al unei independențe energetice reale, nu cea pe care o invocă cei care, de fapt, ne aruncă înapoi în brațele Moscovei”, declară ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei propune CEISD mai multe teme de analiză a tranzacției.

„MVM Zrt. are relaţii comerciale extinse cu Gazprom şi Rosatom, companii ruseşti aflate sub sancţiuni internaţionale, prin care Ungaria îşi menţine o dependenţă ridicată de gazele naturale şi tehnologia nucleară din Rusia”, transmite Ministerul Energiei, care identifică o serie întreagă de riscuri ale tranzacției.

  • Legături cu Federația Rusă
  • Riscul cedării ulterioare a acțiunilor E.ON Energie către entități din afara UE
  • Riscuri asupra datelor companiei și a datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de utilizatori
  • Probleme de transparență a cumpărătorului
  • Conflictul cu strategiile energetice naționale

Potrivit Ministerului Energiei, tranzacţia ridică probleme de securitate, „prin potenţialul său de a submina independenţa energetică a României şi de a favoriza influenţele externe ostile Uniunii Europene”.

Ministerul Energiei precizează că sesizarea CEISD e o acțiune legitimă, prevăzută de legislaţia națională și europeană, care nu afectează libertatea economică.

„Ministerul Energiei respectă dreptul persoanelor juridice de drept privat de a iniţia, negocia şi încheia contracte, în condiţiile respectării cadrului legislativ aplicabil, inclusiv normele privind asigurarea securităţii naţionale, concurenţa loială şi integritatea lanţului de aprovizionare cu energie”, precizează ministerul.

Tranzacția anunțată de MVM Zrt în decembrie 2024 a ridicat suspiciuni din cauza prețului mult prea mare oferit față de cel al pieței și a unei posibile implicări a Rusiei.

Dacă această tranzacție ar fi definitivată, grupul maghiar ar avea acces la gazele extrase din România, inclusiv cele din Marea Neagră. În același timp, MVM ar putea vinde pe piața din România gaz rusesc, pe care-l importă acum prin Serbia.

„Nu vom permite intrarea gazelor rusești în țară”, le-a declarat ministrul Sebastian Burduja, jurnaliștilor de la Financial Times, într-un interviu publicat pe 10 ianuarie.

O tranzacție asemănătoare, a fost respinsă de guvernul spaniol, care a refuzat intrarea unei companii maghiare în sectorul feroviar spaniol motivând cu riscurile de securitate a infrastructurii critice, date fiind legăturile regimului Orban cu Rusia.

Îți mai recomandăm Preluarea E.ON de către MVM ar putea fi blocată pe motive de securitate națională. Ministru: Nu vom permite intrarea gazelor rusești în țară

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.