Linkuri accesibilitate

Convorbire ​​​​​​​telefonică Orbán - Putin. Critici din partea lui Zelenski


Premierul maghiar Viktor Orbán a discutat telefonic cu președintele rus Vladimir Putin, după ce la începutul săptămânii s-a întâlnit cu președintele ales al SUA, Donald Trump.
Premierul maghiar Viktor Orbán a discutat telefonic cu președintele rus Vladimir Putin, după ce la începutul săptămânii s-a întâlnit cu președintele ales al SUA, Donald Trump.

Premierul maghiar Viktor Orbán a avut o conversație telefonică, miercuri, cu președintele rus Vladimir Putin, în care ar fi discutat despre situația din Ucraina, dar și despre cea din Siria și despre cooperarea economică. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski critică discuția avută de cei doi.

„În această dimineață am avut o conversație telefonică de o oră cu președintele Putin. Trăim în cele mai periculoase săptămâni de război. Folosim toate instrumentele diplomatice de care dispunem pentru a promova încetarea focului și pacea”, a scris premierul maghiar Viktor Orbán miercuri, pe contul său de Facebook.

Premierul maghiar a plasat discuția în șirul întâlnirilor/ conversațiilor cu miză internațională pe care le-a avut sau urmează să le aibă în cursul săptămânii: s-a întâlnit luni cu președintele ales al SUA, Donald Trump, iar joi efectuează o vizită în Turcia.

Premierul maghiar și alți oficiali ai Ungariei și-au asumat în ultimele luni un rol de mesager al păcii în privința războiului din Ucraina, poziție care a stârnit și controverse, în special prin prisma contactelor cu Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit, la Moscova, în luna iulie.

Convorbirea Orbán-Putin a fost confirmată de Rusia – chiar dacă nu a menționat exact când a avut loc – într-un comunicat publicat miercuri, citat de agențiile de presă. Discuțiile au vizat și cooperarea economică, în special în domeniul energiei, dar și situația tensionată din Orientul Mijlociu, în special din Siria, scrie serviciul maghiar al Europei Libere.

Potrivit Kremlinului, convorbirea a avut loc la inițiativa lui Orbán, Putin transmițându-i acestuia că Kievul a adoptat o poziție „distructivă”, care fac irealizabil un acord de pace.

„Viktor Orbán s-a arătat interesat în a contribui la identificarea în comun a unor căi diplomatice pentru a rezolva criza”, au mai transmis reprezentanții Moscovei, conform Agenției France Presse (AFP).

Convorbirea dintre Viktor Orbán și Vladimir Putin a fost aspru criticată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Nimeni nu ar trebui să își promoveze imaginea cu prețul (pierderii, n.r.) unității... Nu pot exista discuții despre războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei, fără Ucraina”, a transmis el pe platforma de social media X, citat de agenția Reuters.

Péter Szijjártó: Au existat încercări disperate de a escalada războiul

Serviciul maghiar al Europei Libere scrie că, la câteva ore după comunicatul Kremlinului, ministrul de externe maghiar Péter Szijjártó a oferit detalii, într-o postare video, despre convorbirea premierului maghiar cu liderul rus.

Europa Liberă a scris la începutul lunii decembrie despre multiplele vizite ale oficialului maghiar în Rusia, ca parte a „misiunii de pace” a Ungariei.

Potrivit lui Szijjártó, Putin i-a vorbit premierului maghiar despre situația din Siria și despre faptul că Rusia este angajată în a sprijini securitatea energetică a Ungariei și în alimentarea cu energie, cele două părți fiind interesate de a continua cooperarea în domeniu.

În dezacordul UE, Ungaria rămâne un cumpărător de bază al energiei rusești, amintește AFP.

Referitor la Ucraina, Szijjártó a spus că de la alegerile prezidențiale americane s-ar fi făcut numeroase încercări disperate, fie din America, fie din Europa de Vest, de a escalada războiul.

Conform guvernului maghiar, în trecutul recent ar fi fost luate o serie de decizii iresponsabile, care ar fi deosebit de periculoase pentru escaladare.

Szijjártó a mai spus că Orbán și Putin au vorbit despre cum este posibil să se ajungă la o pace durabilă în regiune. Conform președintelui rus, între obstacolele concrete care s-ar afla în calea păcii s-ar afla o lege ucraineană care interzice actualei administrații prezidențiale (ucrainene) să negocieze pacea cu președintele rus.

Premierul maghiar, cel mai apropiat partener politic din UE, atât al lui Putin cât și al lui Donald Trump, a vorbit în repetate rânduri despre pace și s-a opus în repetate rânduri ajutorului dat de UE Ucrainei, după invazia rusească din februarie 2022, amintește AGP.

A stârnit furie în rândul blocului comunitar, după ce a dat startul unor acțiuni diplomatice cu Kremlinul, cu scopul de găsi modalități de încheiere a războiului, deplasându-se chiar în Rusia, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, mai notează agenția de presă.

Întâlnirea avea loc la scurt timp după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG