Senatul a votat ridicarea imunității parlamentare pentru fostul premier Florin Cîțu

Senatul a votat ridicarea imunității parlamentare a senatorului Florin Cîțu.

Senatul a ridicat imunitatea parlamentară a senatorului Florin Cîțu, la solicitarea DNA. Procurorii îl acuză pe fostul premier că a aprobat cumpărarea nejustificată a 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. În lipsa imunității parlamentare, urmărirea penală poate începe.

Ridicarea imunității parlamentare pentru Florin Cîțu a fost votată cu 90 de voturi din 92 exprimate.

În plenul Senatului, Florin Cîțu a spus că, în situația instabilă din timpul pandemiei, în calitate de premier a făcut tot ce a fost necesar pentru protejarea sănătății românilor.

„Un virus care a închis planeta. România a făcut fața acestui virus cu spitale slab echipate. În acest context complicat am pus pe primul plan sănătatea românilor. Eram conștient că orice decizie voi lua va fi pusă sub semnul întrebării. Îmi asum că România a făcut ceea ce trebuia să fac. Mi-am îndeplinit corect atribuțiile pe care le-am avut cu respectarea legislației în vigoare”, a spus Florin Cîțu.

Îți mai recomandăm Ex-premierul PNL Cîțu & miniștrii USR ai Sănătății, acuzați de DNA că au irosit un miliard de euro în pandemie. Au fost singurii decidenți?


Votul din plenul Senatului a venit după ce, anterior, Comisia juridică a Senatului a votat în unanimitate pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu, în dosarul achiziţiei vaccinurilor.

La comisia juridică, Florin Cîțu, a spus că are multe semne de întrebare legate de acuzațiile care i se aduc.

„Guvernul pe care l-am condus a luat toate deciziile în conformitate cu legislaţia”, a spus fostul premier.


Ridicarea imunității lui Florin Cîțu, membru al Senatului, vine după ce și în cazul foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, președintele Klaus Iohanis a aprobat cererea procurorilor de începe urmărirea penală.

Fostul premier și foștii miniștri ai Sănătății sunt acuzați de procurorii DNA de abuz în serviciu consecințe deosebit de grave, prejudiciul estimat fiind de peste 1 miliard de euro.

Foștii membri ai Guvernului ei sunt acuzați că în perioada ianuarie - mai 2021 au cumpărat nejustificat 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, pentru că Guvernul cumpărase deja 37 de milioane de doze, suficiente pentru a susține campania de vaccinare națională.

Procurorii susțin că milioanele de vaccinuri suplimentare, Pfizer și Moderna, au fost cumpărate ilegal și fără analize care să arate că o nouă achiziție este necesară.

PNL nu a sărit în apărarea lui Florin Cîțu. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că parlamentarii liberali vor vota pentru ridicarea imunității și că „are încredere în justiție”.

După ce a pierdut funcția de premier și șefia PNL, Florin Cîțu a devenit unul dintre criticii coaliției și guvernului PSD -PNL și o voce incomodă în partid. Florin Cîțu face parte din gruparea care ar dori ruperea coaliției și ieșirea PNL de la guvernare, dar și schimbarea actualei echipe din fruntea partidului.

De cealaltă parte, reprezentanții USR susțin că cererea de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu este motivată politic, vorbind despre un „malpraxis judiciar”.

Președintele formațiunii, Cătălin Drulă, a spus că acest dosar este o amenințare la adresa statului de drept.

„Democrația în România e în pericol. Statul de drept e călcat în picioare. Trăim cel mai periculos moment pentru democrație din ultimii 25 de ani. (..) De ce DNA, în frunte cu un procuror care i-a îngropat plagiatul lui Ciucă, face un dosar la comandă care atacă opoziția?”, a declarat Cătălin Drulă.

Îți mai recomandăm Cum sunt afectate USR și PNL de dosarul vaccinurilor deschis de DNA și cum poate profita AUR