Program de președinte | Ce promit candidații pentru a trata sistemul de sănătate din România

Anul 2024 a fost marcat de mai multe scandaluri în spitalele din România. La Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, două doctorițe de medicină de urgență au fost acuzate că au omorât pacienții prin scăderea dozei de noradrenalină.

Primii cinci candidați din sondajele pre-electorale nu au multe idei cu privire la reforma din sănătate. Cu toate acestea, amintesc acest domeniu în programele lor electorale și au făcut diverse declarații cu privire la starea de sănătate a românilor.

Cea mai îndrăzneață idee, dar care nu e o premieră, este liberalizarea asigurărilor de sănătate după modelul pensiilor private – înaintată de Elena Lasconi, candidata USR.

Sistemul sanitar din România este zguduit aproape săptămânal de scandaluri privind pacienții tratați de medicii din spitale. Cu toate că în ultimii ani sistemul de sănătate a primit mai multe fonduri pentru programele naționale de sănătate, finanțarea lasă de dorit. În programele lor, toți candidații la Președinție promit mai mulți bani pentru Sănătate.

Europa Liberă a studiat programele electorale și vă prezintă principalele idei pe care le au candidații cu privire la sistemul de sănătate din România.

Marcel Ciolacu vrea dezoltarea medicinei de familie și a ambulatoriilor

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, cotat în mai multe sondaje cu prima șansă de a intra în turul II, rezumă într-o propoziție generală, în proiectul lui pentru România, viziunea lui despre sănătate: „calea sigură pentru o Românie puternică înseamnă o Românie sănătoasă”.

Candidatul PSD susține că serviciile medicale ar trebui să fie mai aproape de oameni și să asigure „egalitatea de șanse la sănătate pentru toți românii”.

El aminteste de construcția și modernizarea spitalelor – precum cele regionale de la Iași, Cluj, Craiova, dar și Centrul de Arși Grav Timișoara, Spitalul Județean Bistrița, Centrul de Boli Neurovasculare și Neurochirurgie Cluj Napoca – ale căror lucrări au început cu greu.

Cu toate că se vorbește de două decenii despre spitalele regionale, abia în februarie 2024 a fost organizat șantierul pentru Spitalului Regional de la Iași.

Marcel Ciolacu.

În ianuarie 2024, medicii de familie au protestat și au contestat scăderea prețului pentru o consultații și a prețului per pacient.

În urma negocierilor, medicii au reușit să obțină aceleași valori ca la 1 ianuarie 2024, însă doar pentru o perioadă de cel puțin șase luni. În programul lui electoral, Marcel Ciolacu spune că vrea să dezvolte asistența medicală primară (adică medicii de familie) printr-un program în valoare de 900 milioane de lei, care ar urma să fie folosiți pentru reabilitarea și dotarea cabinetelor de medicină de familie.

Medicii de familie au fost cuprinși și în Planul Național de Redresare și Reziliență cu două programe – reabilitarea cabinetelor și dotarea cu echipamente medicale – dar, după cum a scris de mai multe ori Europa Liberă, ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a întârziat aceste proiecte și medicii de familie nu au primit nici acum echipamentele și banii.

Pe aceeași idee, Marcel Ciolacu propune și dezvoltarea asistenței ambulatorii de specialitate, printr-un program în valoare de 950 milioane de lei. Marcel Ciolacu susține că va avea finanțare pentru 69 de contracte pentru modernizarea/extinderea și dotarea ambulatoriilor publice din orașe.

El promite „acces neîngrădit, inclusiv în mediul rural și în zonele defavorizate, la medicamente, inclusiv la cele compensate și gratuite.”

Tot în retorica electorală, Marcel Ciolacu promite că populația va avea acces la medicamente ieftine, dar nu spune nimic despre faptul că cel puțin 3.000 de medicamente ieftine lipsesc de pe piața din România, din cauza prețurilor mici din România.

Nicolae Ciucă promite o strategie clară pentru formarea și distribuția personalului medical

Candidatul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, spune în programul lui electoral că, în ultimii 15 ani, sistemul de sănătate a fost mai bine finanțat, dar „încă sunt multe de făcut”.

„În sistemul de sănătate, totul este pregătit pentru o schimbare de paradigmă. Menținând o creștere constantă a resurselor publice alocate sistemului de sănătate, este necesară implementarea unor măsuri complexe pentru a asigura sustenabilitatea sistemului”, arată Nicolae Ciucă.

Președintele PNL consideră că, în privința sănătății, „președintele are un rol major în asigurarea sprijinului pentru elaborarea și implementarea măsurilor necesare”, dar nu detaliază.

Nicolae Ciucă spune că se va implica activ în reformarea sistemului de sănătate pentru că președintele are un rol determinant.

Și Nicolae Ciucă vorbește de accesul egal la serviciile medicale pentru toți cetățenii și amintește de digitalizarea serviciilor de sănătate.

Reamintim că programul prin care sunt eliberate rețetele medicale pentru pacienți se blochează frecvent, spre disperarea medicilor și a pacienților.

Spre deosebire de Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă spune că va face reformele din sănătate printr-o „strategie clară pentru formarea și distribuția personalului medical în funcție de necesitățile reale ale populației”.

„Chestiunea sensibilă a plecării tinerilor medici și a cadrelor medicale în general, în străinătate, trebuie privită cu mare atenție. Este o chestiune delicată, care nu are doar o singură cauză, și mă angajez să mă implic serios în identificarea și susținerea măsurilor necesare stopării acestui fenomen”, spune Nicolae Ciucă.

Pentru a pune în practică ideile din programul lui de președinte, Ciucă spune că va organiza dezbateri ample și campanii de informare și de conștientizare a problemelor de sănătate publică.

„Președintele României este singura soluție și trebuie să fie catalizatorul acestei schimbări, oferind o umbrelă sub care sănătatea să fie cu adevărat considerată un domeniu prioritar. Președintele poate facilita dialogul între Guvern, Parlament și autoritățile locale, poate promova investițiile și accesarea fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii de sănătate, poate susține și iniția campanii naționale de conștientizare și prevenție, poate advoca pentru politici publice eficiente și eliminarea plăților informale, și poate media cooperarea internațională pentru îmbunătățirea standardelor și practicilor medicale în România”

sursa: Nicolae Ciucă, candidat la Președinție

Elena Lasconi vrea să introducă Pilonul 2 de Sănătate

Candidata Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, a anunțat că vrea să facă o reformă profundă în sănătate în cazul în care va ajunge președintă.

Ea propune mai multe soluții pentru această reformă: introducerea unui „Pilon 2” în Sănătate – pe modelul pensiilor private, plata medicilor în funcție de feedback-ul pacienților, crearea unor programe naționale de prevenție, precum și motivarea medicilor de familie să deschidă cabinete în satele României cu ajutorul unor bonusuri de la stat.

Elena Lasconi spune că pacienții români ar trebui să aleagă locurile unde se tratează.

„Cred că românii s-au săturat să plătească la stat, lună de lună, sute sau mii de lei din salariu pentru asigurarea de sănătate, iar atunci când au nevoie de o consultație sau de o analiză să fie plimbați de la o ușă la alta, ori să audă că a fost depășit plafonul și că trebuie să vină luna următoare”, a explicat Elena Lasconi.

În program, Elena Lasconi explică și ce înseamnă concret Pilonul 2 al Sănătății: fiecare român ar plăti pe lună aceeași sumă ca până acum pentru contribuția la sănătate, dar o parte din aceasta (185 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim pe economie) ar fi virată către o asigurare de sănătate pe care o alege fiecare. Prin această asigurare medicală, pacienții ar avea mai multe opțiuni atunci când au nevoie să facă analize sau să consulte un medic, atât la spitalele de stat, cât și la clinici private.

„Toți asigurătorii privați, dar și CNAS, vor putea încheia contracte cu spitale de stat sau private pentru a acoperi pachetul de servicii, iar clienții vor alege în funcție de cea mai bună ofertă. Astfel, românii nu vor mai fi umiliți de către CNAS și nu vor mai fi nevoiți să plătească de două ori serviciile medicale atunci când au nevoie de ele”.

sursa: Elena Lasconi, candidată la Președinție

Candidata USR susține că, prin introducerea Pilonului 2 de Sănătate, românii vor avea posibilitatea, la fel cum au și la pensii, să vadă ce beneficii au, să compare serviciile medicale și să le aleagă pe cele mai bune.

O altă idee enunțată în programul Elenei Lasconi este plata medicilor în funcție de feedback-ul pacienților.

Ea propune ca medicii și spitalele să primească un bonus de performanță dacă pacienții sunt mulțumiți de cum au fost tratați. Și acum pacienții pot trimite feedback pentru spitalele la care sunt tratați, dar nimeni nu se ocupă de aceste formulare, iar finanțarea spitalelor se face în funcție de numărul de pacienți tratați și de gravitatea cazurilor.

„Vom realiza un audit de performanță anual pentru Casa de Asigurări de Sănătate și pentru programele naționale gestionate de Ministerul Sănătății și o operațiune radicală de transparentizare. Fiecare român va primi direct informații despre cum sunt cheltuiți banii lui de sănătate”, mai spune Elena Lasconi.

În privința convingerii medicilor de familie să lucreze în satele izolate unde nu există cabinete, Lasconi spune că va introduce un bonus pentru medicii de familie care decid să lucreze în aceste locuri, iar plata per pacient să fie majorată cu 100% față de pacienții din oraș.

Lasconi vrea și scurtarea timpului de aprobare pentru noile tratamente de cancer, iar acest lucru se poate face prin asigurarea privată de sănătate prin Pilonul 2 al Sănătății, prin care românii și-ar putea face analizele la timp.

Mircea Geoană vrea repatrierea medicilor

Candidatul independent Mircea Geoană spune în programul lui de președinte că va lua măsuri pentru oprirea corupției și depolitizarea managementului spitalelor.

Geoană spune că va propune dezvoltarea serviciilor de telemedicină pentru a permite pacienților ca, indiferent de locul în care se află, „să beneficieze de consultații la distanță, monitorizare continuă și acces rapid la diagnostic și tratament”.

Fostul secretar adjunct al NATO amintește și de dosarului electronic de sănătate al pacientului, care în prezent nu funcționează și pe care el își propune să îl facă funcțional.

„Dosarul Electronic va reduce erorile medicale, va permite coordonarea eficientă între medici și va facilita accesul la tratamente personalizate, pe baza unui istoric complet”, susține Mircea Geoană.

Candidatul independent spune că va analiza și datele din sistem, adică va vedea unde sunt nevoile mai mari. De asemenea, finanțarea în sănătate va crește progresiv.

Geoană propune și „majorarea fondului alocat sănătății orale, care să finanțeze tratamentul curativ, servicii de urgență, extinderea accesului la stomatologie în zonele defavorizate”.

Mircea Geoana susține că va implementa dosarul electronic pentru a reduce erorile medicale

În privința medicilor plecați în străinătate, Mircea Geoană spune că va adopta „un program țintit de repatriere a medicilor/cadrelor medicale plecate în străinătate, a unui sistem transparent și meritocratic în cariera medicală”.

Geoană atinge și cercetarea în sănătate „prin creșterea alocării de fonduri pentru cercetare și popularizare a cercetării științifice în sănătate și susținerea proiectelor de tip internship de cercetare cu instituții de prestigiu din Occident, alături de încurajarea universităților de profil de a dezvolta școli de vară și proiecte de cercetare, în care să fie în mod obligatoriu incluse cote de studenți și cadre medicale în formare”.

Promisiunile candidatului Simion

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, nu are foarte multe idei pentru reformarea sistemului de sănătate, dar propune reducerea drastică a contribuțiilor către sistemul de asigurări sociale și de sănătate, dar și alte contribuții de muncă.

Acestea ar trebui să nu depășească un nivel maxim cumulat de 25% din salariul angajatului, pentru primii 5.000 de lei din salariul brut. În prezent, românii plătesc 10% din contribuțiile lor numai pentru sănătate, indiferent că au nevoie sau nu de servicii medicale. Procentul tuturor contribuțiilor, adică diferența dintre salariul brut și net, este de peste 40%.

George Simion promite să reducă taxele, inclusiv pentru sănătate, plătite de angajați către bugetul de stat.

Simion susține că măsurile pentru sănătate fac parte din cele 200 de măsuri pe care își dorește să le implementeze, cu ajutorul experților, în cazul în care va ajunge președinte.

Alte articole din seria „Program de Președinte”

Program de președinte | Cum vor favoriții în sondaje să schimbe (iar) educația din RomâniaProgram de Președinte | Apărarea României. De la „neutralitate în NATO” la o armată mai mareProgram de Președinte | Politica externă, între teme facile și obiective neaprofundateProgram de președinte | Cum arată Justiția din proiectele și vorbele prezidențiabililor

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.