Faptul că Iranul a recunoscut că a doborît zborul 742 al Liniilor aeriene internaționale ucrainene a creat mari probleme instiituțiilor de dezinformare pro-Kremlin.
Media pro-Kremlin pornise deja bine unsa mașinărie de dezinformare cu temele sale binecunoscute: ucrainenii dornici de profit au folosit un avion vechi și stricat, gata de dat la casare; doar Statele Unite aveau capacitatea de a doborî avionul – și doboară frecvent avioane civile; PS752 s-a ciocnit cu o dronă de spionaj americană; Statele Unite au doborît avionul ca să dea vina pe Iran, și au ales un aparat ucrainean pentru că ucrainenii îi sprjină tot timpul pe păpușarii lor [americanii]; e foarte posibil ca înregistrarea video ce pare a arăta o lovitură de rachetă să fie regizată; și în general, Boeingurile care cad au devenit o armă secretă a Statelor Unite.
Toate sînt minciuni normale, confortabile pentru standardele de la Kremlin, ușor de produs, ușor de repetat.
Decizia Iranului de a respecta victimele dezastrului, de a admite o greșeală teribilă, de a permite experților accesul la locul prăbușirii și de a coopera cu organismele internaționale a generat o serioasă încercare la Moscova de a întoarce lucrurile pe dos.
Cum să scoți mai bine în evidență că, totuși, „Vestul” e de vină? Păi, potrivit instituțiilor pro-Kremlin, Iran a cedat presiunilor – sau a făcut un tîrg profitabil; Iran a căzut în capcana Statelor Unite; operatorul iranian de la apărarea anti-aeriană a fost recrutat de Statele Unite.
Neagă tot!
Într-o postare pe Twitter, Margarita Simonian, redactoarea-șefă a televiziunii ruse de stat RT, își declară invidia față de Iran:
„Sînt două religii cu privire la cît de mare trebuie să fie respectul față de sine însăși al unei țări, în cazul unei erori dezastruoase. Prima sugerează că țara ar trebui să intre într-o stare de negare puternică; nu recunoaște nimic, nu te căi de nimic, altfel totul va fi mai rău. Păi, numai de aia. Cei mai responsabili tovarăși în cele mai puternice țări, inclusiv a noastră, aderă la asta.
Cealaltă religie sugerează că ar trebui să se acționeze cum a făcut Iranul. Aceasta îmi e mai aproape. Din simple motive umane. În sistemul meu de valori, Iranul a acționat ca un bărbat adevărat.”
Simonian e o figură cheie în sistemul de dezinformare pro-Kremlin. Asistăm la nașterea unei noi abordări din partea mass-media din Rusia? „Neagă totul” nu mai e o procedură standard?
Judecînd după cazurile de săptămâna aceasta, nyet, not yet, nu încă. Sînt repetate aceleași vechi minciuni: cu privire la MH17, la Vestul agresiv, la rolul Rusiei în Ucraina, la moartea a 14 persoane la Vilnius în 1991…
Săptămâna aceasta am avut de asemenea parte de o campanie sistematică împotriva Poloniei. Media pro-Kremlin acuză Polonia că a început al Doilea Război Mondial, că duce un război informațional contra Rusiei și că plănuiește alte războaie. Media de la Kremlin are grijă, în linie cu afirmația lui Simonian de mai sus, să nu recunoască niciodată greșelile Rusiei, să nu se căiască niciodată pentru erori, să nu admită niciodată responsabilitatea unei greșeli.
Cele mai ciudate cazuri ale săptămânii:
În eterna competiție pentru cea mai Stranie Dezinformare, sînt de notat următoarele trei cazuri:
- Marea Britanie nu trimite ambasadorl la Moscova și Minsk, ci mai degrabă femei cu statut de ambasador;
- NATO încearcă să extermine populația din Țările Baltice pentru a folosi aceste țări drept cap de pod într-un atac contra Rusiei;
- Ucraina ar putea cădea într-o homodictatură
Se prea poate ca propagandiștii de la Kremlin să-și piardă religia, dar cultul în sine rămâne puternic.
Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu