Corespondență de la Bruxelles | Proteste violente ale fermierilor europeni. Poliția a răspuns cu gaz lacrimogen

Fermierii europeni au ocupat din nou centrul administrativ al UE cu tractoarele. Confruntările cu poliția au devenit, rapid, violente. Bruxelles, 26 februarie.

Fermierii au blocat luni centrul Bruxellesului, într-un protest de amploare împotriva politicilor europene, a birocrației excesive impusă de UE, a acordurilor de liber schimb și a prețurilor mici din comerț. Poliția a răspuns cu gaz lacrimogen și tunuri cu apă.

Bruxelles, 26 februarie – Protestul are loc simultan cu reuniunea miniștrilor Agriculturii din statele UE, care discută Politica Agricolă Comună pentru 2023-2027 și simplificarea birocrației pentru agricultori.

Ar fi vorba de reducerea inspecțiilor la ferme și excepții de la standardele de protecție a mediului pentru micii producători.

Măsurile propuse, dacă vor fi aprobate de miniștri, vor fi discutate și cu fermierii europeni într-o consultație publică.

Săptămâna aceasta, doar miniștrii Agriculturii sunt la Bruxelles. Europarlamentarii sunt la Strasbourg, unde au loc în fiecare lună ședințele în plen și votul asupra proiectelor de legi.

Confruntarea dintre fermieri și polițiști

Fermierii au blocat mai multe instituții europene din districtul administrativ și au aruncat cu ouă și petarde în polițiștii de la baricade.

S-au auzit claxoane ale celor câteva sute de tractoare încă din seara de duminică, iar în dimineața de luni în centrul administrativ al Bruxellesului se aud constant petarde.

După ce, în mai multe cazuri, fermierii au semnalat că vor să calce baricadele cu tractoarele, polițiștii au răspuns cu tunuri cu apă rece și cu gaz lacrimogen.

Fotogalerie | Fermierii protestează la Bruxelles cu tractoare şi anvelope incendiate. Poliţia recurge la tunuri cu apă

În cel puțin două dintre punctele cheie din spatele instituțiilor, străzi baricadate în care au avut loc confruntările cu fermierii, poliția a aruncat zeci de canistre de gaz lacrimogen.

De câteva ori, fermierii au aruncat cu petarde înspre polițiști și aceștia le-au împușcat din aer cu gloanțe de cauciuc.

Față de 1 februarie, când fermierii strânși la Bruxelles într-un protest mai mare erau relaxați și binedispuși, protestul de luni a fost mult mai serios, chiar ostil.

Îți mai recomandăm Fermierii protestează în fața Parlamentului European: „Vrem să producem mâncare de calitate și așa nu se poate”

Și răspunsul polițiștilor a fost mult mai dur decât cu trei săptămâni în urmă, când nu au folosit la fel de mult arsenalul de control al mulțimii.

Ministrul Agriculturii din Belgia, țară care se află la președinția rotativă a Consiliului European, a transmis că omologii săi ascultă plângerile fermierilor, dar că sunt nemulțumiți de modul în care se manifestă.

„Putem înțelege că unii sunt în situații dificile, dar agresiunea nu a fost niciodată o sursă pentru soluții”, a transmis ministrul David Clarinval.

Fermierii europeni sunt încă nemulțumiți

În urma ultimelor proteste, fermierii au primit unele concesii din partea UE. Comisia a redus sau a derogat cerințele de mediu, în special punctele sensibile: odihna pământului (pârloaga) și folosirea pesticidelor.

Agricultorii europeni spun că nu e de ajuns.

„Am ajuns la capătul răbdării”, declară un tânăr fermier belgian, care nu dorește să-i folosim numele, în timp ce își aprinde o țigară pe scara tractorului.

Agricultorii cer relaxarea regulilor din Directiva de Restaurare a Naturii, să fie plătiți mai bine pentru recoltele lor și să fie redusă birocrația excesivă.

O altă sursă de nemulțumire pentru agricultorii europeni este acordul de liber schimb UE-Mercosur, cu patru țări sud-americane. Acesta ar aduce în Europa produse agricole mai ieftine și cultivate la standarde mai puțin stricte, ceea ce ar crea competiție nedreaptă producătorilor europeni.

Acordul este departe de a fi semnat, potrivit Comisiei, pentru că țările partenere nu ar fi îndeplinit deocamdată standardele de mediu.

Îți mai recomandăm Fermierii europeni, exceptați de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă