Fermierii protestează în fața Parlamentului European: „Vrem să producem mâncare de calitate și așa nu se poate”

Cei mai mulți fermieri s-au strâns în piața Luxemburg, din fața Parlamentului European. Bruxelles, 1 februarie 2024.

Peste o mie de tractoare au blocat joi străzile din jurul Parlamentului European. „Vrem să producem mâncare de calitate și așa nu se poate”, spun fermierii. Claxoanele lor au răsunat în tot centrul Bruxellesului.

Fermierii din mai multe țări europene au aruncat cu ouă și cu petarde înspre jandarmii care mențineau perimetrul de siguranță al Parlamentului European (PE).

Piața Luxembourg, din fața clădirii PE, a fost vandalizată de fermieri. Aceștia au doborât o statuie, au incendiat cauciucuri și au aruncat paie pe jos.

Nu au lipsit momentele tensionate dintre protestatarii din prima linie și forțele de ordine, iar polițiștii au tras cu tunuri cu apă rece și gaz lacrimogen către fermieri.

„Bruxellesul este ca un oraș asediat”, a declarat premierul belgian, Alexander de Croo.

Protest al fermierilor europeni la Parlamentul European, în Bruxelles, Belgia, 1 februarie 2024.

La protestul din Bruxelles au participat mii de fermieri belgieni, olandezi, francezi, germani, spanioli și italieni.

Cel mai numeros grup a fost cel al italienilor, care au venit în număr mare și au fost echipați cu geci asortate, pancarte, baloane și o masă de produse agricole prin care au afișat regulile europene de care sunt nemulțumiți.

Proteste ale fermierilor au loc, de câteva săptămâni, în mai multe țări europene, din Portugalia până în Grecia și din Franța până în România.

Aceste proteste sunt organizate pe fondul dificultăților economice ale muncitorilor din agricultură și, mai spun fermierii, a constrângerilor impuse de regulile europene de protecție a mediului.

Forțele de ordine strânse în fața Parlamentului European au folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor.

„Pentru noi, una dintre cele mai mari probleme este odihna a 4% din pământul nostru, care trebuie să se odihnească în timp ce noi importăm din alte țări, și nu e corect. Vrem să producem mâncare, mâncare de calitate, și așa nu se poate”, explică Eleonora, reprezentanta Coldiretti, cea mai mare asociație de fermieri din Europa, pentru Europa Liberă.

De asemenea, o parte dintre fermieri au fost nemulțumiți de traseul cerealelor ucrainene pe continent.

Ca răspuns la protestele din ultima perioadă, Uniunea Europeană a promis că va monitoriza mai atent importurile de cereale din Ucraina și că va deroga o parte din cerințele de mediu.

De exempli, regula conform căreia fermierii trebuie să lase liber 4% din pământul arabil nu va fi impusă în 2024.

Fermierii olandezi au venit la Parlamentul European cu următorul mesaj: „Nu uitați: Fără fermieri = fără mâncare”, Bruxelles, 1 februarie 2024.

Flexibilitatea executivului european vine în semn de solidaritate cu fermierii, consideră comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Fermierii sunt coloana vertebrală a securității alimentare a UE”, a transmis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, fermierii spun că vor continua să protesteze, deoarece nu sunt mulțumiți cu concesiile autorităților de la Bruxelles.

Îți mai recomandăm Reportaj din mijlocul protestatarilor. Ce îi supără pe fermieri și transportatori

La rândul lor, fermierii belgieni au ieșit în stradă pentru a atrage atenția asupra diferenței dintre prețurile reduse de importuri și veniturile pe care le obțin producătorii locali.

„Fermierii vor să fie plătiți cum trebuie, pentru că Europa nu-i plătește și aduce mâncare din alte țări. Vor prețuri corecte și vor să cumpărăm mâncare belgiană, nu carne de pasăre din Brazilia”, spune Amandine, o tânără ce poartă jacheta verde a Asociației Agricultorilor Valoni, pentru Europa Liberă.

Fermierii valoni au protestat și marți, în orașul Namur, unde ministrul belgian al Mediului, Zakia Khattabi, nu le-a putut da un răspuns satisfăcător cererilor lor.

„Sfârșitul nostru este foamea voastră”, este mesajul scris în franceză pe un sicriu de către fermierii valoni. Valonia este zona sudică a Belgiei, cu o populație vorbitoare de franceză.

La protestul din fața Parlamentului European au participat și membri ai ONG-urilor de mediu, care se împotrivesc acordului de liber schimb UE-MERCOSUR.

Acordul ar inunda piața europeană cu produse ieftine și de calitate proastă, spun agricultorii, ale căror venituri sunt puse în pericol de concurența celor din America de Sud.

Pe fondul protestelor fermierilor francezi, președintele francez Emmanuel Macron a spus că a convins-o personal pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să renunțe la acest acord.

Oficialii europeni spun, pe de altă parte, că negocierile sunt încă în desfășurare.

Stop UE-MERCOSUR și scoateți alimentele din acordul de liber schimb, cer fermierii și ONG-urile printr-un banner, la protestul de joi, 1 februarie 2024.

„Suntem aici ca să susținem fermierii și avem aceleași cerințe: să se oprească negocierile UE-MERCOSUR. Acordul de liber schimb ar crea o competiție între fermierii europeni și cei din restul lumii, care ar scădea prețurile”, declară Julie Zalcman, din partea ONG-ului Friends of the Earth Europe, pentru Europa Liberă.

„Este o urmare a politicilor neoliberale care au slăbit sistemele agricole din Europa în ultimele decenii”, mai menționează ea.

O membră a grupului activist Extinction Rebellion, aflată în mulțime, consideră că acordul UE-MERCOSUR ar încuraja agricultura la un nivel nesustenabil în America de Sud, ceea ce ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului.

În Brazilia, mare parte din tăierea pădurilor amazoniene se datorează industriei agricole.

În paralel, la Bruxelles are loc un summit extraordinar al liderilor europeni. Ei s-au strâns să discute bugetul comunitar și ajutoarele pentru Ucraina. Agricultura nu este pe agendă.

Îți mai recomandăm Pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, aprobat de liderii Uniunii Europene