Secția de judecători a CSM vrea să-i fie reprezentată opinia la Bruxelles, la întâlnirea Timmermans-magistrați protestatari

Dan Perjovschi, Proteste 2019

Secţia pentru judecători a CSM a hotărât, în unanimitate, să ceară Comisiei Europene să-și exprime puncte de vedere la întâlnirea pe care au anunțat că o vor avea luna viitoare magistrații protestatari cu comisarii europeni Frans Timmermans și Vera Jourova. De asemenea, Secția de judecători i-a chemat la discuții pe judecătorii care protestează.

Cu alte cuvinte, Secția de judecători a CSM vrea să fie și informată și reprezentată la discuțiile pe care magistrații români vor să le aibă cu Comisia Europeană, după ce președintele CSM, Lia Savonea, și Ministerul Justiției nu au ținut cont de revendicărilor lor.

În interiorul Secției de judecători a CSM există poziții divergente, cum sunt, de pildă cele ale Liei Savonea, președinte CSM, apropiată de putere, în opoziție față de președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, critică față de măsurile lui Tudorel Toader. Tarcea l-a numit recent pe ministru „impostor-reformator”.

După o ședință furtunoasă, judecătorii din cadrul CSM au publicat pe site-ul instituției un mesaj care le cuprinde solicitările.

CSM solicită, de asemenea, ca intermedierea schimbului de mesaje cu reprezentanții Comisiei Europene să se facă prin intermediul „reprezentanților României la Comisia Europeană.

Îți mai recomandăm Judecătorul Amelia Farmathy despre asaltul Guvernului asupra Justiției: „Cred că va fi luptă la baionetă, dar magistrații vor rezista”

În mesaj, CSM afirmă că este garantul independenței Justiției și autoritatea de reprezentare a corpului judecătorilor atât în țară, cât și peste hotare.

Secţia pentru judecători îi cheamă la dialog pe magistrații care protestează, inclusiv pe cei care vor să meargă la Bruxelles, și își reafirmă "disponibilitatea pentru rezolvarea problemelor care îi preocupă".

Mesajul Secției de judecători vine după două săptămâni în care judecători și procurori din peste 50 de instanțe și parchete și-au încetat sau și-au restrâns activigtatea, în semn de protest față de Ordonanța 7/2019. Protestele lor nu au încetat nici după cele câteva modificări operate într-o nouă ordonanță de urgență, 9/2019, adoptată de guvern.

Revendicările magistraților se referă la abrogarea OUG 7 și la desființarea Secției speciale de investigare a magistraților - SIIJ, pe care o consideră un instrument de intimidare și hărțuire a lor.

Îți mai recomandăm Revolta magistraților împotriva Ordonanței 7 ia amploare, sub amenințarea PSD că protestatarii riscă închisoarea

Însă nu toți magistrații protestează. 30 de președinți și vicepreședinți de instanțe au prezentat un mesaj în care au s-au delimitat de proteste și au făcut apel la „dialog cu puterea”.

Întâlnirea de la Bruxelles invocată în apelul CSM este a unei delegații formate din 30 de judecători și procurori din toată țara cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, și cu Vera Jourova, comisaul pentru Justiție ai UE. ”Este cazul să vorbim noi înșine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiției vorbește prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo”, a anunțat judecătorul Cristi Dănileț, unul dintre inițiatorii acestei intâlniri.

În mai multe dintre declarațiile magistraților protstatari s-au regăsit critici la adresa CSM, instituție pe care nu o mai consideră reprezentativă. În mod explicit, cum este cazul Curții de Apel de la Brașov, s-a decis declanșarea procedurii de demitere a președintei CSM, Lia Savonea, apropiată de PSD.