Forțele de securitate din Georgia au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii care s-au strâns în fața parlamentului din Tbilisi, joi seară și pe parcursul nopții. Polițiștii au agresat mai multe persoane, inclusiv jurnaliști de la Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) și alte instituții media.
Parlamentul și-a ridicat nivelul de securitate la cel mai înalt nivel de amenințare - cod roșu - în timp ce mii de persoane s-au adunat pentru a-și exprima furia față de anunțul făcut joi de prim-ministrul Irakli Kobakhidze, potrivit căruia guvernul său suspendă negocierile de aderare la UE până în 2028 și nu va accepta subvenții bugetare de la Bruxelles.
Georgia a fost bulversată de la alegerile parlamentare din octombrie, în urma cărora partidul Visul Georgian a obținut 54% din voturi. Opoziția georgiană și guvernele occidentale au susținut că votul a fost marcat de fraude și, de asemenea, au acuzat influența Rusiei.
Proteste mai mici pro-UE au izbucnit, de asemenea, în orașe precum Batumi, Gori, Kutaisi și Zugdidi.
La începutul zilei de 29 noiembrie, poliția antirevoltă a desfășurat gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva demonstranților pașnici, represiunea continuând în cursul dimineții, poliția mascată trăgând cu gloanțe de cauciuc și bătând cu brutalitate protestatari și jurnaliști.
Jurnalistul Davit Tsagareli de la Serviciul georgian al RFE/RL a fost lovit cu pumnul și aruncat la pământ de un polițist în timp ce relata în direct de la fața locului.
Anterior, jurnaliștii RFE/RL au filmat cum un polițist lovea în mod repetat în cap un jurnalist de la TV Formula. După ce jurnalistul a căzut la pământ, ofițerul a fugit de la fața locului. Jurnalistul a fost spitalizat cu răni la față și la cap.
Președintele georgian Salome Zurabișvili, un critic acerb al partidului de guvernământ Visul Georgian, s-a alăturat protestului de la Tbilisi din 28 noiembrie, în semn de solidaritate cu manifestanții.
„Sunt alături de acești oameni. Rezistența a început și nu se va încheia până când nu vom avea noi alegeri”, a declarat ea.
De asemenea, ea s-a confruntat cu un cordon de polițiști antirevoltă, cărora le-a spus că este „datoria lor să protejeze” suveranitatea Georgiei și i-a întrebat dacă „servesc Rusia sau Georgia”.
Îți mai recomandăm Studenții din Georgia contestă rezultatul alegerilorDemonstranții din Zugdidi, oraș din vestul țării, au declarat pentru RFE/RL că partidul de guvernământ Visul Georgian se îndepărtează de UE și împinge Georgia spre Rusia.
„Autoritățile georgiene au întrerupt toate relațiile cu Uniunea Europeană și, de asemenea, refuză să primească finanțare. Acest lucru va duce cu siguranță la un colaps economic”, a declarat profesoara Manana Mikawa, pentru RFE/RL.
Joi, în cursul zilei, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită noi alegeri legislative în Georgia și sancțiuni împotriva membrilor de rang înalt ai partidului Visul Georgian.
În rezoluția sa, Parlamentul European a afirmat că rezultatul alegerilor „nu a servit drept o reprezentare fiabilă a voinței poporului georgian”.
De asemenea, PE a solicitat ca Uniunea Europeană, care a înghețat luna trecută cererea de aderare a Georgiei, să impună sancțiuni oficialilor-cheie din partidul de guvernământ, după ce premierul Kobakhidze a suspendat negocierile de aderare și a respins toate subvențiile bugetare de la UE până în 2028.
Îți mai recomandăm „Coada rusească”. Cum ar putea analiza datelor să dezvăluie frauda electorală din GeorgiaGeorgia a primit statutul de țară candidată la UE în decembrie 2023, însă relațiile cu Bruxellesul s-au deteriorat în ultimele luni, începând cu adoptarea controversatei legi privind „agenții străini”, despre care criticii spun că amenință să discrediteze public mii de instituții media și grupuri ale societății civile ca fiind „în serviciul” unor puteri externe.
În iulie, Statele Unite au anunțat că vor întrerupe asistența în valoare de peste 95 de milioane de dolari acordată guvernului georgian, avertizând că acesta regresează în ceea ce privește democrația.
Îți mai recomandăm Georgia | Proiectul privind agentul străin a devenit parțial lege. În 60 de zile va intra definitiv în vigoareEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.