Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că, în cazul în care Ucraina va primi permisiunea de a folosi arme occidentale de precizie, cu rază lungă de acțiune, „ar însemna că țările NATO, SUA, țările europene, sunt în război cu Rusia”, a spus Vladimir Putin.
„Dacă acesta este cazul, ținând cont de schimbarea naturii conflictului, vom lua deciziile adecvate pe baza amenințărilor cu care ne vom confrunta”, a spus președintele Rusiei ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist din Sankt Petersburg.
Comentariile lui Putin au venit la o zi după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a dat cel mai puternic indiciu de până acum că Washingtonul ar putea ridica restricțiile impuse Ucraine pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte militare cheie din interiorul Rusiei.
Vorbind la Kiev alături de ministrul de externe al Marii Britanii, David Lammy, Blinken a spus că SUA au fost „din prima zi” dispuse să-și adapteze politica pe măsură ce situația de pe câmpul de luptă din Ucraina se schimbă. „Vom continua să facem acest lucru”, a subliniat el.
Secretarul de stat SUA a sugerat că trimiterea de rachete balistice de către Iran la Moscova, dezvăluită săptămâna aceasta, a schimbat gândirea strategică la Londra și Washington. A fost o „escaladare semnificativă și periculoasă”, a spus oficialul american.
Surse guvernamentale de la Londra citate de presa britanică au indicat că o decizie de a permite Ucrainei să folosească rachetele de croazieră Storm Shadow împotriva țintelor din Rusia a fost deja luată în spatele ușilor închise.
Îți mai recomandăm Sancțiuni SUA împotriva Iranului după un presupus transfer de rachete în RusiaPotrivit The Guardian, e puțin probabil ca decizia să fie anunțată însă public, nici măcar la întâlnirea de vineri dintre premierul britanic Keir Starmer și președintele SUA, la Washington.
Cei doi lideri intenționează să discute despre războiul din Ucraina și despre modul în care acesta ar putea fi încheiat.
Ucraina depinde în mare măsură de sprijinul occidental în efortul de apărare în fața trupelor Moscovei.
Țările occidentale insistă că ele și NATO nu sunt în război cu Rusia și nu amenință Rusia.
Kievul a cerut în mod repetat SUA și Marii Britanii să permită forțelor ucrainene să folosească rachete cu rază lungă de acțiune adânc în teritoriul rusesc pentru a perturba logistica rusă și a ataca aerodromurile militare din spatele liniei frontului.
Până acum, SUA au dat Kievului permisiunea de a-și folosi munițiile pentru a lovi în interiorul teritoriului rusesc doar dacă țintele se află în apropierea graniței de Est a Ucrainei.
Știre redactată cu informații oferite de AFP și dpa.
Îți mai recomandăm SUA și Marea Britanie promit 1,5 miliarde de dolari ajutor suplimentar pentru UcrainaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.