Actualizare - Un robot de aterizare construit de o companie privată a suferit luni o problemă tehnică în drum spre Lună, amenințând să pună în pericol prima aterizare ușoară pe Lună din SUA din ultimii 50 de ani.
Problema cu sistemul de propulsie al landerului a urmat lansării cu succes a unei noi rachete Vulcan, realizată de un joint venture creat de Boeing și Lockheed Martin.
Compania de robotică spațială Astrobotic's Peregrine a lansat la 2:18 am ET din Cape Canaveral, Florida, cu primul zbor al Vulcan, o rachetă puternică care a fost dezvoltată timp de un deceniu de compania Boeing-Lockheed United Launch Alliance (ULA).
Știrea inițială
La bordul rachetei Vulcan se află modulul de aselenizare robotic „Peregrine”, dezvoltat de compania Astrobotic și NASA, care transportă echipamente științifice pe Lună. Lansarea este prima dintr-o serie de misiuni pregătitoare ale NASA pentru revenirea astronauților pe satelitul natural al Terrei.
De asemenea, lansarea din 8 ianuarie este primul dintre cele două zboruri de certificare solicitate de Forța Spațială a SUA înainte ca Vulcan să poată zbura în misiuni pentru Pentagon, scrie Reuters.
Aselenizarea propriu-zisă a modulului „Peregrine” e planificată să aibă loc pe 23 februarie
Este pentru prima dată de la ultima misiune Apollo, în 1972, când SUA face un efort de a aseleniza lin. Sonde americane au mai ajuns pe Lună prin prăbușiri controlate.
Noutatea acestei lansări, spune fizicianul Claudiu Tănăselia, este racheta Vulcan, care e o reinventare a rachetelor clasice folosite pentru lansările NASA și ale Pentagonului.
Vulcan folosește metan drept combustibil, și nu kerosen ca celelalte rachete americane de până acum. Însă nu este prima rachetă propulsată de metan care ajunge pe orbită, chinezii fiind primii care au lansat o asemenea rachetă, adaugă Claudiu Tănăselia.
Fizicianul descrie lansarea rachetei Vulcan drept „o nouă etapă în rivalitatea dintre Jeff Bezos și Elon Musk. Motoarele rachetei Vulcan, sunt făcute de compania Blue Origin a lui Jeff Bezos.”
Și nava spațială fără echipaj Starship a companiei SpaceX e dezvoltată pentru a transporta astronauți și echipamente pe Lună. Starship a avut în 2023 două lansări eșuate.
Îți mai recomandăm Lansare SpaceX | Legătura cu Starship s-a pierdut după intrarea în spațiuCompoziția tehnică a misiunii lansată de racheta Vulcan este împărțită, spune Claudiu Tănăselia: motoarele rachetei sunt de la Blue Origin, racheta Vulcan este proiectată și construită de United Launch Alliance (Boeing și Lockheed), iar modulul de aselenizare este de la compania Astrobotic.
Astrobotic este prima dintre cele trei companii americane care trimit o sondă lunară în cadrul acordurilor dintre NASA și companii private. Alte două firme, Intuitive Machines și Firefly, vor urma în lunile următoare, scrie BBC.
„Acest program este parte a programului Artemis. Artemis vrea să ducă oameni pe Lună, dar înainte de asta trimitem partea robotică de explorare a Lunii”, explică Claudiu Tănăselia.
Lansarea rachetei Vulcan și a modulului de aselenizare Peregrine, ambele produse de companii private, face parte din noul model de lucru al NASA, prin care companiile private sunt cele care produc, după specificațiile agenției spațiale americane, rachete de lansare și module de aselenizare (landere).
Este un model de lucru despre care agenția spațială crede că va funcționa și va reduce costurile.
Îți mai recomandăm Sonda spațială Chandrayaan a aterizat pe Lună în „strigătul de victorie” al Indiei
Activitățile sondei Peregrine din această misiune se vor concentra asupra pregătirilor pentru prezența umană ulterioară pe suprafața lunară.
NASA este c0nsiderată un client al misiunii, astfel că firma Astrobotic a putut vinde servicii de transport către lună și altor organizații. Astfel, la bord se mai află și mici alte vehicule științifice pentru explorarea lunii, fotografii, desene, plăci și înregistrări audio.
Două companii au trimis mici capsule dintre care una conține ADN-ul renumitului scriitor britanic de science-fiction Arthur C. Clarke.
Însă prima încercare de aselenizare lină din 2024 va fi făcută de agenția spațială japoneză (Jaxa) și este așteptată să se întâmple pe 15 ianuarie.
De asemenea, China a anunțat că va trimite la jumătatea acest an o misiune pe Lună pentru a aduce pe Pământ roci selenare, pentru a fi studiate..
India a reușit anul trecut o aterizare lină pe Lună, dar Rusia a eșuat într-o încercare asemănătoare.