Raed Arafat anunță posibila suplimentare a măsurilor restrictive

Raed Arafat anunță posibila suplimentare a măsurilor restrictive

Raed Arafat, secretar de stat responsabil al Departamentului pentru situații de urgență, a anunțat iminența extinderii măsurilor restrictive după ce a fost diagnosticat cel de-al 29-lea pacient cu coronavirus în România.

De astăzi, copiii din școli, grădinițe și licee stau acasă, iar multe universități și-au închis deja porțile. Măsura este aplicată până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

Săptămâna trecută, autoritățile române au anunțat adoptarea unui plan de combatere a răspândirii Covid-19, care cuprinde patru scenarii, însă măsurile concrete pe care le cuprinde documentul nu sunt publice.

  • Primul scenariu se raportează la cel mult 25 de cazuri,care a fost depășit de ieri, când au fost declarat al 29-lea caz.
  • Al doilea scenariu se aplică atunci când sunt 100 de persoane diagnosticate
  • Al treilea scenariu, între 100 și 2.000 de cazuri depistate
  • Scenariul al patrulea, peste 2.000 de oameni infectați.

”Este posibil să ajungem la măsuri mai restrictive pe întâlnirile publice. (...) Este clar că trebuie să ajungem poate la încă o restricţionare. Sunt discuţii care au fost, după asta venim cu ele. Clar că vom veni, cel mai probabil mâine (miercuri – n.r.) , cu o anumită măsură în plus” a declarat Raed Arafat marţi seară, la Antena 3, citat de news.ro

O nouă ședință Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă este programată miercuri, de la ora 9. Autoritățile ar urma să impună noi măsuri restrictive precum anularea curselor aeriene din și spre nordul Franței și Madrid.

România are, în prezent, confirmate un număr de 29 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care șapte sunt vindecate, dar Raed Arafat avertizează că rata de infectare poate să înregistrare o creștere foarte mare.

”Este posibil să se ajungă la o rată de infectare foarte mare. La o rată de infectare foarte mare, numărul deceselor pe plan mondial poate să fie foarte mare. Sunt păreri, niciunul nu poate să spună ce va fi, din cauza asta suntem obligaţi să luăm toate măsurile posibile ca să limităm şi să prevenim”, a afirmat Raed Arafat.

Întrebat care ar putea fi rata de infectare cu COVID în România, Raed Arafat a arătat că la nivel mondial cifrele variază între 30 şi 70 %.

Printre măsurile ce ar putea fi implementate, arată secretarul de stat din M.A.I., se numără și limitarea adunărilor publice la un număr de 300 de participanți.

Raed Arafat a precizat că orice măsură restrictivă s-ar lua, aceasta trebuie să se aplice tuturor instituţiilor, inclusiv bisericii.

De miercuri intră în vigoare măsura Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență prin care toate școlile și grădinițele vor fi închise. Astfel, aproximativ trei milioane de copii vor rămâne acasă, ca măsură preventivă, până pe 22 martie.