Occidentul a oferit un „răspuns robust” agresiunii Rusiei în Ucraina, dar a tolerat nerespectarea drepturilor omului în țări partenere, precum Israel, Arabia Saudită sau Egipt, arată cel mai recent raport al organizației Amnesty International.
Raportul anual al organizației, care radiografiază respectarea drepturilor în lume în 2022, a fost publicat luni 27 martie.
Documentul „subliniază duble standarde cu privire la drepturile omului și eșecul comunității internaționale de a se uni în jurul aplicării în mod substanțial a drepturilor omului și a valorilor universale”, notează reprezentanții organizației, într-o prezentare succintă a concluziilor raportului.
Răspunsul la invazia rusească dezvăluie un sistem nepregătit să gestioneze crize globale, mai notează aceștia.
„Răspunsul robust al țărilor vestice la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei contrastează puternic cu o lipsă deplorabilă de acțiuni importante cu privire la grave abateri ale aliaților lor incluzând Israelul, Arabia Saudită și Egiptul”.
Amnesty International insistă că - la aproape 75 de ani de la Declarația universală cu privire la drepturile omului - este nevoie de un sistem bazat pe reguli internaționale privitoare la drepturile omului care „să fie aplicat oricui, oriunde”.
„Invazia rusească de mari proporții din Ucraina în 2022 a condus la numeroase infracțiuni, a generat o criză energetică și alimentară globală și a căutat să conturbe un sistem multilateral slab. A scos de asemenea la iveală ipocrizia statelor vestice care au reacționat în forță la agresiunea Kremlinului dar au tolerat sau au fost complici la abateri grave comise în alte părți”.
„Răspunsurile la invazia rusească ne-au dovedit ce poate fi făcut când există voință politică. Am văzut o condamnare globală, investigarea infracțiunilor, granițe deschise pentru refugiați. Aceste răspuns trebuie să fie o marcă pentru cum trebuie să răspundem tuturor abaterilor legate de drepturile omului”, a spus secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard.
Îți mai recomandăm Misiune OSCE în Belarus, la cererea SUA și a altor 37 de stateStandardele duble și răspunsurile inadecvate la abuzurile asupra drepturilor omului în lume au alimentat nepedepsirea unor fapte și instabilitate, incluzând „o tăcere asurzitoare asupra istoricului Arabiei Saudite în privința drepturilor omului, pasivitate în privința Egiptului și refuzul de a confrunta sistemul de apartheid aplicat de Israel împotriva palestinienilor”.
Anul 2022 a fost unul din cei mai crunți pentru palestinienii de pe teritoriul cunoscut internațional drept West Bank, începând cu 2006. Nu mai puțin de 151 de persoane între care zeci de copii au fost uciși de forțele israeliene, potrivit organizației.
În loc să solicite Israelului încetarea sistemului de apartheid, multe guverne vestice ar fi ales să îi atace pe cei care l-au denunțat.
De asemenea, SUA a condamnat explicit agresiunea Rusiei, a găzduit mii de ucraineni, dar a expulzat între septembrie 2021 și 2022 peste 25.000 de haitieni, unii dintre ei fiind supuși la torturi sau rele tratamente, transmite organizația.
Îți mai recomandăm Raport Freedom House: 17 ani de declin al libertății în lume. 38% la sută din populația globului trăiește în regimuri autoritareÎn document este subliniată și folosirea de către China a unor tactici de forță pentru suprimarea acțiunilor cu privire la „crimele împotriva umanității” pe care le-ar fi comis, dar și eșecul instituțiilor regionale și globale - „conduse de interesul propriu al membrilor” - de a oferi răspunsuri adecvate conflictelor în care zeci de mii de oameni au murit în Etiopia, Myanmar și Yemen.
„Standardele duble” au oferit un imbold unor țări precum China și au permis Arabiei Saudite și Egiptului „să eludeze, ignore și deturneze criticile cu privire la istoricul lor în privința drepturilor omului”.
Îți mai recomandăm Otrăviri în masă în școlile din Iran. Sute de eleve au fost intoxicate cu un gaz misteriosOrganizația mai subliniază că ONU a împuternicit un raportor special cu privire la situația drepturilor omului în Rusia și a înființat un mecanism de investigare în Itran, pe fondul protestelor soldate cu morți.
Pe de altă parte Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a decis prin vot să nu continue investigațiile sau cel puțin să discute despre propriile descoperiri cu privire la posibile crime împotriva umanității în Xinjiang, China și a întrerupt o rezoluție cu privire la Filipine.
„Avem nevoie de mai puțină ipocrizie, mai puțin cinism și de acțiunii mai consistente, bazate pe principii din partea tuturor statelor pentru promovarea și protejarea tuturor drepturilor”, a mai spus secretarul general al organizației, Agnès Callamard.