„În calitate de președinte, eforturile mele sunt îndreptate acum spre prevenirea instabilității, violenței și strămutării oamenilor”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe televizate. Ghani a spus că se consultă la momentul actual cu oameni din guvernul său, cât și cu alți politicieni afgani sau lideri internaționali.
Președintele afgan nu a dat niciun semn de răspuns la cererea talibanilor de a demisiona. Insurgenții au condiționat viitoarele discuții privind încetarea focului și o soluție politică la criza actuală din Afganistan de renunțarea lui Ghani la funcția politică.
Potrivit lui Ghani, prioritatea actuală rămâne consolidarea forțelor de securitate.
„Măsuri serioase se iau în această privință”, a punctat acesta.
Liderul de la Kabul nu plănuiește să renunțe la șefia țării. Șansele acestuia de a rămâne în fruntea guvernului afgan și de a putea purta negocieri cu talibanii sunt infime. În trecut, acesta a jucat un rol controversat când i-a numit pe talibani drept „subordonați ai Pakistanului”. În replică, aceștia l-au numit pe Ghani „subordonat al americanilor”.
Qatarul, care a ținut până acum discuții de pace neconcludente între guvernul afgan și insurgenți, le-a cerut sâmbătă talibanilor să înceteze focul în timpul unei întâlniri cu reprezentanții acestora.
Cu toate acestea, talibanii nu plănuiesc să înceteze lupta împotriva forțelor de securitate afgane, slăbite și demoralizate de pe urma înfrângerilor din ultima săptămână.
În ultimele zile, guvernul afgan a pierdut mai bine de 15 orașe după ofensiva rapidă a talibanilor. Printre ele se numără și Mazar-e-Sharif, al patrulea cel mai mare oraș din Afganistan, care a fost cucerit de insurgenți pe 14 august.
Îți mai recomandăm Războiul din Afganistan | SUA și Marea Britanie evacuează o parte din personalul diplomaticÎnfrângerile au dus la capitulări în masă ale soldaților afgani, iar insurgenții au capturat elicoptere și echipamente militare oferite de Statele Unite în valoare de milioane de dolari.
În unele orașe s-au dat lupte grele timp de câteva săptămâni, dar talibanii au reușit, în final, să treacă de liniile defensive ale guvernului afgan.
Implozia militară are loc după ce Statele Unite au investit mai bine de 83 de miliarde de dolari în instruirea forțelor de securitate afgane și dotarea acestora cu arme și echipament corespunzător.
Înainte de întâlnirea de la Doha, insurgenții reușiseră să cucerească Pul-e Alam, capitala provinciei Logar. Orașul se află la 70 de kilometri sud de Kabul, potrivit unui membru al consiliului provincial local, citat de Reuters.
Vineri, 13 august, membrii NATO s-au reunit de urgență pentru a discuta situația din Afganistan.
Secretarul general, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații „sunt profund îngrijorați de nivelurile ridicate de violență cauzate de ofensiva talibanilor, inclusiv atacuri asupra civililor, omoruri vizate și rapoarte despre alte abuzuri grave ale drepturilor omului.”
În aceste condiții, SUA și Marea Britanie au trimis trupe care să asiste la evacuarea personalului diplomatic din Kabul.
„Ne reducem în continuare prezența în Kabul, având în vedere situația de securitate aflată în continua schimbare”, a precizat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite. „Ne așteptăm să ajungem la o prezență diplomatică de bază în Afganistan în urmatoarele săptămâni”, a continuat acesta.
Ambasada americană va rămâne în continuare deschisă în aceeasi locație, potrivit lui Price. Ambasada Marii Britanii, potrivit ministrului apărării britanic, Ben Wallace, va fi mutată într-o locație mai sigură din „Zona Verde”.
Îți mai recomandăm Războiul din Afganistan | Mărturia unui refugiat care a scăpat din calea ofensivei talibanilor