Israelul a securizat granița cu Gaza și a lovit 200 de ținte în cursul nopții. Hamas amenință că va ucide ostaticii

Explozii uriașe sunt văzute în timpul bombardamentelor israeliene în Gaza, pe 9 octombrie 2023. Israelul a impus un asediu total asupra Fâșiei Gaza, ca răspuns la atacul surpriză al Hamas de sâmbătă.

Israelul a lovit în noaptea de luni spre marți peste 200 de ținte din Fâșia Gaza. A fost cel mai dur atac aerian din istoria de 75 de ani a conflictului cu palestinienii. Hamas a promis că va ucide ostaticii capturați în incursiunea de sâmbătă.

Război în Israel - informații pe scurt

• Bilanțul războiului a crescut la aproape 1.600 de morți și mii de răniți de ambele părți. Aproximativ 900 de oameni, inclusiv 73 de soldați, au fost uciși în Israel. În Gaza, peste 680 de persoane au fost ucise.
• Armata israeliană a anunțat marți dimineață că a preluat controlul asupra graniței cu Fâșia Gaza, unde au bombardat peste 200 de ținte în cursul nopții și că a ucis circa 1.500 de luptători Hamas care au intrat pe teritoriul israelian.
• Forțele israeliene spun că vor lansa unul dintre cele mai mari valuri de atacuri aeriene împotriva Hamas, după ce a impus „o blocadă totală” împotriva Fâșiei Gaza, ca represalii la incursiunea de sâmbătă a grupării teroriste.
• Gruparea Hamas a promis că va ucide israelienii capturați dacă atacurile fără avertismente vor viza civili.
• Guvernul de la Ierusalim ar fi ignorat avertismentele repetate ale Egiptului, conform cărora Hamas se pregătea de „un atac de anvergură”. Premierul Netanyahu a negat că a discutat cu vreun oficial egiptean despre subiect.

Iranul neagă implicarea, dar „sărută mâinile” celor care au planificat atacul

Ayatollahul Ali Khamenei a declarat că Iranul nu a fost implicat în atacul Hamas asupra Israelului, dar a salutat ceea ce el a numit înfrângerea „ireparabilă” a Israelului din punct de vedere militar și al serviciilor de informații.

„Sărutăm mâinile celor care au planificat atacul asupra regimului sionist”, a declarat Khamenei în primul său discurs televizat de la atac, potrivit Reuters.

„Propriile acțiuni ale regimului sionist sunt de vină pentru acest dezastru”, a adăugat el.

Ayatollahul Ali Khamenei.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat luni seară că ofensiva Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza „abia a început”.

„Ceea ce le vom face dușmanilor noștri în zilele următoare va răsuna în mintea lor timp de generații”, a declarat el într-o alocuțiune televizată.

Atacurile aeriene au continuat în noaptea de luni spre marți în Fâșia Gaza, iar armata israeliană a precizat în cursul dimineții că a lovit peste 200 de ținte și că a a reușit să închidă complet granița cu teritoriul controlat de Hamas.

De asemenea, armata a mai anunțat marți dimineață că a găsit cadavrele a circa 1.500 de teroriști ai Hamas.

O clădire distrusă în bombardamentele israeliene în tabăra de refugiați din Rafah, Fâșia Gaza, luni, 9 octombrie 2023.

Luni, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au mobilizat 300.000 de rezerviști, cel mai mare număr din istoria țării.

Hamas a afirmat că deține cel puțin 130 de ostatici, inclusiv soldați israelieni și persoane răpite de pe stradă, și amenință că îi va ucide dacă loviturile aeriene israeliene vor viza civili din Gaza.

Dar ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a avertizat Hamas să nu facă rău niciunuia dintre ostatici, spunând că ar fi o crimă de război care „nu va fi iertată”.

Îți mai recomandăm 300.000 de soldați israelieni, mobilizați. Beniamin Netanyahu: Nicio piatră nu va rămâne neîntoarsă! Vom schimba Orientul Mijlociu

Circa 100 de civili uciși într-un kibbutz

Între timp, Israelul continuă să găsească cadavre în urma atacului surpriză al grupării Hamas din 7 octombrie, când luptătorii Hamas au pătruns în orașele din sudul Israelului.

Serviciul israelian de salvare Zaka a anunțat luni seară că peste 100 de cadavre au fost recuperate din kibbutzul Beeri, care a fost scena unei luări de ostatici. Mica comunitate agricolă avea aproximativ o mie de persoane înainte de atac, conform Associated Press.

Mașini distruse la festivalul de muzică Tribe of Nova Trance de lângă kibuttzul Re'im, în sudul Israelului, sâmbătă, 7 octombrie 2023. Peste 260 de oameni au fost uciși aici de militanții Hamas.

Această cifră crește bilanțul total la aproximativ 900 de persoane ucise în atacurile Hamas din Israel.

De cealaltă parte, autoritățile palestiniene spun că în Gaza au fost ucise peste 680 de persoane în urma bombardamentelor israeliene.

ONU: Peste 180.000 de palestinieni au rămas fără adăpost

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni a declarat marți că se străduiește să găzduiască peste 187.518 palestinieni din Gaza, strămutați de atacurile israeliene în curs de desfășurare, în timp ce spitalele și școlile pe care le administrează în Fâșia Gaza au fost avariate în timpul luptelor.

Agenția a precizat că adăpostește aproximativ 137.500 de oameni în 83 de școli pe care le administrează în Fâșia Gaza, însă acestea au devenit supraaglomerate, iar unele dintre ele oferă doar o cantitate limitată de apă potabilă, potrivit Associated Press.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că parlamentul și ministerele civile din Gaza sunt ținte legitime în cadrul ofensivei sale împotriva Hamas.

Îți mai recomandăm Marile întrebări ale atacului Hamas în Israel

Richard Hecht a completat că, din cauza faptului că forțele aeriene ale Israelului sunt întinse, s-ar putea să nu existe același „nivel de fidelitate” în ceea ce privește avertizarea țintelor înainte de lovituri, mai scrie AP.

Întrebat dacă Israelul consideră că guvernul civil al Hamas, cum ar fi parlamentul și ministerele, sunt ținte legitime, Hecht a spus că „dacă există un trăgător care trage rachete de acolo, se transformă într-o țintă militară”.

Confruntări la granița cu Libanul

Armata israeliană a declarat marți dimineață că un comandant adjunct israelian a fost ucis în confruntările din nordul țării de la granița cu Libanul, potrivit AP.

Militanți palestinieni din gruparea Jihadul Islamic în Israel din Liban, iar ca răspuns armata israeliană a bombardat sudul acestei țări.

Grupul militant libanez Hezbollah a declarat că cinci dintre membrii săi au fost uciși și a ripostat cu o salvă de rachete și mortiere asupra a două baze militare israeliene de peste graniță.

Îți mai recomandăm Români în infernul războiului din Israel: Toți avem rude lovite. Nu ne poate proteja nimeni de frică!

În sudul Israelului, armata a declarat marți dimineață că a bombardat două tuneluri folosite de militanții Hamas pentru a intra pe teritoriul israelian.

Aceștia au mai folosit tuneluri în trecut pentru a se infiltra în Israel, dar este raportată inclusiv o vastă rețea de tuneluri din Gaza până în Egipt, folosite pentru a introduce arme.

Presa din Israel: Egiptul a avertizat că urmează „ceva mare”

Spionajul egiptean l-ar fi avertizat pe Beniamin Netanyahu cu privire la „o operațiune groaznică” a grupării teroriste Hamas, dar premierul israelian neagă că a purtat o astfel de discuție cu vreun oficial de la Cairo, relatează Times of Israel.

Un oficial egiptean din serviciile de informații a declarat sub protecția anonimatului că Israelul a ignorat avertismentele repetate potrivit cărora grupul terorist din Gaza plănuia „ceva mare”, inclusiv o aparentă notificare directă de la ministrul serviciilor de informații din Cairo către prim-ministrul Netanyahu.

Oficialul egiptean a declarat că Egiptul, care servește adesea drept mediator între Israel și Hamas, a vorbit în repetate rânduri cu israelienii despre „ceva mare”.

Îți mai recomandăm Război în Israel | Cum de au eșuat serviciile secrete din Israel să prevină atacul major cu rachete al organizației islamiste Hamas

El a spus că oficialii israelieni s-au concentrat asupra Cisiordaniei și au minimalizat amenințarea din Gaza.

„I-am avertizat că o explozie a situației se apropie, și foarte curând, și va fi mare. Dar ei au subestimat astfel de avertismente”, a declarat oficialul pentru The Associated Press.

Dar premierul Beniamin Netanyahu a negat că ar fi primit un astfel de avertisment în avans, spunând în discursul său de luni seară că povestea a fost „fake news”.

Human Rights Watch critică ambele părți

Organizația Human Rights Watch a criticat apelul lansat luni de ministrul israelian al apărării privind „un asediu complet” al Fâșiei Gaza, pe care l-a catalogat ca formă de „pedeapsă colectivă” şi „o crimă de război”, relatează News.ro.

Omar Shakir, directorul Human Rights Watch în Israel şi Palestina, a calificat comentariile ministrului apărării Yoav Gallant drept „abominabile” şi a acuzat Israelul că foloseşte înfometarea ca pe „o armă de război”.

El a cerut inclusiv intervenţia Curţii Penale Internaţionale.

De asemenea, el a condamnat atacurile Hamas asupra comunităţilor israeliene, afirmând că „ţintirea deliberată a civililor, atacurile nediscriminatorii şi luarea de civili ca ostatici” reprezintă „crime de război în conformitate cu dreptul umanitar internaţional”.

„Atacurile ilegale şi represiunea sistematică care au afectat regiunea timp de decenii vor continua, atât timp cât drepturile omului şi responsabilitatea nu sunt luate în considerare”, a spus el.

Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a transmis marți dimineață că loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza au ras de pe faţa pământului 790 de locuinţe şi au avariat grav alte peste 5.300.

Deteriorarea a trei puncte de alimentare cu apă şi canalizare a întrerupt serviciile pentru 400.000 de persoane, mai spune ONU.

Îți mai recomandăm Ovidiu Raețchi, specialist în zona Orientului Mijlociu: Rusia profită de ce se întâmplă în Israel