Un oligarh rus dă în judecată guvernul britanic pentru că i-a confiscat iahtul

Serghei Georgievici Naumenko, un dezvoltator imobiliar care nu se află pe lista de sancțiuni a Marii Britanii, a făcut o plângere în instanță împotriva Departamentului pentru Transport (DfT), cerând să-i elibereze iahtul, lung de 58,5 metri și să plătească daune.

Un magnat rus dă în judecată guvernul Marii Britanii pentru că i-a confiscat iahtul de 38 de milioane de lire sterline la Londra, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Serghei Georgievici Naumenko, un dezvoltator imobiliar care nu se află pe lista de sancțiuni a Marii Britanii, a făcut o plângere în instanță împotriva Departamentului pentru Transport (DfT), cerând să-i elibereze iahtul, lung de 58,5 metri și să plătească daune.

Sechestrarea navei în martie 2022 a fost anunțată de secretarul pentru transporturi de la acea vreme, Grant Shapps, care a spus că confiscarea acesteia a „transformat o icoană a puterii și bogăției Rusiei într-un avertisment clar și dur pentru [Vladimir] Putin și prietenii săi”.

„Reținerea [iahtului] Phi demonstrează, încă o dată, că putem și vom lua cele mai puternice măsuri posibile împotriva celor care doresc să beneficieze de legăturile cu regimul lui Putin”, a adăugat Shapps.

Ofițerii de la Agenția Națională a Criminalității s-au urcat pe navă în martie 2022 în Canary Wharf, unde a rămas reținută de atunci.

La acea vreme, guvernul a spus că legea folosită pentru reținerea navei nu necesita dovezi sau suspiciuni că proprietarul este strâns legat de regimul Putin, ci doar că proprietarul este cetățean rus.

Îți mai recomandăm Acest mega-iaht de 700 mil. de euro îi aparține lui Putin? Ce se întâmplă cu ambarcațiunile oligarhilor

Nava a fost la Londra pentru un premiile World Superyacht, care a avut loc la hotelul de cinci stele Bulgari din Knightsbridge.

Un judecător a supravegheat o ședință preliminară la înalta instanță și a ascultat argumentele avocaților care îl reprezintă pe Naumenko și ale secretarului de transport, Mark Harper.

„În urma invaziei rusești a Ucrainei din februarie 2022, Agenția Națională de Crimă și Biroul de informații maritime al Forței de Frontieră au investigat navele cu legături cu Rusia. Phi a fost identificat ca o navă de interes”, a declarat la audierile preliminare judecătorul Chamberlain.

„Pe 28 martie 2022, secretarul de stat de atunci, deputatul Grant Shapps, și-a exercitat competențele de a reține Phi, pe motiv că era deținut, controlat sau operat de o persoană legată de Rusia.” Chamberlain a spus că o „audiere de fond” pentru a decide soarta iahtului va avea loc în iulie.

Sechestrarea iahtului s-a produs atunci când guvernul Regatului Unit era sub presiune pentru a lua măsuri mai drastice împotriva oligarhilor.

Îți mai recomandăm Poliția financiară din Italia a confiscat mega-iahtul oligarhului Melnicenko, unul din oamenii de încredere ai lui Putin

Guvernele din SUA și UEamericane și europene au reținut zeci de superyacht-uri deținute de oligarhi ruși de mare profil, care sunt sancționați. Se crede că valoarea totală a superyacht-urilor confiscate va depăși acum 4 miliarde de dolari (3,2 miliarde de lire sterline).

Phi este al treilea iaht ca mărime construit de constructorii naval Royal Huisman și include ceea ce constructorii numesc o „pivniță infinită” și o piscină patentată cu apă dulce.

Guy Booth, un neo-zeelandez cu sediul în Brighton, este căpitanul Phi și a postat mai multe fotografii cu vasul pe feedul său de Instagram.

Booth, un navigator de superyacht cu experiență, a fost numit „reprezentant al proprietarului” și „căpitan de construcție” pentru a supraveghea construcția iahtului în 2019, potrivit profilului său LinkedIn. El nu a răspuns solicitărilor de comentarii privind identitatea proprietarului.

Booth a spus anterior că proprietarul a propus „mii de idei nebune” pentru ceea ce și-a dorit de la iaht, inclusiv un apartament „penthouse” pe puntea superioară.

Îți mai recomandăm Doi afaceriști sunt acuzați de SUA că au ajutat un oligarh rus să își păstreze iahtul de 90 de milioane de dolari