Pe fondul imaginilor cu afganii disperați să ajungă în aeroportul din Kabul pentru a putea părăsi țara și al relatărilor cu privire la execuții puse la cale de talibani și încălcări flagrante ale drepturilor omului, Marea Britanie, care deține președinția grupului G7, a cerut prelungirea termenului de 31 august asumat de Washington.
Aceasta fusese una dintre temele anunțate pentru reuniunea G7 desfășurată marți după-amiază, care s-a finalizat însă fără un acord al președintelui Biden în acest sens.
„Discuția nu a dus la modificarea datei", a spus cancelarul Angela Merkel după reuniune, dar s-au purtat discuții cu privire la o eventuală folosire a unui aeroport gestionat de civili, după 31 august. Germania lucrează cu țările vecine Afganistanului pentru a-i ajuta pe refugiați.
Boris Johnson, dar și președintele Consiliului European, Charles Michel, au vorbit după reuniunea G7 de nevoia ca după 31 august, talibanii să acorde și altor afgani șansa de a părăsi țara.
Talibanii înșiși spuseseră marți că nu vor permite extinderea termenului de 31 august până la care forțele internaționale pot desfășura operațiuni de evacuare.
Potrivit AFP, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a mai declarat că SUA ar trebuie să oprească evacuarea forței de muncă afgane calificate. „SUA evacueză experți afgani, cum ar fi inginerii. Le cerem să se oprească”, a spus reprezentantul talibanilor.
În aceeași conferință, acesta le-a cerut afganilor care asediază aeroportul din Kabul în încercarea disperată de a părăsi țara să meargă acasă. „Le garantăm securitatea”, a spus reprezentantul talibanilor care pretinde că gruparea islamistă a lăsat trecutul în spate și nu are o listă a celor care ar urma să fie pedepsiți. El le-a cerut totuși femeilor să nu își părăsească locuințele, pentru a fi în siguranță.
Îți mai recomandăm Interviu | Laura Sitaru, expertă în islam: Nu cred că talibanii se vor abate de la ideologia care i-a formatÎn paralel, Înaltul comisar al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a spus, marți, că a primit informații credibile cu privire la fapte grave comise de talibani, de la executarea sumară a civililor la încălcarea flagrantă a drepturilor femeilor.
În absența forțelor SUA, care vor avea la rândul lor nevoie de câteva zile pentru a părăsi aeroportul din Kabul, Marea Britanie și ceilalți aliați internaționali nu au capacitatea de a gestiona alte evacuări de pe aeroportul din Kabul.
Potrivit surselor din Administrația Biden citate de presa internațională, Pentagonul a recomandat, luni, menținerea termenului de 31 august invocând riscurile de securitate la adresa forțelor SUA.
Îți mai recomandăm Criza din Afganistan | Armata SUA avertizează că Statul Islamic ar putea ataca aeroportul din KabulAnterior reuniunii G7, și Departamentul american al Apărării spusese că nu are cunoștință despre o eventuală prelungire a termenului. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a arătat că militarii SUA nu au primit alte coordonate.
Marți era ultima zi în care forțele americane și-ar fi putut adapta operațiunile la o eventuală modificare a termenului. În prezent, în aeroportul din capitala afgană se află circa 7.000 de militari americani, iar evacuarea acestora se estimează că va dura câteva zile.
SUA au anunțat, marți, că în ultimele 24 de ore fuseseră evacuate circa 21.600 de persoane, față de 16.000 în ziua anterioară. În ultimele 10 zile SUA au evacuat sau au ajutat la evacuarea a peste 58.000 de persoane.
„Nu ignorăm faptul că există oameni disperați în afara aeroportului, dar presiunea nu mai este la fel de mare ca în primele zile”, a spus John Kirby.
Experții militari și comunitatea internațională avertizaseră că oricât de alert ar fi ritmul evacuărilor în cele câteva zile rămase până în 31 august, vor exista afgani care nu vor putea fi salvați.
Eșecul comunității internaționale
În conferința de presă de la finalul reuniunii G7, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că majoritatea personalului UE din Afganistan, inclusiv cetățeni afgani, au fost evacuați și că liderii G7 au fost de acord că au o „datorie morală” de a-i ajuta pe afgani odată cu întoarcerea talibanilor la putere.
Ea a descris situația drept o tragedie pentru afgani și un eșec al comunității internaționale. Ursula von der Leyen a precizat că în privința migrației, prioritatea Uniunii este salvarea femeilor și fetelor, în special a celor educate, a jurnaliștilor, activiștilor pentru drepturile omului, profesorilor și magistraților.
Your browser doesn’t support HTML5
La rândul lui, Boris Johnson a declarat că liderii G7 au căzut de acord să poarte discuții cu talibanii, dar Afganistanul nu se va putea întoarce la un regimul de teroare iar educația fetelor va trebui asigurată până la vârsta de 18 ani.
Principala condiție pe care o va impune însă comunitatea internațională, a spus el, va fi aceea ca evacuarea celor care vor dori să plece din Afganistan după 31 august să fie asigurată. „Nu cred că își imaginează cineva că va fi ușor", a adăugat acesta.
Îți mai recomandăm Unde vor merge refugiații afgani care fug de talibani? Țările europene se tem de o criză similară celei din 2015