3 minute | Germania se vindecă de complexul militar, contraofensiva prinde contur, formalitatea rocadei

Cancelarul german Olaf Scholz, ministrul de externe Annalena Baerbock și ministrul de finanțe Christian Lindner prezintă strategia de securitate națională a Germaniei.

Germania publică noua strategie de securitate și amenințările pe care le simte, contraofensiva ucraineană prinde contur prin lupte crâncene, iar premierul desemnat, Marcel Ciolacu, parcurge rapid formalitățile învestirii guvernului.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Orașul ucrainean Krivoi Rog a fost lovit în timpul nopții de rachete rusești. Au fost afectate instalații industriale și conducte de gaz.
  • Cel puțin 79 de persoane au murit și peste 100 au fost salvate după ce barca pe care se aflau s-a răsturnat în largul coastei grecești.
  • Guvernul Ciolacu este votat astăzi în Parlament.

Un nou accident tragic cu migranți

Cel puțin 79 de persoane au murit și peste 100 au fost salvate după ce nava pe care se aflau s-a răsturnat în largul coastei grecești. Supraviețuitorii și oficialii greci spun că la bord se aflau încă sute de migranți, notează BBC. Guvernul de la Atena spune că aceasta este una dintre cele mai mari tragedii ale migranților și a declarat trei zile de doliu.

Grecia - Paza de coastă grecească a lansat imagini cu barca aglomerată înainte de a cădea, 14 mai

Accidentul este cel mai grav din ultimii ani, precizează Reuters. În februarie, 96 de oameni au murit când barca lor s-a izbit de stânci pe coasta Italiei în timpul unei furtuni. În context, Deutsche Welle scrie despre cum a cheltuit UE miliarde pentru a opri migrația din Africa.

În Ucraina au loc „bătălii extrem de crâncene” în timp ce forțele Kievului își continuă contraofensiva, a spus ministrul adjunct al apărării al țăriil, care a recunoscut și că forțele ruse opun o rezistență puternică.

Un membru al serviciului ucrainean în apropierea unui vehicul de luptă de infanterie BMP-2 rusesc distrus, lângă linia frontului, în satul eliberat Storozheve din regiunea Donețk, 14 iunie 2023

Contraofensiva Ucrainei prinde contur, dar testul principal urmează să vină, arată Reuters. Cu toate că armata ucraineană câștigă teren, încă nu a ajuns la principalele linii de apărare rusești. Iar The Economist constată că rezultatele contraofensivei Ucrainei sunt amestecate.

Războiul din Ucraina a alimentat cea mai gravă criză a forței de muncă din Rusia din ultimele decenii, scrie Wall Street Journal, după ce sute de mii de muncitori au fugit din țară sau au fost trimiși în linia frontului. În același timp, Rusia încearcă să pună mâna pe companiile occidentale „obraznice”, potrivit Financial Times. Iar The Economist scrie despre găurile masive la buget pe care le au toate guvernele lumii bogate.

Germania se vindecă oficial de complexul militar

Rusia este „cea mai importantă amenințare” în noua strategie de securitate germană, anunță Washington Post. Prima strategie de securitate națională a Germaniei, amânată multă vreme, oferă pași concreți și noi finanțări în domeniul apărării.

New York Times remarcă felul în care viziunea de securitate a Germaniei s-a schimbat dramatic după decenii în care țara a fost bântuită de responsabilitatea pentru al Doilea Război Mondial și tirania nazistă.

Cancelarul german Olaf Scholz (d), ministrul german de externe Annalena Baerbock (c) și ministrul german de finanțe Christian Lindner (s) prezintă strategia de securitate națională a Germaniei.

De luni de zile, BBC comunică în secret cu trei nord-coreeni care locuiesc în țară. Aceștia expun, pentru prima dată, dezastrul care se desfășoară acolo de când guvernul a sigilat granițele în urmă cu mai bine de trei ani. Foamete, represiuni brutale și nicio șansă de a scăpa. Iar Der Spiegel scrie despre viețile a cinci sirieni care trăiesc sub regimul dictatorial al lui Bashar al-Assad.

În Kosovo, tensiunile au explodat iarăși pe 14 iunie, după ce Serbia a arestat trei polițiști de frontieră kosovari, notează Politico. Incidentul este cea mai recentă escaladare dintr-o criză care amenință să reaprindă violențele. De altfel, Bloomberg remarcă sancțiunile UE împotriva Kosovo, un aliat cheie, din cauza eșecului de a reduce tensiunile în nordul țării.

Noul Guvern? O formalitate

În România urmează să fie validat guvernul Ciolacu. Europa Liberă publică un reportaj savuros legat de audierile noilor miniștri în comisii, dar scrie și despre cum și-a stilizat guvernul Ciolacu peste noapte programul de guvernare cu teme naționaliste și poze din Moscova și Istanbul.

Marcel Ciolacu (centru) si ministrii propusi de PSD in noul guvern, format impreuna cu PNL.

Adevărul publică o analiză despre județele care vor avea cea mai mare influență în guvernul Ciolacu, iar Libertatea dezvăluie noi nereguli Euroins, care au adus daune de peste 550 de milioane de euro asiguraților din Romania

Alte știri:

  • ​Ministerul Afacerilor Externe vrea să cumpere un sistem IT bazat pe Inteligență Artificială care să monitorizeze în timp real conținutul online. - Hotnews
  • UE reglementează în premieră Inteligența Artificială și interzice recunoașterea facială bazată pe inteligența artificială, în spații publice. – Euronews
  • Australia a adoptat o lege care împiedică Rusia să construiască o nouă ambasadă lângă Parlamentul australian, din motive de securitate. – AP

PODCAST Europa Liberă

ONE2ONE - Președintele UDMR, Kelemen Hunor, explică de ce Guvernul nu mai are cum să primească în 2023 cele aproape 6 miliarde de euro disponibile prin PNRR.

Podcastul SMARTJOB e acum disponibil și pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!

Adrian