3 minute | Adevăratele greșeli ale tinereții, cadouri de lux la ASF și lovitura dată de Guvern refugiaților

Dacă forul constituțional francez respinge, vineri, reforma pensiilor propusă de președintele Emmanuel Macron, protestele s-ar putea calma, spun analiștii politici, iar negocierile cu sindicatele ar putea fi reluate în lunile următoare. Imagine din 13 aprilie, Paris.

Are 21 de ani, o familie cu istoric militar și patriotic, se pricepe la IT și e membru al Gărzii Naționale Aeriene a SUA. Jack Douglas Teixeira este suspectul reținut pentru dezvăluirea recentă de informații secrete militare americane.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • FBI a arestat un tânăr militar acuzat că ar fi dezvăluit documentele clasificate care au circulat în presa internațională în ultima săptămână și au pus autoritățile americane într-o poziție delicată față de parteneri și aliați.
  • Guvernul României nu mai are bani pentru refugiații ucrainenei. Aceștia nu au mai primit de trei luni ajutorul promis.
  • Consiliul Constituțional din Franța urmează să decidă dacă există prevederi neconstituționale în reforma pensiilor propusă de președintele Macron. Acesta a decis, printre altele, creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Zece ani pentru fiecare document

Procurorii americani urmează să prezinte astăzi unui judecător detaliile care au dus la rețierea tânărului militar Jack Douglas Teixeira, pasionat de arme și moderator al unui canal de pe platforma online Discord, acuzat de publicarea unor documente secrete.

„Nu a vrut să facă rău”, spune pentru The Washington Post un membru al chat-ului, „a vrut doar să îi informeze pe copii despre problemele lumii reale”. Din grupul lui Teixeira însă, documentele au ajuns pe alte servere și apoi în întreaga presă. „Voia să impresioneze”, spun alți participanți la discuții, potrivit The New York Times.

Momentul în care agenții FBI l-au arestat pe Jack Teixeira, în North Dighton, Massachusetts.

După cum amintește BBC, nu doar că SUA au fost „stânjenite” în fața aliaților și partenerilor, dar faptul că documentele au devenit publice se încadrează în categoria infracțiunilor care reprezintă un risc pentru securitatea națională. Documentele au dezvăluit detalii, de exemplu, despre cât au reușit să se infiltreze serviciile americane la nivelul conducerii instituțiilor din Rusia.

Tânărul militar riscă o pedeapsă extrem de severă – ar putea primi zece ani de închisoare pentru fiecare document confidențial pe care l-a dat mai departe, scrie The Guardian.

Și tot în The Guardian:

  • Uniunea Europeană a adăugat Grupul Wagner, al mercenarilor Kremlinului, pe lista entităților sancționate;
  • o orchestră ucraineană nu a putut susține spectacolele programate în Marea Britanie pentru că nu toți membrii au primit vize.

România fără bani, dar cu cadouri de lux de la ASF

În timp ce organizează conferințe și întâlniri de dezbatere a viitorului Ucrainei și a regiunii în fața pericolului rus, iar ministrul de Externe spune că România acordă Ucrainei sprijin „multidimensional şi multifaţetat”, Guvernul de la București nu doar a blocat de câteva luni acordarea fondurilor destinate refugiaților ucrainenei, dar nici nu avea, la ședința de Guvern de miercuri, vreo idee despre ce va face concret pentru aceștia în viitor.

România a organizat, joi, la București, o conferință despre securitatea regiunii Mării Negre, sub egida Platformei Crimeea lansată de Ucraina în 2021.

Concluzia sosită cu întârziere: Guvernul mai dă ucrainenilor bani, fără condiții, doar o singură lună. Europa Liberă explică ce se va întâmpla apoi.

Tot aici, colegii mei prezintă infograficul celor mai mari scumpiri la alimente față de anul trecut, dar și, în exclusivitate, lista cadourilor de lux cumpărate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după „scandalul Euroins”.

Cadourile pe care ASF le dăruiește de Paște au costat aproape 30.000 de lei. Banii au ajuns la o firmă care are an de an contracte publice cu doar două instituții, ambele cu bugete generoase.

Salvarea lui Macron?

Consiliul Constituțional din Franța urmează să decidă astăzi dacă există prevederi neconstituționale în reforma pensiilor propusă de președintele Emmanuel Macron. Potrivit Euronews, acesta poate respinge toate sau doar o parte din prevederile promovate de Macron.

Propunerile, care au dus la proteste masive în ultima perioadă, includ creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și prelungirea numărului de ani de contribuție obligatorie la fondul de pensii. Politico notează că decizia CC de azi ar putea fi salvarea lui Emmanuel Macron.

Protestatarii au mers, joi, la Consiliul Constituțional, care urmează să decidă cu privire la constituționalitatea modificării legislației în domeniul pensiilor.

Respingerea unor prevederi ar calma tensiunile și ar redeschide calea dialogului, spun oficiali francezi citați de Politico.

Din Republica Moldova, o decizie a Curții de Apel Chișinău, care l-a condamnat la 15 ani de închisoare pe Ilan Șor.

Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor a calificat decizia instanței drept răzbunare pentru mișcarea protestatară pe care o conduce. Din toamna anului trecut, Partidul Șor organizează cu regularitate manifestații antiguvernamentale la Chișinău, următorul protest fiind anunțat pentru data de 7 mai, precizează colegii de la Radio Europa Liberă Moldova.

Alte știri:

  • Acordul privind tranzitul cerealelor prin Marea Neagră ar putea fi suspendat de săptămâna viitoare.
  • Casa Albă a denunţat joi ca „extremă şi periculoasă" noua lege care interzice avortul peste şase săptămâni de sarcină, adoptată de parlamentul din Florida, notează AFP citată de Agerpres.
  • Coreea de Nord a confirmat că a lansat un „nou tip" de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid, transmite Reuters.

În fine, un gând pentru weekendul care vine - nu vă lăsați afectați de vremea nu prea bună, spor la treabă și Paște fericit!

Pe noi ne găsiți la Europa Liberă, pe Facebook și Instagram, iar pe mail, treiminute@rferl.org.

Toate bune,
Carmen