3 minute | Finlanda oferă Rusiei încă 1300 km frontieră NATO, cine a blocat 40 mld. ajutor pentru Ucraina, Colectiv - „corupția ucide”

Senatorul Rand Paul a susținut în argumentația cu care a blocat cele 40 de miliarde USD ajutor pentru Ucraina că aceste cheltuieli trebuie drastic verificate. Aici la o întâlnire cu guvernatorul din Sankt Petersburg în timpul unei vizite de trei zile în Rusia, în august 2018.

În mai puțin de 10 zile, Finlanda își va depune formal candidatura la NATO. Președintele și premierul au cerut ieri aderarea de urgență, Parlamentul se va pronunța până duminică, iar formalitățile vor fi îndeplinite la Bruxelles înainte de finele lunii mai. Rusia consideră decizia o amenințare.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Vestea care domină informațiile publicate azi vine de la Helsinki: Finlanda este la un pas de cererea oficială pentru aderarea la NATO. Între datele de pe linia frontului, pare relevantă insistența asupra situației din zona Odesa.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Președintele și premierul Finlandei au invitat notabilitățile și Parlamentul țării să susțină aderarea rapidă a țării la NATO. Un traseu similar va urma Suedia.
  • Un senator republican, cu interese în petrol&gaze, a blocat pachetul financiar SUA de 40 de miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei. Ce urmează?
  • După șase ani, Justiția a pronunțat sentința în dosarul Colectiv.

Finlanda către V. Putin: „ Tu ai făcut asta. Uită-te în oglindă!”

Într-o foarte reușită sinteză a evenimentelor, Europa Liberă relatează că președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au făcut o declarație solemnă potrivit căreia Finlanda trebuie să adere la NATO „fără întârziere”.

După cum notează BBC, până duminică urmează votul Parlamentului de la Helsinki, iar săptămâna viitoare cererea formală. Va fi urmată rapid de cea a Suediei. După summit-ul de accept din iunie, urmează ratificarea de către parlamentele NATO. The Times pledează pentru un accept rapid al celui de la Londra pentru ambele țări.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunde că „pașii de răspuns spre neutralizarea acestei amenințări la adresa securității naționale” vor fi proporționali cu „maniera în care această extindere se desfășoară” și „tipul de infrastructură militară ce va fi instalată aproape de granițele Rusiei”.

Premierul UK, Boris Johnson și președintele Finlandei, Sauli Niinisto, după semnarea protocolului privind asistența militară defensivă reciprocă, 11 mai 2022. Soldații britanici vor apăra Finlanda dacă va fi atacată înainte de ratificarea aderării ei la NATO de către statele membre.

Or, având în vedere că Boris Johnson a menționat, cu ocazia vizitelor sale la Stockholm și Helsinki, pentru semnarea garanțiilor de apărare britanice pentru cele două țări, echipamente nucleare, Vladimir Putin tocmai a asigurat țării sale o nouă serie de umilințe.

Este exact ceea ce i-a transmis președintele finlandez, Sauli Niinisto, întrebat fiind de jurnaliști, dacă Finlanda este pregătită de replica Rusiei: „Dacă Finlanda aderă astăzi la NATO este pentru că, Vladimir Putin, tu ai făcut asta. Uită-te în oglindă!

Ajutorul american de 40 miliarde USD, amânat de un ... libertarian

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați a anunțat că peste 6.029.000 de refugiați au părăsit Ucraina începând cu 24 februarie 2022, prima zi a războiului. Cifra nu include familiile care s-au strămutat spre vest, în interiorul țării, fugind din calea cruzimii forțelor ruse.

Zecile de mii de morți, răniți și mutilați se adaugă bilanțului. BBC reia imaginile unor camere de supraveghere din apropierea Kievului, unde soldați ruși au ucis doi civili absolut inofensivi. În acest timp, atrocitățile din Bucea, Mariupol sau Cernigău bântuie o lume întreagă.

În aceste condiții, senatorul republican, Rand Paul, s-a gândit să își exercite încă o dată preocuparea pentru corecta întrebuințare a banilor contribuabililor, drept care și-a folosit dreptul de veto ca să blocheze ajutorul financiar în valoare de 40 de miliarde de dolari oferit Ucrainei de Statele Unite.

Blocajul va fi depășit după ce negociatori democrați și republicani au acceptat instituirea unui inspector financiar pentru cheltuirea corectă a banilor, după cum detaliază presa americană.

Și The Guardian dă amănunte avertizând însă că orice nouă modificare se poate transforma într-o nouă întârziere de vreme ce e nevoie de unanimitate. Un articol mai vechi al publicației dă însă măsura principiilor libertariene agreate public de senatorul de Kentucky, Rand Paul.

Senatorul republican de Kentucky, Rand Paul, alături de președintele Donald Trump, la ceremonia de semnare a unei decizii în domeniul sănătății. 12 octombrie 2017, Washington.

A pledat pentru ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris, evitarea sancțiunilor pentru state precum Rusia sau Iran și apare pe o listă a celor cu interese în domeniul gazului și cărbunelui. Pe 9 august 2018 se afla în vizită la Sankt Petersburg.

Bătălia pentru Insula Șerpilor și alte soluții „occidentale”

Agențiile de presă au transmis în ultimele zile vestea că armata ucraineană a reușit să elibereze regiunea Harkov, inclusiv orașul măcinat de bombardamentele rusești. Aceasta datorită armamentului greu american, polonez și ceh.

În schimb, forțele rusești atacă Odesa, aflată la aprox. 500 de km de România, iar zonele limitrofe sunt fie sub asalt, fie tensionate.

BBC înfățișează cu hărți și explicații ceea ce numește „Bătălia pentru Insula Șerpilor”. Imaginea „stâncii”, mărită din satelit, spune enorm despre cât de aproape de granița NATO a ajuns conflictul.

Le Monde se ocupă într-un articol de primă pagină de „Transnistria, enclava pro-rusă inflamabilă” și rolul ei strategic, cu cei peste 1.500 de soldați ruși și cantități enorme de armament, fie el și din epoca sovietică.

Între timp, la București, premierul general Nicolae Ciucă declară citat de Adevărul că acum doi ani, fabrica de la Cugir nu a putut onora un contract cu armata de 1.000 de pistoale și că tehnologia veche nu s-a schimbat între timp.

Prea multe nu s-au schimbat nici în sistemul sanitar la cei aproape șapte ani de la incendiul de la Colectiv. La aproape șapte ani, s-a dat în schimb sentința, după cum relatează Europa Liberă și nu numai. Inculpații au primit pedepse cu executare. Dar Colectiv este un film cu mai multe personaje de urmărit.

Alte subiecte:

Nu uitați, comentarii pe temele de mai sus sau propuneri de subiecte ne puteți trimite pe adresa treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Elena