Un tribunal din Minsk l-a condamnat pe Roman Protasevici, jurnalistul reținut în Belarus în 2021 după ce zborul comercial în care se afla a fost deturnat din ordinul autocratului Alexandr Lukașenko, pentru a-l putea aresta.
Protasevici a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru acuzații legate de reportajele sale critice la adresa autocratului Lukașenko, un fost șef de colhoz aflat neîntrerupt la putere din 1994.
Judecătorul tribunalului regional din Minsk Viaceslau Tuleika i-a condamnat pe 3 mai și pe cei doi coinculpați ai lui Protasevici, Sțiapan Puțila și Ian Rujik, care au fost judecați în lipsă, la 20, respectiv 19 ani de închisoare.
Cei trei tineri au creat canalul Nexta Live Telegram, care a acoperit pe larg protestele fără precedent împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale din august 2020, despre care opoziția și multe țări occidentale spun că au fost fraudate grosolan de Lukașenko.
Procesul a început la mijlocul lunii februarie.
Jurnaliştii au fost acuzaţi iniţial de formarea şi conducerea unui grup extremist și de insultarea autocratului Lukașenko, de complot pentru preluarea puterii prin mijloace neconstituţionale, discreditarea Belarusului, finanţarea activităţilor extremiste, incitarea la ură socială, organizarea dezordinii în masă, desfăşurarea de acte de terorism și alte acțiuni menite să submineze securitatea națională.
Îți mai recomandăm Jurnalistul belarus Ihar Losik a încercat să se sinucidă în închisoarePuțila a fost acuzat în plus și de orchestrarea activităților unei organizații teroriste.
Luna trecută, procurorul de la tribunalul regional Minsk i-a acuzat pe Protasevici și Rujik și pentru că „au format și au condus în mod repetat un grup extremist” pentru conducerea canalului Telegram numit Belarus Golovnogo Mozga (Creierul Belarusului) cu sediul în Lituania, un post critic la adresa lui Lukașenko.
Protasevici, care lucra ca editor și administrator al canalului Nexta Live, a fugit din Belarus în 2019.
Pe 23 mai 2021, el și iubita lui de atunci, cetățeanul rus Sofia Sapega, au fost arestați după ce zborul de linie al unei companii private, în care se aflau, a fost deturnat din ordinul lui Lukașenko și obligat să aterizeze la Minsk.
Belarus a susținut atunci că a ordonat avionului să aterizeze după o amenințare anonimă cu bombă.
Ulterior, dovezile au dezvăluit că oficialii din Belarus au conspirat pentru a simula amenințarea cu bombă ca pretext pentru a deturna avionul, astfel încât să-i poată reține pe cei doi tineri.
Belarusul a trimis atunci un avion militar pentru a escorta un zbor de pasageri Ryanair și a-l forța să aterizeze pe aeroportul din Minsk, cu puțin timp să iasă din spațiul aerian al țării și care zbura de la Atena la Vilnius.
Acțiunea a fost considerată de comunitatea internațională „deturnare de stat”.
Un raport publicat pe 18 ianuarie 2022 de Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) acuză autoritățile de la Minsk că au mințit membrii echipajului de zbor că o bombă s-ar fi aflat la bordul aeronavei pentru a-l putea aresta pe jurnalist și logodnica acestuia, Sofia Sapega.
Sapega a fost acuzată că a administrat un canal de pe Telegram care a publicat datele personale ale forțelor de securitate din Belarus și a fost condamnată la șase ani de închisoare în mai 2022.
Îți mai recomandăm Belarus introduce pedeapsa cu moartea pentru oficiali și militari acuzați de „înaltă trădare”În aprilie, oficialii de la Ambasada Rusiei la Minsk au declarat că Sapega va fi extrădată în Rusia.
Protasevici a avut mai multe apariții la televiziunea de stat din Belarus în 2021, ceea ce a determinat opoziția și oficialii occidentali să-l acuze pe Lukașenko și regimul său că i-au obținut mărturisirile prin tortură.
Oficialii au cerut, de asemenea, eliberarea imediată a celor doi.
Inițial, Protasevici a fost acuzat de regimul Lukașenko că s-ar afla în spatele protestelor care au urmat alegerilor prezidențiale din august 2020.
Alegerile ar fi fost câștigate masiv de Svetlana Țihanovskaia, obligată de autorități să părăsească țara după ce a încercat să conteste rezultatul alegerilor la Comitetul Electoral Central.
Opoziția și comunitatea internațională spun că aceste alegeri au fost fraudate grosolan de Lukașenko, motiv pentru care oamenii au ieșit în stradă cu zecile de mii în toată țara, zi de zi, timp de aproape un an ca să ceară reluarea lor.
De fapt, Roman Protasevici a fost administrator al canalului Telegram Nexta-Live, supărător pentru regimul de la Minsk, pentru că oamenii s-au organizat prin intermediul său pentru a ieși la proteste.
Lukașenko, în vârstă de 68 de ani și aflat la putere din 1994, și-a înăsprit controlul asupra țării într-o represiune extrem de violentă a disidenței și a tuturor celor care-i contestă autoritatea și legitimitatea de președinte - opoziție, jurnaliști, influenceri, simpli cetățeni.
Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus, 33 de angajați din mass-media se află în prezent după gratii.
Îți mai recomandăm Capturat de regimul Lukașenko, Roman Protasevici a fost prezentat ca trofeu la o conferință de presăRegimul lui Lukașenko este supus sancțiunilor de UE și SUA pentru reprimarea cu brutalitate a opoziției politice și a presei independente după controversatele alegeri din august 2020.
Protestatarii spun că alegerile au fost fraudate, în timp ce UE, Statele Unite și alte țări occidentale au refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului și nu-l consideră pe Lukașenko lider legitim al țării.
Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au aplicat mai multe rânduri de sancțiuni Belarusului, ca răspuns la represiunea crescândă împotriva opoziției politice și a presei libere.
Occidentul a contestat rezultatele alegerilor din 9 august 2020 și consideră că Lukașenko nu este liderul legitim al țării. Multe țări au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva regimului său ca răspuns la suprimarea disidenței. Atât opoziția cât și Occidentul spun că rezultatele au fost, de fapt, fraudate masiv și că adevărata câștigătoare a lor este Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil.