Anunțul a fost făcut vineri, când președinta Comisiei Europene a declarat că „ a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare”. România și Bulgaria au fost monitorizate pentru reformele în domeniul justiției și anticorupției din momentul aderării, în 2007.
Acum, respectarea statului de drept în cele două țări va fi monitorizată în cadrul Rapoartelor anuale ale CE, întocmite pentru toate statele membre.
Spre deosebire de MCV, aceste rapoarte deschid calea și spre posibila sancționare a țărilor care nu respectă valorile democratice europene.
Anul trecut, de exemplu, Comisia a recomandat blocarea a 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria, în urma întârzierii reformelor privind statul de drept.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană vrea să taie 7,5 mld de euro din banii europeni ai Ungariei din cauza încălcării statului de dreptVineri, Ursula von der Leyen a felicitat România și Bulgaria și a spus că cele două țări au făcut progrese importante de la aderarea la Uniunea Europeană. „A sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi”.
„Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani”, spus von der Leyen.
Vicepreședinta UE, Věra Jourová, a spus că România și Bulgaria „și-au îndeplinit obiectivele de referință stabilite în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare”
„Va fi important să se mențină această dinamică și să se continue eforturile în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Este o zi de bun augur nu numai pentru Bulgaria și România, ci și pentru întreaga Uniune Europeană”, a spus Věra Jourová.
Îți mai recomandăm Raportul CE privind statul de drept. Ce riscă România pentru că stă prost inclusiv la independența preseiKlaus Iohannis: „Justiția este funcțională”
După anunțul ridicării MCV, președintele Klaus Iohannis a declarat că „este o mare reușită a României”.
„România s-a schimbat, justiția este funcțională”, a spus Klaus Iohannis care se întâlnește vineri cu ministrul Justiției și cu șefii instituțiilor din sistemul judiciar.
„Nu e momentul însă să încetinim lupta anticorupție. Este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor și lupta împotriva evaziunii fiscale”, afirmă Klaus Iohannis.
La întâlnirea de la Ministerul Justiției, președintele a mulțumit Uniunea Europene dar și decidenților români care au ajutat la obținerea ridicării MCV.
„Sistemul judiciar a traversat perioade dificile de-a lungul timpului: schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic de reprezentanții sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civilă, încercări de subordonare a justiției din partea unor politicieni, o criză pandemică fără precedent”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele a mai spus că lupta împotriva corupției trebuie însă să rămână o preocupare constantă.
Îți mai recomandăm România vrea să atace Austria la Curtea Europeană și cere despăgubiri dacă nu intră în Schengen„Combaterea corupției la nivel înalt are nevoie și pe mai departe de eforturi constante și de rezultate palpabile. Principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie să se reconfirme prin fiecare anchetă realizată cu profesionalism, într-un termen optim și cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale”, a precizat Iohannis.
Tot vineri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că eliminarea MCV este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic.
„ Iar acesta este un argument în plus care susţine aderarea noastră la spaţiul Schengen", a afirmat Ciolacu.
„Este foarte important să nu ne relaxăm cu această reuşită. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că reformele continuă şi că progresul realizat până acum este ireversibil. Este responsabilitatea noastră să ne implicăm în continuare pentru a consolida statul de drept, a combate corupţia şi a promova transparenţa în cadrul instituţiilor”, a completat Marcel Ciolacu.
Prezent la întâlnirea de la Ministerul Justiției, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus că ridicarea oficială a MCV „este un real succes pentru România”. Asumarea şi promovarea unei viziuni europene cu privire la statul de drept a fost un efort îndelungat pentru România, a adăugat Ciucă.
MCV - Mecanismul de cooperare și de verificare - a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție.
În iulie 2023, ultimul raport privind statul de drept în cazul României arata că există un deficit tot mai mare de magistrați generează îngrijorări serioase.
„România a continuat să aibă o evoluție pozitivă în combaterea corupției”, se arăta în raport.
Îți mai recomandăm Justiția Română după MCV. Marile vulnerabilități nerezolvate ale sistemului